Beszédes József Emlékverseny
37. Csillagtúra
Fertő Bajnokság 2017 - Poliprofil Kupa - Schranz Mátyás Emlékverseny
VI. Rudi Trans Négykezes
Kereked Újonc Kupa
Lájer Admirális Emlékverseny
Spartacus Ifjúsági Regatta
Melges 24 VB: Futamgyőzelem desszertnek
Jeney Máté 8. lett az Optimist EB-n!
A Gyapjas-testvérek ezüstöt szereztek a Gardán!
Zsombi a földvári Finn VB-re melegít Dániában
Futamgyőzelem eső a Gardán és Aarhausban
Füred Kupa OD verseny
Tecon Kupa
Laser Pico és RS Feva Flottabajnokság
Svert Kupa Dell Túraverseny és NaturZitrone Pályaverseny
Novofer Kupa 4kezes Verseny
EXPERT-FPS Kupa
Bahart Regatta IV. – YST 4. futama
Timu Emlékverseny
Spartacus Regatta


Ez történt itthon


Beszédes József Emlékverseny
Szombaton az éjszakai vihar után, kellemes szélben indult Füredről a Beszédes József Emlékverseny, Tihany, Alsóörs, Siófok útvonalon. A The Red Team Quantum Hungary futott be elsőnek egyetlen katamaránkent 12 óra után, aztán a Sirocco, Capella. Igaz, Alsóörsről először cirkálni kellett Siófok felé, aztán leállt és keletről jött meg a szél, ami komoly újraosztást eredményezett a mezőnyben. 40 hajó indult, 15 órára az egész mezőny befutott. 19 órakor kezdődött a díjkiosztó, amin a 2016-os Beszédes, illetve az idei Hamisszalag érmeit osztották, majd vacsora, zene, tánc - nagyon jó hangulatban telt az este. Reggel a rajt Siófokon volt, utána Tihany, Füred, Siófok. Erős szél fújt, Fürednél néha 25 csomó is, de a mezőny szép időben hamar lefutotta a távot. Vasárnap is a The Red futott be elsőnek, majd a Capella és a Sirocco.
Köszönjük a részvételt!

Eredmény: beszédes összesített.xlsx

37. Csillagtúra
A 37. Csillagtúrán 33 egység indult, 32 be is futott, az utolsó hajó kevesebb, mint fél perccel zárás előtt. A nagy meleg és a gyenge szél próbára tette a mezőnyt, de a díjkiosztón már remek volt a hangulat. A rendezők kiváló munkát végeztek, minden kikötőügyelet 24 órán keresztül figyelte a vizet, és regisztrálta az érkező hajókat. Ez nem kis teljesítmény, különösen akkor, amikor a diszkóhajó minden hangot elnyom. Az első helyen Varga Lajos végzett a Nelson Flottalízing fedélzetén. Összességében egy remek versenyt zártunk, köszönjük a részvételt, gratulálunk a győzteseknek!
Eredmény: csillagtúra abszolút.pdf


Fertő Bajnokság 2017 - Poliprofil Kupa - Schranz Mátyás Emlékverseny
2017. augusztus 5-6-án került megrendezésre a Fertő tó legnagyobb hagyománnyal rendelkező versenye, idén Finn Dingi és Optimist hajóosztályban. A Finn Dingi egy egyszemélyes hajóosztály, mely ismét trendi, hiszen a hajótest kialakítása és nagy vitorlafelülete nagy sebességet tesz lehetővé, ami pont alkalmas a Fertőre. Az Optimist ugyancsak egyszemélyes, de tanulóhajó gyerekek számára, ami nem csökkenti a versenyzők jelentőségét, hiszen viszonylag kis testsúlynál kis vitorlafelület biztosítja, hogy a gyerekek megszeressék és megismerjék a szelet.
Ez a verseny a Kalóz hajóosztály számára is ki van írva, ami egy kétszemélyes hajóosztály. A Kalóz hajóosztály bajnokainak került kiírásra a Schranz Mátyás Emlékkupa, melyet -vándorkupa lévén- a hajóosztály nyertese kaphat meg. Mivel idén közvetlenül a Fertő Bajnokság előttre esett a Kalóz Országos Bajnokság, ezen a versenyen most nem indult kalóz, és az Emlékkupát csak jövőre adjuk át a nyertesnek, amely Schranz Mátyás nevét fémjelzi, aki már az FVSZ alapítása előtt is vitorlázott a Fertőn és aki évtizedekig volt a Szövetség motorja. Jövő év elején a Szövetség az elmúlt 60 év mérföldköveinek bemutatásával zárja a jubileumi évet a Vitorlás Bálon. 
A hétvégi verseny szélcsenddel indult, így az első napon nem tudott a versenyrendezőség érvényes futamot zárni, a hajók csupán "mentek egy kört". A vasárnap annyira jól indult, hogy rögtön pótolni lehetett a lemaradást, és csökkenő szélben 4 futam is meglett.


VI. Rudi Trans Négykezes

A hétvégén került megrendezésre a május 20-án viharos szél miatt elmaradt VI. Rudi Trans 4kezes WEST vitorlásverseny. 29 hajó és legénysége sorakozott fel a rajtvonalon szombaton reggel 09.00 órakor. A rajt idejekor fújó észak-észak nyugati szél jónak ígérkezett, hogy a mezőny jót vitorlázva, limitidőn belül vitorlázza le a Balatonlelle-Balatonfenyves-Szigliget-Balatonlelle távot. Szigligetig beszélhettünk igazán jó vitorlás versenyről, addig szorosan követték egymást a hajók a mezőnyben. A visszafelé úttal sok párosnak meggyűlt a baja, hiszen a szél erejének komoly csökkenése és 38-40 fokos hőmérséklet nehéz próbák elé állították a versenyzőket. Voltak olyan hajók is akiknek a déli part marása jelentette a verseny végét.

Eredmények:
Abszolút befutó:
Márta Mária
Mix
3. Obsession
Minden indulónak, célba érkezőnek gratulálunk!
Köszönetet mondunk a verseny fő támogatójának, a RUDI TRANS KFT-nek, hogy segítségükkel ismét létrejöhetett a verseny. Köszönjük!
További részletek: https://www.facebook.com/ruditrans4kezes/?fref=ts


Kereked Újonc Kupa
A hétvégi Kereked Újonc Kupa a Nádas Cup sorozat következő fordulója volt. Szombaton 4 futamot rendeztek a kezdetben forgolódó, később frissülő szélben. Vasárnapra még hármat tervezett a rendezőség, de az erős szél miatt a legkisebb, fröcsi OP-soknak nem rendeztek futamot, az OD OP-soknak még egy futamot sikerült levezényelni. Utóbbi osztályban a legjobban a Balatoni Yacht Club versenyzői szerepeltek, első helyen Fehér Boróka végzett, második lett Kovalik-Deák Berci. Boróka vezeti jelenleg a Nádas Cup összesített listáját is négy verseny után!
További információ és eredmények a Nádas Cup futamairól: https://www.facebook.com/N%C3%A1das-Cup-Sorozat-665225280329839/


Lájer Admirális Emlékverseny
Az idei Lájer Admirális Emlékversenyen az első napokon gyenge, az utolsó napon erős szeles, izgalmas futamok voltak. F18 osztályban és összetettben a győztes a Diószegi Zoltán-Jankovics Gábor páros lett, akik az első hat futamot megnyerve a hetediken már nem is vettek részt – kiejtették a DNF-et. M3 osztályban, összetettben a második helyen végzett Virág Flóra és Molnár Dávid egy Nacra 17 fedélzetén.

Eredmény: https://www.facebook.com/events/1952731398304160/permalink/1973123829598250/

Spartacus Ifjúsági Regatta
A Spartacus VE ranglista versenyt tartott Laser 4.7, Laser Radial és 29er osztályoknak. Az első napon kánikulában, először keleti, majd déli szélben sikerült három futamot megrendezni. Nyári, leálló, majd ismét frissülő szélben tartottuk a 4, 5, 6 futamot. A 29er osztály ma 4 futamot teljesített, ők már a 9. futamuknál tartanak. Reggeltől délnyugati szél fújt, sőt kezdett tarajosodni (később ez a szép tulajdonsága megszűnt). Időben tudtunk rajtoltatni.
A 29 es osztály mintaszerű, pontos rajtokat mutatott be. A tervezett három futam rajtját a Radiál osztálynál is általános visszahívással meg kellett ismételni, de a második, ma fekete zászlós rajt mindig jól sikerült. A harmadik futamra azonban a 4.7 osztály megbolondult, (nyilván ebbe a 37 fok meleg is belejátszott) és az ismételt rajtnál is kinn volt az egész mezőny. Megoldás egyedül az utolsó pillant beli halasztás segített. A harmadik próbálkozás sem volt sikeresebb, a fél mezőny kinn volt. A hátszél végére a szél alaposan lecsökkent, többen a szabálytalan meghajtáshoz folyamodtak, nem lehetett mást tenni, félbeszakítottuk a futamot.
Így a 29er osztály a tervezett 15-ből 13 futamot, a Laser Radiál a tervezett 9-ből 9-et, a Laser 4.7 kilencből 8 futamot teljesített, így alakult ki a végeredmény:
Eredmények: http://spartacus.hu/6344/


Külföldi sikerek


Sikert sikerre halmoznak a magyar versenyzők a nemzetközi vizeken! Az FGF Sailing Team a Melges 24 VB-n mutatta meg, mit tud, az Optimist EB válogatott szintén remekül szerepelt Burgaszban. A Gyapjas testvérek a Gardán versenyeznek hosszabban, míg Berecz Zsombor és a Vadnai tesvérek Dániában állnak rajthoz.

Melges 24 VB: Futamgyőzelem desszertnek
Helsinkiben pénteken egyetlen utolsó futammal és magyar futamgyőzelemmel ért véget a 20. Melges 24 világbajnokság. A világ egyik legnépszerűbb sporthajó osztályának jubieumi VB-jén 15 nemzet 59 hajója versenyzett.
Világbajnoki 6. helyet szerzett a balatonföldvári FGF Sailing Team Bakóczy Róbert kormányzásával és Rozsnyay Domonkos, Takàcsy Kristóf, Takàcsy Levente, Buza Bence legénységgel. A Spartacus VE versenyzői futamgyőzelemmel zárták a világbajnokságot! A másik magyar egység a Csoltó Ákos vezette Seven Five Nine Tomai Balázzsal, Weöres Botonddal és Pesti Gáborral a 24. helyen végzett. 
Bakóczy Robiék nagyszerűen versenyeztek a nagyon változatos időjárási körülmények között rendezett 11 futamos versenyen. Kilenc futamban is az élmezőnyben végeztek, de sajnos a másodikban feketezászlós rajtnál kizárták őket, illetve a hetedik futamban egy nagy, akár a futam megszakítására is okot adó nagy szélforduló miatt kerültek vert helyzete és végeztek 46. helyen. A versenyen egy kieső futamot számítottak, így a zárásként elért győzelem csak desszertként vígasztalhatta őket. Kis szerencsével dobogós helyen végezhettek volna.


Jeney Máté 8. lett az Optimist EB-n!
Burgaszban pénteken az utolsó futamon magyar "parádéval" fejeződött be az Optimist Európa-bajnokság, amelyen összességében is nagyszerűen szerepelt a hatfős magyar csapat. Török Péter és Perjés Bálint kíséretében, a T-Systems támogatásával vettek részt a bulgáriai, Fekete-tengeri Európa-bajnokságon.
Jeney Máté utolsó az Optimist osztálytól búcsúzó futamával megőrizte 8. helyét az összetettben!
Benyó Máté pedig nagyszerű, az utolsó futamon elért 2. helyével a végeredményt tekintve feljött a 11. helyre. Az eredménylista tanúsága szerint a zárófutamon Tóth Attila is remekelt a 3. helyen érkezve a célba. (Perjés Bálínt facebookos bejegyzése a két magyart fordítva említi, szerinte Tóth Atus futott be másodikként, és Máté a harmadik helyen. Bármelyik verzió is az igaz, a végeredményt, a fiúk helyezését ez az esetleges pontkülönbség nem befolyásolta.)
Nagyszerűen szerepelt a csapat, hiszen minden magyar fiú optimistes a selejtezőfutamokon bejutott az Arany csoportba, vagyis mindannyian a mezőny első harmadában végeztek a 153 hajós mezőnyben!
A lányok is becsülettel helyt álltak. Ők a Ezüst csoportba kerültek. Litkey Janka 24. (78.), Lisa Carra Chiara 32. (86.) helyen fejezte be a versenyt a 108 hajós Európa-bajnoki mezőnyben.


A Gyapjas-testvérek ezüstöt szereztek a Gardán!
Augusztus első hetén rendezték meg a 67. intervela nemzetközi 470es versenyt a Gardán, ami egyben az Európa bajnokság elő verseny is volt. A két napos versenyen 29 hajó állt a rajtvonalhoz. A körülményekről nem lehet sokat mondani, minden nap napsütésben 18-22 csomós déli szélben lehetett versenyezni.
A versenyen nem voltak különös elvárásaink, csak az volt a cél, hogy minél több információt gyűjtsünk a regatta végéig és tökéletesítsük az állításokat.
A verseny első napján 3 futam volt ahol (10, 4 , 1) futameredményeket értük el, így nap végén 2 helyen álltunk. Fontos volt számunkra ez a nap, hogy ráeszméljünk, hogy igen is van esélyünk megelőzni a nálunk jóval nehezebb egységeket is. A második nap is 3 futam volt, de egy jóval nehezebb nap mint az előző. A 3 rajtból 2 is elrontottunk, így nagyon nagyokat kellett küzdenünk, hogy visszajöjjünk az élmezőnybe.
Végül sikeresen megtartottuk a második helyünket, aminek nagyon örülünk, mert ez volt az első dobogós helyezésünk nemzetközi versenyen. Most 2 nap pihenés vár ránk, ahol maximum pár órát szeretnénk vitorlázni, hogy tökéletesítsünk pár hibát, ami most a versenyen jött elő. 


Zsombi a földvári Finn VB-re melegít Dániában
Az idei nyár bővelkedik a hazánk által rendezett sporteseményekben, amelyek között érdemes kiemelni a Finn olimpiai hajóosztály világbajnokságát is, amelynek a Balaton ad otthont szeptember elején, először a hajóosztály 1952-től számított történetében.
Berecz Zsombor Finn vitorlázó háromszoros olimpikonunk, EB és világkupa döntő ezüstérmesünk tehát hazai vizeken mérkőzhet a világ legjobbjaival.
A Balatoni Yacht Club versenyzője számára ez az idei év legjelentősebb versenye, legnagyobb megmérettetése a jövő évi dániai (Aarhus) olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt.
A jövő évi világbajnokság helyszínén, Aaarhusban rendezik meg az idei világbajnoki tesztversenyt, amely hétfőn, azaz augusztus 7-én veszi kezdetét, és amelyen természetesen Zsombor is rajtvonalhoz áll. A hétfőn kezdődő dániai tesztverseny egyrészt jó ráhangolódás lesz a szeptemberi világbajnokságra, másrészt fontos tapasztalatszerzés a helyszíni viszonyok tekintetében a jövő évi kvalifikációs VB szempontjából.

Futamgyőzelem eső a Gardán és Aarhausban
A junior 470 Európa-bajnokságon a Gyapjas testvérek, Balázs és Zsombor csoportjukban megnyerték az első futamot!
A Garda-tavon, Rivában a 420 és 470 Junior Európa-bajnokságon férfi 470-es osztályban 17 nemzet 55 párosa versenyez a 23 éven aluliak kontinensviadalán. A selejtezőfutamokatt két csoportban vitorlázzák. Gyapiék a kék csoportban győztek. Sajnos a második futam gyengébben sikerült, ott 15. helyen értek célba, így az első nap végén 11. helyen állnak az összetett listán.
Vadnai Benjamin győzött az első futamon Laser Standard osztályban, Berecz Zsombor 2. helyen ért célba Finnben a dániai Aarhus vizein kedden kezdődött nemzetközi versenyen, a Hempel Sailing World Championships Test Eventen.
2018-ban Aarhusban rendezik majd az olimpiai osztályok világbajnokságait, így az idei regatta tesztverseny néven fut. Magyarországot hárman képviselők: Berecz Zsombor Finnben, Vadnai Benjamin és Jonatán Laser Standardben versenyeznek.
Finnben a harminchajós, ám erős, sűrű mezőnyben csak egyetlen futamot rendeztek, amelyen Berecz Zsombor 2. helyen ért célba az ausztrál Jake Lilly mögött s a török Alican Kaynar előtt.
Laserben Vadnai Benjamin némi tanulmányi kihagyás után frissen felpörögve tért vissza a versenyzéshez, és futamgyőzelemmel kezdett a Laser Standard osztály javát felvonultató és egy csoportban versenyző 62 hajós mezőnyben! A második futamban 21. helyen ért célba, így összetettben a 8. helyen áll.
A hosszú korosztályos sorozata - U21 EB és VB ezüstérmek - után Aarhusba érkezett Vadnai Jonatán 32. és 17. helyeivel összetettben 24., vagyis ő is bőven a mezőny első felében van.
További infó a versenyekről:
http://2017junioreuropeans.420sailing.org/en/default/races/race
http://www.aarhus2018.com/test-event/


Ez lesz a héten


Füred Kupa OD verseny
Szombaton és vasárnap kerül sor az ODT sorozat következő, balatonfüredi fordulójára. A futamokat cirkáló-hátszél pályákon rendezik, összesen hatot terveznek a két nap alatt.
Kiírás: füred kupa.pdf

Tecon Kupa
Hagyományosan túra- és versenyfutamokkal várja a résztvevőket a balatonfüredi Tecon Kupa. A nagyhajós versenyen szombaton a Füred-Zamárdi-Földvár-Bázsai öböl-Füred távon mérkőzhetnek meg a hajók, míg vasárnap két pályafutam rendezését tervezi a Tecon SE.
Kiírás: tecon.docx

Laser Pico és RS Feva Flottabajnokság
Augusztus 11-13. között rendezik meg az Alsóörs Marinában a Laser Pico és RS Feva osztályok Flottabajnokságát. Pénteken még csak próbafutam lesz, szombaton 10 órakor kezdődik az első futam, up-and-down pályán.
Kiírás: rs feva laser pico.pdf


Svert Kupa Dell Túraverseny és NaturZitrone Pályaverseny
A Svert Kupa hagyománnyal rendelkezik Zamárdi város és a Balaton életében, hiszen az első ilyen nevű vitorlásversenyt 1929-ben rendezték meg itt nagy sikerrel. A hagyomány 2015-ben sikeresen újjáéledt. 2015-ben 67 hajó indult a Svert Kupáért 2016-ban már 122 nevező hajóval, azaz a második alkalomra a létszámunk majdnem megkétszereződött. 2017-ben pedig újra együtt leszünk a Svert Kupán, sőt…
A III. Svert Kupa már egész vitorlás hétvége lesz, két különálló versennyel. 2017. 08.12-én DELL túraverseny, amely megegyezik a korábbi versenyeinkkel, míg 2017.08.13-án Natur Zitrone pályaversenyek lesznek. A verseny célja: a balatoni sekély vízben is alkalmas uszonyos vitorlás hajózás, mint sport népszerűsítése ezáltal az egészséges életmódra ösztönzés. Az online nevezés már javában zajlik, de múlt héten szombaton már a helyszíni nevezési napok és rajtcsomagok átvétele is elkezdődött.  Az egytestű és kéttestű svertes hajók vitorlásversenyeinek hétvégéje 2017. augusztus 12-13án lesz Zamárdi Bácskai utcai kikötőben.  Az összevont fődíj egy DELL XPS 13 2:1 ultrabook lesz, míg a katamaránok összevont fődíja DELL 5368 Inspiron ultrabook lesz.
További információ és versenykiírás: http://svertkupa.hu/versenykiiras


Novofer Kupa 4kezes Verseny
Augusztus 12-én izgalmas pályán küzdhetnek meg egymással a kétszemélyes - közismert nevén a 4kezes - vitorlás verseny résztvevői.
A KEREKED Vitorlás Klub több mint 10 éve - 5 éve a NOVOFER partnereként - rendezi meg a tőkesúlyos, egytestű hajókkal versenyzők számára a komoly kihívást jelentő versenyt. Idén augusztus 12-ére várják Csopakra a vitorlázókat, akik kedvelik a nagy megpróbáltatással járó, taktikai érzéket is igénylő versenyeket.
A verseny vezetője - Jamrik Péter – idén ismét egy újabb pályát talált ki. A versenyzőknek a 40 (kis szélben a 25) km-es távot egy megtört szárú trapéz alakú pályán kell teljesíteniük. Nagy figyelmet kíván majd az úgynevezett „kiegyenlítő kőrök” teljesítése is. A kiegyenlítő körök (szakaszok) megtételére három - különböző irányokban elhelyezett - bóják határolta területen lesz lehetőség.
További infó: http://hunsail.hu/hirek/negykezes-ujitasokkal-augusztus-12-en
Kiírás: novofer.pdf

EXPERT-FPS Kupa
A Deboti Vitorlásegyesület a hétvégén a Hejőkeresztúri-tavon rendezi meg a Kalóz osztály számára az Expert-FPS Kupát. Az up-and-down pályán naponta 4-4, azaz összesen 8 futamot terveznek a rendezők.
Kiírás: expert-fps.pdf


Bahart Regatta IV. – YST 4. futama
A szigligeti vitorláskikötőben folytatódik a következő hétvégén a Yardstick Trophy, idén már a VII-VIII. fordulóval. A túraverseny a Szigliget-Fenyves-Badacsony-Szigliget távon zajlik szombaton, vasárnap pályafutamok várnak a versenyzőkre. Mindkét napon 10 órára tervezik a rajtot.
Kiírás: Bahart regatta.pdf


Timu Emlékverseny
Ennek a versenynek az alapötletét még Timu találta ki öt évvel ezelőtt: indítsunk egy nagyhajós versenyt a Balatonon, aminek minden Forint bevételét az utánpótlás nevelésére fordítjuk. Sajnos a sors közbeszólt, és nem tudtuk közösen megvalósítani vele az ötletét, hirtelen és tragikus távozása miatt. Az akkori verseny így el is maradt, szokásainkhoz híven ismét belevágunk, és megvalósítja Timu elképzelését: folytatjuk a regattát rá emlékezve, Timu emlékverseny néven! Akinek Timu személye kedves, vagy aki az utánpótlás nevelését fontosnak találja, induljon el a versenyen, várjuk!
A versenyre minden hajótípus nevezését várjuk, jollékat, nagyhajókat is. Mivel a versenyt sok hajóosztály OB-je előtti szombaton tartjuk, edzésnek, bemelegítésnek is jó lesz. Timu jollés múltjának emlékére a verseny első szakasza egy pályaverseny kreuz szakasza lesz, innen pedig átváltunk egy Tihanyt kerülő túraversennyé.
Timunak pedig próbálunk emléket állítani a versennyel, bár ne kellenne!
Kiírás: Timu emlékverseny.pdf


Spartacus Regatta
A hagyományosan a Repülő Hollandi és a Csillaghajó osztály számára rendezett regatták 3. fordulója a közelgő FINN GOLD CUP miatt a Finn osztállyal is bővül, lehetőséget termtve a hazai és külföldi versenyzőknek a helyszín megismerésére, edzésre, a hazaiak számára pedig az utolsó válogató verseny. A bevett versenyrendezési elveket félretéve a főszereplő a FINN osztály, így ők rajtolnak elsőnek, hogy tiszta szelekben ismerkedhessenek a helyszínnel.
Kiírás: spartacus regatta.pdf

Forrás: Porthole, Hunsail