Fitout Asso Országos Magyar Bajnokság

ASSO bajnokság első napján esős, de szeles, hideg idő várta a 15 résztvevő hajót. A Ny-i szél gyakran északiasodott, de jelentősen nem zavarta meg a pályát, erőssége 10-12 csomótól alig tért el. A tervezett három futamot meg tudtuk tartani, két rajt U lobogóval ment el. Másnap az előző napinál kisebb szél várta a versenyzőket, hosszirányból fújt, de a part felől frissült mindig. Szombaton egyre frissülő 2-3 Déli szél, napsütés, igazi kellemes vitorlás idő. Szebbet nem is kívánhattunk volna. Vasárnap még egy futamot sikerült megrendezni, ami kissé átrendezte a sorrendet: első helyen végzett Litkey Farkas az Asso Le Mioval, második Majthényi Szabolcs és a Fantomasso, harmadik a Peecasso Nyári Zsolt kormányzásával.

Eredmények: asso.pdf

Kalóz Magyar Bajnokság – Zeppelin Kupa

A fertő tavi 2017. évi Kalóz Magyar Bajnokság - Zeppelin Kupa 32 résztvevő hajóval remek versenyt jelentett az elmúlt napokban a Fertő tavon, melynek eredményei 10 futam, 32 értékelése alapján:  
1. CZE 554 Sivy Josef - Sivy Stepan
2. HUN 205 Fluck Benedek - Székely-Gyökössy Szabolcs VSC (Vízügyi Sport Club Budapest)
3. HUN 441 Varjas Sándor Endre - Kutassy László BYC (Balatonfüredi Yacht Club)
4. HUN 681 Kámán Tamás - Betuker-Kámán Csilla FVE (Fertő Tavi Vitorlázó Egyesület)
5. HUN 624 Gmeiner István - Kő Tamás SÉP (Soproni Építők) 
6. HUN 699 Erhardt Nóra- Erhardt Zoltán FVE 
7. HUN 612 Hirschler Richárd - Tóth István SÉP-PSE (Pénzügyőr Sportegyesület)


Kereked Klasszikus Kupa

A hétvégén rendezett Kereked Klasszikus Kupán 10 hajóosztály 53 hajója vett részt. A szombati napon közepes szél fújt, amiben sikerült négy futamot megrendezni. A vasárnap parti halasztással indult szél hiányában, azonban végül sikerült egy futamot lebonyolítani, így tehát összesen 5 futam után született meg a végeredmény.
Nem csak a verseny volt érdekes, hanem a parti rendezvények is. Egy pódiumbeszélgetés keretében a Hungária 6R yacht történetéről, felújításáról volt szó, majd szombat este egy óriás kivetítőn nézhettük meg a magyar-horvát vízilabda döntőt – bár a győzelmet nem sikerült kiszurkolni. Emellett a 10 osztály és az MVSZ részéről Dr. Kollár Lajos elnök aláírt egy alapító okiratot, amiben megállapodnak, hogy a Klasszikus Kupát jövő évtől versenysorozattá fejlesztik: 4 versenyt fognak rendezni ezeknek a hajóosztályoknak és év végén az osztályok összetett első helyezettjei vándordíjat kapnak. Az ünnepélyes aláírás után nagyon kellemes vacsora következett, a hangulatot egy kubai zenét játszó együttes tette teljessé.

Eredmény: Klasszikus Kupa eredmény.pdf

Rizling Kupa

Idén immáron 17. alkalommal rendeztük meg a Rizling Kupát. Az egynapos versenyen 44 hajó indult. A YS-I, YS-II és YS-III osztályok mellett a klasszikus 25-ös túra jollékat értékelhettük külön osztályban. A verseny megmozdította telepi tagjainkat is és nagy örömünkre nagy számban érkeztek versenyzők még igen messzi kikötőből érkeztek a versenyzők, akár még a keleti medencéből is.

Az ideális szélviszonyoknak köszönhetően remek verseny alakult ki. Minden induló szintidőn belül ért célba. Köszönhető ez többek között annak, hogy több évnyi, mondhatni szélmentes „küzdelem” után, igen kedvező időjárási körülmények között rajtolhattak el a versenyben résztvevők.

Az abszolút 1. helyen a Gardazzurra, 2. helyen az Irokéz és 3. helyen a Péter Pál végzett.

Spartacus Ifjúsági Regatta

Jelenleg is zajlik a Spartacus Ifjúsági Regatta Balatonföldváron. Laser Radial, 4.7 és 29er osztályokban versengenek a ranglistaversenyen az fiatalok, egyelőre kiváló körülmények között. Az első napon, kedden gyenge keleti szélben kezdtek, majd parti halasztás után, délután gyenge-közepes déli szélben folytatódott a verseny – a Laser osztályoknak három, a 29er osztályoknak öt futamot sikerült megrendezni.

Nemzetközi vizeken


Egy arany, egy ezüst U21 Laser VB-ről

Érdi Mária győzött, Vadnai Jonatán pedig ezüstérmes lett az olimpiai Laser hajóosztályok, azaz a női Laser Radial és a férfi Standard U21-es világbajnokságán Belgiumban.
A Nieuwpoort vizein megrendezett világversenyen Érdi Mária tisztes előnnyel várhatta a döntős napot, amelyen egy újabb futamgyőzelemmel az aranyéremre vonatkozó minden nyitott kérdést lezárt. Az utolsó futamon – mivel egy második kieső számítása is életbe lépett – a versenyen hat futamot nyerő Érdinek már nem kellett ahhoz versenyeznie, hogy megszerezze az olimpiai hajóosztály U21-es világbajnoki címét.
Érdi Mária immár ötszörös korosztályos világbajnok, egyszeres Európa-bajnok, továbbá van egy világbajnoki és két Európa-bajnoki ezüstérme, valamint egy-egy vb-, és Eb-bronzérme is.
Vadnai Jonatán szerdán három pont hátránnyal kezdte a küzdelmet az aranyért örök ellenfelével, a spanyol Joel Perez Rodriguezzel szemben, végül pontazonossággal ezüstérmet szerzett. 
Ez az U21-es világbajnoki ezüst Vadnai Jonatán 19. korosztályos vb-n, Eb-n, vagy ifjúsági olimpián megszerzett érme.



Parádés kezdés a Melges 24 VB-n - döccenővel

Zajlik Helsinkiben a Melges 24 VB, ahol két magyar csapat is rajthoz áll.
Az FGF Sailing Team - Bakóczy Róbert, Rozsnyay Domonkos, Takàcsy Kristóf, Takàcsy Levente, Buza Bence - a mai három futammal a 12. helyig kúszott fel az összetett listán a Melges 24 világbajnokság második napján Helsinkiben. Futameredményeik az első napi 2. és BFD után: 9., 12., 3.
Mivel a pontjaikba még mindig beleszámt a 60 pontos BFD, ha kiesőt is számolnak majd (hat futam után) akkor jelentőset ugorhatnak előre összetettben az 59 hajós világbajnoki listán.
Kevésbé sikerült jól ez a második nap Csoltó Ákoséknak. 20., 23. és 43. helyeikkel az összetettben 26. helyen állnak. De az, ahogy a verseny első napján, az első futamon 3. helyen tudtak célba érni, és több korábbi versenyen mutatott teljesítményük is mutatja, hogy a reális helyük sokkal előrébb van, bármilyen erős is egy ilyen világbajnoki mezőny.
Gyökeresen megváltozott az időjárás Helsinkinél a Melges 24 világbajnokságon. Az első napi gyengeszeles, kellemetlen nap után a keddre egyenletes, kifújt 15 csomós szél érkezett. Az egyenletességet pedig nem csak a szél képviselte, hanem a mindhárom futamot megnyerő olasz Carlo Fraccasoli vezette csapat, akik mindhárom futamot megnyerték, és ezzel az élre álltak a címvédő amerikai Bruce Ayres hajója elé.


Remek kezdés Bourgasban, az Optimist EB-n

A magyar Optimist EB válogatott jelenleg Bourgasban versenyez az Optimist Európa-bajnokságon. Az első versenynapon, kedden napsütés, 15 csomó körüli szél és nagy hullámok várták őket a pályán. Legjobban az ötödik világversenyén résztvevő Jeney Máté (SVE) teljesített: egy 3. és egy 5. hely után összetettben 8. helyen várja a folytatást. Emellett drukkolhatunk még Carrá Chiaranak (BYC), Litkey Jankának (THE), Benyó Máténak (THE), Tóth Attilának (SVE) és Verebély Mátyásnak (SVE).
Kalandjaikat ezen az oldalon követhetjük: https://www.facebook.com/Opti-Euros-2017-Team-Hungary-822148861269711/



Ez várható a héten

Lájer Admirális Emlékverseny

M3 és F18 többtestű osztályoknak rendez versenyt augusztus 4-6. között a Katamarán Sportegyesület. Az Alsóörs előtti vízterületen tartott Lájer Admirális Emlékverseny három napján összesen 12 futamot terveznek a rendezők olimpiai katamarán versenypályán. Az első napon 11-kor, a második két napon 10-kor várhatók a rajtok.
Kiírás: https://www.facebook.com/events/1952731398304160/permalink/1971153779795255/?__mref=mb

Fertő-bajnokság – Poliprofil Kupa Schranz Mátyás Emlékverseny

A hétvégén rendezendő fertő-tavi vitorlás verseny a Finn, Kalóz, Laser, Laser R, Laser 4.7, Optimist, hajóosztályoknak lett kiírva, valamint Öt tó Bajnokság a Finn osztályban. A rendezők hat futamot terveznek a két napra, négy futam után egy kiejthető.

Kiírás: Fertő Bajnokság.pdf


Beszédes József Emlékverseny
A hétvégén rendezi a Vízügyi Sport Klub Vitorlás Szakosztálya a hagyományos Beszédes József Emlékversenyt. A két napos nagyhajós versenyen első napon az Arács-Tihany-Alsóörs-Siófok pályát kell teljesíteni, a második napon Siófok- Füred-Tihany-Siófok pályát. A hajók két csoportban rajtolnak 10-kor és 10:20-kor, a pontos csoportbeosztás a kiírásban megtalálható!
Kiírás: Beszédes József Emlékverseny.pdf


VI. Rudi Trans 4kezes WEST

Augusztus 5-én rendezik Bavaria 32, Bavaria Open és Yardstick Open osztályoknak a 4kezest a Lelle-Fenyves-Szigliget-Lelle távon. A rendező Karsailing Vitorlás Sport Egyesület 9 órára tervezi a rajtot.
Kiírás: 4kezes.pdf


Kereked Újonc Kupa

A Nádas Cup sorozat következő versenye az Újonc Kupa, amit Csopakon rendeznek augusztus 5-6-án. A versenyen OP, Fröcsi OP, RS Feva és 420-as kezdő csapatok indulhatnak. Összesen 7 futamot terveznek a két nap alatt. A nevezési feltételekről, csoportbeosztásról és pályarajzról többet megtudhatunk a kiírásból!
Kiírás: Kereked Újonc Kupa.pdf


Szombati Sorozat IV.

A Szombati Sorozaton indulhat bárki, aki szeretné kipróbálni önmagát, hajóját, legénységét versenyhelyzetekben. A keszthelyi versenyen a pálya változó, mindig a hirdetőtáblán teszik közzé, hogy up-and-down, háromszög vagy túrafutam lesz-e éppen.
Kiírás: Szombati Sorozat.pdf


37. Csillagtúra

37. alkalommal kerül megrendezésre a Csillatúra, a VILATI SE vitorlás szakosztálya által. A versenyen az összevont cirkálók, a 70-es cirkálók, 50-es cirkálók és az Európa 30-asok indulhatnak – utóbbiak számára ez ranglistaverseny is. A versenypálya Balatonfüred (Balatonfüredi Nemzetközi Vitorlásközpont), Alsóörs, Balatonalmádi, Siófok, Balatonföldvár, Badacsony (Balatoni Hajózási Zrt. kikötők), Révfülöp (Nemzeti Sportközpontok Révfülöpi Vitorláskikötő) kikötők között, tetszés szerint választott túra útvonalon fog zajlani.
Kiírás: Csillagtúra.pdf

Forrás: Porthole, Hunsail