MVSz Nagyhajós Országos Bajnokság és Ranglistaverseny I.

Vasárnap véget ért a GeneralCom Nagydíj, a Nagyhajós bajnokság első fordulója, amelyen hat osztály bajnokságát sikerült magas színvonalon megrendezni.
A nagyhajós bajnokságok történetében gyakran megesett, hogy a júliusi, augusztusi kánikulában kiszenvedett kevés gyengeszeles futam alapján született eredmény. Még akkor is, amikor a bajnokságok egy hétig tartottak. Most viszont négy nap alatt, még egy teljesen szélcsendes nappal együtt is kilenc és tízfutamos, összességében jó szeles bajnokságon van túl 6 hajóosztály 62 csapata. Köszönhetően a versenyt rendezők igyekezetének és szaktudásának is. A kezdeti nehézségek után a verseny második felében az időjárás is kitett magáért és friss szelekkel szolgált.
A versenyt vezető és az A-pályán intézkedő Farkas Péter, illetve a B-pálya főnöke Igali Csilla vezetésével a rendezőség mindvégig nagyszerűen reagált az időjárás által kínált lehetőségekre. Az első két napon lebonyolított három gyengeszeles futam után a hétvégén fújó friss, olykor erős észak-északnyugati szelekben is maximálisan kihasználták a lehetőségeket, rendre jól reagálva, ha kellett pályát módosítva a szél természetes lengéseire és kihagyásaira. Az egyes pályákon további 7 illetve 6 futamot megrendezve tették emlékezetessé a GeneralCom Nagydíjat, az idei nagyhajós bajnokság első fordulóját.
Az első napi gyenge szelekben kialakult eredményeket egyes osztályokban alaposan felforgatta a hétvégi friss szél, míg másoknál az mutatkozott meg, hogy a bajnokok minden körülmények között a legjobbak.
Teljes beszámoló: http://porthole.hu/cikk/11445-nagyszeruen-sikerult-a-nagyhajos-bajnoksag-elso-forduloja


Tihany Kör 2017 Dr. Dulin László Emlékverseny

2. éve már, hogy Laci örökre elhajózott tőlünk, az ő emlékének szenteljük azóta kedvenc félszigetünk állandó kerülgetését. Sokunk évtizedek óta űzi már ezt minden ősszel és annyira szeretjük, hogy nem elég nekünk egyszer egy évben, ezért alapítottuk anno ezt a versenyt.
Idén is hódoltunk ennek a szenvedélyünknek augusztus 19-én Laci egykori klubjának, a Tihanyi Yacht Clubnak a szervezésében 26 hajó részvételével. Lehettünk volna sokkal többen is, de szerencsétlenül - az előzetes egyeztetésekkel ellentétben - pont most zajlott több osztály országos bajnoksága Balatonfüreden.
A rajtra 10 órakor került sor viszonylag szokatlan, pöffös keleti, északkeleti szélben. A rajtnál tiszteletét tette Laci rokonsága a Mágia és az Ábránd fedélzetén és egy darabig el is kísérték a mezőnyt.
A pályának minden hajó egyszerre vágott neki balcsapáson. A félszigetkerülés örök kérdése, hogy szűken, vagy nagy ívben, ezért voltak, akik egy takkolással, voltak, akik sok kicsivel fordultak be a hajógyár felé az első pályajelre nagy hullámokban. Egy kis elfogultságot megbocsáthat nekem az olvasó, de büszkén mondhatom, hogy a dragonok elsőként és egyedüliként rántottak spinakkert a bójáig hátralévő pár száz méterre. Ugyanígy volt ez visszafelé is Ótihany és a THE közötti részen is sok luvcsatával. A szél elég rapszodikusan viselkedett az 1-es és a 4-es beaufort között. A komp után ismét néhányan nagy ívben próbálkoztak a viszonylag ígéretes, egyenletesebb, de gyengébb szélben. Mi viszont - imádva a kihívást - behúztunk a hegy alá, ahol minden domb és völgy más erejű és irányú szelet hozott. Végül ez utóbbi fizetett, mert a sajkodi pályajelhez ezzel a módszerrel előbb és mintegy 60m magassággal érkezhettünk. Innen az állás már érdemben nem is változott, mindenki vigyázott a nehezen megszerzett pozíciójára.
A versenyt - a várakozásnak megfelelően - a NAU370-esek és a többi, gyors YS I. besorolású hajó uralta, de kb. 1 óra alatt mindenki befutott. A célvonalon elsőként a Surprise haladt át, őt három és fél perc különbséggel a csukott szemmel érkező, hangosan horkoló Sleepwalker csapata követte, majd érkezett 1 perccel lemaradva Sopi vadonatúj, Naval névre keresztelt ropogós hajója. A regattát YS csoportokban értékeltük, részletek a csatolmányban. Az eredményhirdetés előtt - szokásunkhoz híven - most is tartogattunk egy kis játékot a versenyzőknek, ami ezúttal egy hangulatos táncoktatás
volt kezdőknek. A résztvevők ezután siettek haza, mert a szél óráról órára gorombult az esti vihar hírnökeként.
Jövőre talán elkerülhető lesz az ütközés más eseményekkel és még több egység képviselteti magát. Reméljük, mindenki sok hasznos tapasztalatot szerzett az őszi fordulóra. Tihany mindig tartogat meglepetést, tanulnivalót, izgalmas sztorikat jó társaságban, finom ételek és borok melletti élménybeszámolókhoz.
Eredmény: Tihany kör osztályonkénti.pdf, Tihany kör abszolút.pdf

Justitia Kupa

A Justitia Kupa meglehetősen gyér érdeklődés mellett került megrendezésre. Hat hajó indult. A D-i szél erőssége folyamatosan változott 0 és 4 Bf között, de ennek ellenére a tervezett 5 futamot sikerült megrendezni. 
Eredmény: Kalóz hajóosztály: 1. Demjén Sándor - Berki Bence Justitia; 2. Dr Daragó Ferenc - Berki Győző Justitia; 3. Papp Tibor - Górász András Justitia
A következő verseny az Évadzáró, szeptember 23.

Jelenleg is zajlik


Családias, eseménydús 22es Binnenjolle EB

Véget ért a történelmi hagyományokkal rendelkező, egyik legkülönlegesebb 3 személyes fa hajóosztály, a 22-es Binnenjolle Európa-bajnoksága Balatonfüreden. A tegnapi, utolsó napon rendezett 3 remek futam után az osztrák Poell családot köszönthettük a 22es Binnenjolle hajóosztály 2017-es Európa-bajnokaiként. Akár évszázadok találkozójának is nevezhetnénk az eseményt: az idén 150 éves évfordulóját ünneplő Balatonfüredi Yacht Club büszke arra, hogy egy szintén több mint 100 éves hagyománnyal rendelkező hajóosztály képviselőit fogadhatta vendégül egy igazán családias, ám izgalmaktól korántsem mentes regatta alkalmával.
A 3 napos versenyen osztrák és német versenyzők küzdöttek a kontinens bajnoki címekért. Az időjárás tökéletes arcát mutatta: napsütés, szél, hullámok, igazi próbatételekkel. Ennek köszönhetően remek körülmények között sikerült 5 futamot lebonyolítani.
Teljes beszámoló: http://byc.hu/22es-binnenjolle-eb-parades-befejezes/


Be Light! Optimist Országos Bajnokság a harmadik nap után

A második napon is három futamot vitorláztak a gyerekek az Optimist bajnokságon Tihanyban. Összetettben Nagy Bendegúz vezet az ausztrál Blake WIlson és Bányai Attila előtt.
Sokkal inkább trükkös, semmint kifújt szél várt a be light Optimist bajnokság szereplőire a verseny második napján. A körülmények alapvetően nem különböztek az első napi paraméterektől, csak éppen minden kábé fele akkora volt, mint hétfőn. Az irány szinte ugyanaz volt, a pálya is rövidebb volt, szél ereje mindenképpen visszavett – no, de sokkal nagyobbakat lengett, mint egy nappal korábban. Az amúgy megmaradó észak-északkeleti trendben.
Három futamot azért a folyamatosan gyengüléssel fenyegető szélben is sikerült megrendezni, s bár voltak jelentős változások, újraosztásokkal nem kellett megküzdenie a mezőnyöknek. Több rajtot is csak sokadszorra sikerült – jellemzően fekete zászlóval – elengedni, sőt volt, amikor a rajteljárásban kellett halasztást jeleznie a rendező csapatnak.
Mindezzel együtt korrekt futamokat zárt a mezőny, így a nyolcra tervezett selejtező futamok közül hat már „zsebben van”. Szerdán azonban kisebb szél várta az OP mezőnyt, parti, majd vízi halasztás után egy futamot sikerült megrendezni a gyenge nyugati szélben.
Aktuális hírek, képek, eredmények: https://www.facebook.com/Tihanyi-Haj%C3%B3s-Egylet-169783893033570/


Indul a tömény balatoni Finn Dingi program!

Balatonfüreden a Koloska Marinában az MVM SE kikötőjében elkezdődött a Jörg Bruder Finn Silver Cup, vagyis a 23 éven aluli finnesek korosztályos világbajnoksága, amelyet szeptember első hetében követ Balatonföldváron a Spartaus rendezésében az olimpiai osztály világbajnoksága az Opel Finn Gold Cup!
A Koloska Marinában már összegyűlt a mezőny, és ma próbafutamot vitorláznak a legjobb 23 éven aluli finnesek. Kedden pedig kezdődnek az éles futamok. Négy kontinensről, 21 országból érkezett közel ötven fiatal finnes fut majd várhatóan kőkemény versenyt.  Hárman is lesznek, akik már nyertek Finn Silver Cupot, de akad még számukra is komoly ellenfél bőven.
A címvédő német Philip Kasüske most nem készülhetett annyit Finnben, mint szeretett volna, mert a Red Bull Youth America’s Cup versenyen trimmelte a német SVB Team szárnyait.
Itt lesz a korábban már szintén U23-as világbajnoki címet szerzett cseh Ondrej Teply, akinek nehézkesen indult az idény, de úgy érzi, egyre jobban formába lendült, és most is arra törekszik, hogy a dobogósok között lehessen. 
Erős kihívó a brit Henry Wheterell az idei U23-as Európa-bajnok, aki csak tavaly ült Finnbe, így most már százszor gyakorlottabbnak érzi magát, mint a májusi EB győzelmekor. Pedig a junior cím mellett ugyanakkor 6. lett a felnőttek között is.
A mostani U23-as menők egyébként is már beletartoznak a felnőtt élmezőnybe, vagy a kapukat döngetik. Az argentin Facundo Olezza ott volt a Riói Olimpián is, ahol futamgyőzelemmel vett villámrajtot. Később is elért még egy elsőséget, és végül a 9. helyen végzett. Tavaly a Finn Silver Cupon bronzérmes volt.
A címvédő Kasüske harmadik olyan kihívója, akinek már van aranyérme Silver Cupról az orosz Arkagyij Kisztanov, aki hazai vizeken még 2011-ben győzött a moszkvai junior VB-n. Idén utoljára U23-as, de ő is odaért már a felnőtt élmezőnybe, így biztosan kemény esélyes ezen a vébén.


J/24 és Melges 24 OB

A mai napon kezdődött felméréssel, nevezéssel a J/24 és Melges 24 Országos Bajnokság a BYC és MVSz közös rendezésében. Összesen 11 futamot rendeznek négy nap alatt, egy nap legfeljebb négy futam rendezhető.
Kiírás: j24 ob.pdf

Nemzetközi vizeken


"Karambolos" nap után a 11. helyen
A Laser Radial világbajnokság második napja nem sikerült olyan jól Érdi Márinak, mint az első, de így is jól áll a versenyben. Ezúttal is két gyengeszeles futamra került sor, amelyeken 32. majd 12. helyeken ért célba selejtezőcsoportjában. Így négy futam után 11. helyen áll a női olimpiai osztály világbajnokságának 100 hajós mezőnyében. 
Facebook oldalán Mári a következőket írta erről a napról: "A mai nap a felnőtt világbajnokságon Hollandiában még küzdelmesebbre sikerült, mint a tegnapi. Az első futamban a rajtnál belekerültem egy kis "karambolba" és ezzel a középmezőnybe szorultam. A második futam már jobban sikerült. Összetettben a 11. helyen állok. 4 nap / 8 futam van még hátra a világbajnokságból. Holnapra már erősebb és "kifújtabb" szelet ígér az előrejezés. Vacsorára garnélarákot sütöttem, igazán elégedett vagyok vele."
Így kell hát egy rosszul induló napot fokozatosan egyre jobbra fordítani!
Az összetett verseny állása természetesen nagyon szoros. A 3. és a 16. helyezett közötti különbség mindössze tíz pont. 

Ez várható

Összevont Cirkáló Flottabajnokság

Összevont Cirkáló Flottabajnokságot rendez a Tramonata Yacht Club és az MVSz augusztus 23-27. között a Hajógyári Kikötőben, Balatonfüreden. A versenyen csak érvényes ORC felmérési bizonylattal rendelkező ÖC osztályba tartozó hajók indulhatnak, a pálya Olimpiai háromszög pálya lesz, amin 7 futamot terveznek.
Kiírás: Összevont Cirkáló FB.pdf


50-es cirkáló Flottabajnokság
Augusztus 24-27. között az 50-es cirkálóknak is flottabajnoksága lesz Siófokon. A rendezőség 6 pálya és 1 túrafutam megrendezését tervezi, ezek rajza a hirdetőtáblán lesz közzétéve.
Kiírás: 50-es FB.pdf


Laser és 420 Országos Bajnokság
A kis hajós OB-k sora a három Laser osztállyal és a 420-asokkal folytatódik augusztus 28-31. között a Tihanyi Hajós Egyletben. Összesen 10 futamot terveznek, egy nap legfeljebb 4 futam rendezhető. Pályát rakhatnak a Tihanyi félsziget keleti és nyugati oldalára is.
Kiírás: Laser OB.pdf és 420 ob.pdf

Forrás: Porthole, Hunsail