Ez történt a héten


Specialized Kupa
Az idei év utolsó Optimist ranglistaversenye zajlott Balatonfűzfőn, a BS Fűzfő klubjában. A három napos verseny pénteken kezdődött, amikor két futamot tudtak megrendezni 15 csomóról induló, egyre erősödő északi szélben. Este virsli party várta a gyerekeket. Második napra nagyon sok szelet ígért az előrejelzés, ez be is jött: halasztással kezdtünk, majd a szél gyengülését követően délután még két futamot sikerült megrendezni. Este bolognai spagetti és a nagy sikerű tombola várta a parton a gyerekeket. Harmadik napon szintén halasztással indítottunk, de épp ellenkező okokból: szélcsend miatt. A szél a felhők felszakadozásával megérkezett és elkezdődhettek a döntő futamok. Ebből sajnos a szél fordulása és egy fenyegetően közeledő vihar miatt csak egy futamot sikerült megrendezni, így öt futam után alakult ki a végeredmény.
A versenyen kiválóan szerepelt a Hodács Attila vezetésével érkezett osztrák OP-s csapat: az abszolút első és az ifi első helyet Paul Kropfitsch szerezte meg. Serdülőben első helyen Bányai Attila végzett a BYC-ből.

Ladány János videója a versenyről: 

MOL TBS Nagydíj
Október 7-én rajtolt el az idei MOL Nagydíj Egyszemélyes Balatonkerülő vitorlásverseny a BYC-ből.
Idén 20 fős mezőny vágott neki a tókerülő regattának. Varga Lajos a NELSON Flottalízing fedélzetén 20 óra 53 perckor elsőként érkezett be a célba. Lajosnak 10 óra 53 perc alatt sikerült teljesítenie a távot és ez volt második Balatonkerülő győzelme! Második helyen Vörös Gábor végzett a Fahajóval, harmadik lett Juhász György a Kolibrivel!
Befutók, interjúk, képek: http://szolovitorlazas.hu/2017/10/07/mol-nagydij-2017-befuto-gyoztes-varga-lajos-nelson/


Nemzetközi vizeken


Laser EB
A vasárnap véget ért barcelonai Laser Európa-bajnokságon a 19 éves Vadnai Jonatán nagyon komoly teljesítményt tett le az asztalra Laser Standard osztályban: az utolsó előtti futamon 2. (!) helyen ért célba. A tizenegyediken aztán 25. lett, és ezzel a nyílt versenyben napról-napra javuló teljesítménnyel 42 nemzet 125 versenyzője között a remek 16. helyet szerezte meg összetettben, az Európa-bajnokságon pedig 14. lett! 
Bátyját Vadnai Benjamint ezen az EB-n kitűnő kezdés után egy elkapott vírusos betegség kiütötte a nyeregből, az utolsó hat futamon már nem indult, de mivel az Arany csoportba a selejtezőkből bekerült, a 62. helyen végzett a 125 hajós nyílt EB mezőnyében.
Délután már örömmel beírtam a készülő cikkbe, hogy női Laser Radialban Érdi Mári a 11. helyre, az európaiak között a 10-re kapaszkodott fel az utolsó futamon elért 7. helyével, amikor a barcelonai Laser Európa-bajnokság eredménylistája megváltozott, és Mári remek hetedikjének helyére egy csúf DSQ (kióvott, diszkvalifikált) jelzés került, őt pedig ezzel vissza sorolták a 18-ra. A legtöbb futamon mutatott teljesítménye alapján előkelőbb helyet érdemelt volna, de az így, sok balszerencsével elért pozíciója is elismerésre méltó.  Idén már kétszer is kifejezetten peches volt a legfontosabb versenyein, és még így is jó helyeket ért el.
Szépen helyt állt a férfi Laser Radial EB-n Veisse Zoli is, aki a nyílt versenyen 41., az európaiak között 40. helyezett lett.


Ez várható


Fertő-tavi Évadzáró
Az október 7-re kiírt Fertő Tavi Évadzárót ezen a héten, október 14-én fogják megtartani, így aki szeretne még egyet vitorlázni a Fertő-tavon, az még nem késett el!

VII. Rudi Trans Négykezes
Október 14-én szombaton reggel 9-kor rajtol a VII. Rudi Trans 4kezes East Vitorlásverseny Balatonlelléről, a BL Yacht Clubból. A tervezett versenypálya Lelle-Földvár-Zánka-Lelle lesz. A nevezők Yardstick Open, Bavaria Open és BAV32 osztályokban nevezhetnek.
Kiírás és további infók: https://www.facebook.com/ruditrans4kezes/

Forrás: Hunsail, Porthole, BYC