Ez történt a héten

Siófoki évadzáró

Szélcsendes ködös időt ígértek október 21. szombatra. De a reggeli köd hamar felszállt, a szél kitartóan fújt nyugati irányból, napközben időnként meg is élénkült.

A 11 órás rajtnál mind a 26 nevezett hajó megjelent. Voltak tapasztalt, rutinos versenyzők és voltak, akiknek ez volt az első próbálkozásuk. Régi versenyek szellemét idézte a mólóról rajtoltatás.  A kikötő keleti bejárata és egy sárga bója volt a rajtvonal, a rajtoltatás a mólóról történt. A csípős szél ellenére sokan kijöttek megnézni a hajókat. Mivel nincs háromperces szabály, vagyis hátszélvitorlával is lehet rajtolni, így sokkal látványosabb a nézőknek.

Hátszeles rajtot követően gyorsan az élre álltak a 370-es Nauticok, de mögöttük nagy volt a tülekedés. Az első jel kerülését követően több hajó megpróbált még spinakkerrel tovább menni, de hamar be kellett látniuk, hogy a következő jel felé ez nem kifizetődő. A látótávolság egyre nőtt, a szél fokozatosan erősödött. Az első hajók célba érkezéséhez még egy óra sem kellett, de még az utolsók is két óra alatt körbeértek a pályán. Ritka verseny az, ahol a Yardstick és az abszolút győztes azonos, itt nálunk még nem volt rá példa, egészen mostanáig.

A 15-ös flotta halat sütött, előkerült néhány üveg jó bor is. Az eredményhirdetésig megettünk mindent és folyamatosan pótoltuk az innivalókat. Szép nap volt!

Eredmények a cikk végén.

Őszi Regatta

A KMPVSE szezonzáró versenyén nagy volt az érdeklődés, szép, napsütéses ősz köszöntötte az 56 egység, 250 versenyzőjét. A 11:00 órás rajtnál gyenge 4-5 csomós NY-DNY-i szél fújdogált, az első pályajel Balatonaligán volt, ahol 5-7 csomós nyugati fogadta a mezőnyt, elsőként a NO1 nevű RC44-es vette az aligai bóját, majd őt követte az Infladeus nevű Asso, akik mögött két NAUTIC 370RUN, a Fantom és a Sleepwalker vitorlázott, ez volt a sorrend a kenesei bójánál is. A 3-as számú pályajel Balatonalmádinál volt, ahol már szépen megfrissült a szél 8-10 csomósra, az iránya maradt a NY-DNY-i. A befutó a Kenese Marina-Port kikötő előtt volt, Almáditól visszafelé kellemes tempóban genakkerrel és spinakerrel vitorláztak az egységek a cél felé...

Teljes beszámoló itt olvasható.

Eredmények ide kattintva elérhetők.

IOM Országos Bajnokság

Hétvégén rendezték Orfűn a harmadik nyílt IOM OB-t. A bajnokságon 21 versenyző indult, köztük volt két erdélyi és egy horvát.

A teljes hazai élmezőny képviseltette magát, ennek ellenére talán a legnagyobb várakozás ifj. Csóka László és Robert Grubisa (CRO 68) összecsapását övezte. Csóka tavasszal hazai pályán két világbajnoki ezüstérmet nyert, míg Grubisa a világviszonylatban legerősebb horvát IOM válogatott tagja. Az édesvíz egyértelműen az orfűi versenyzőnek kedvezett és meglepően simán, 7 futamgyőzelemmel, 16 pont előnnyel nyerte a hétvégi versenyt.

A teljes beszámoló itt olvasható.

Nemzetközi vizeken

Vadnai Jonatán futamot nyert a Világkupán!

Vadnai Jonatán megvillantotta tehetségét! A magyar vitorlázó Gamagoriban, a japán Világkupán futamot is nyert, végül 27. lett a Laser Standard hajóosztályban.

A 19 éves, ötszörös korosztályos világbajnok Vadnai Jonatán még az 5. helyen is állt, majd három rosszul sikerült futammal tíz helyet vesztett összetettben, végül 27. lett - tudósít a hunsail.hu. Az aranyérmet az új-zélandi Sam Meech szerezte meg.

A Gyapjas testvérek a 470-esben az utolsó futamon 17. helyen értek célba, és ez lett a helyük az összetett listán is. Gyapjas Zsombor és Gyapjas Balázs életük első Világkupa versenyén kiválóan szerepeltek, többször vitorláztak az első tíz közelében, és kétszer be is kerültek az elitbe.

Elrajtolt a Volvo Ocean Race

Az Alicante és Lisszabon közötti sprintszakasszal veszi kezdetét a 2017-18 Volvo Ocean Race. A vasárnapi rajt több ezer szurkolót vonzott a spanyol kikötővárosba, köztük számos hazai vitorlázót is.

Vasárnap 14 órakor indult el a héthajós mezőny 45.000 mérföldes útjára. Ebből az első szakasz mindössze 1450 tengeri mérföldes. A rajt idején 15-17 csomó körüli szél fogadta a mezőnyt. A közvetítést elnézve a mezőny szivatása volt, hogy két kört is kellett tenniük a part mellett a rövid up&down pályán. Teljen nyilvánvaló volt, hogy kevesen vannak a fedélzeten egy ilyen manőverigényes pályához és ennek megfelelően mindenki megszenvedte az első pár mérföldet. Mégis őrületesen jó kis rajtot láthattunk, előre-hátra ugrálásokkal a helyezések tekintetében.

Sallai Gábor teljes szakmai beszámolója ide kattintva olvasható!

 

Ez várható

Dér Kupa

Sajnos a következő hétvégére már nem jut verseny, de két hét múlva, november 4-én még elindulhatunk a XI. El Yacht Dér Kupán, amit a Compass Sailing Club szervez Balatonkenesén, a Balatőnfői Yacht Clubban. A rajtot 11 órára tervezik, a túraversenyt a szélnek megfelelően tűzik ki a Siófok-Almádi-Kenese háromszögben.

Kiírás a lap alján.

Forrás: Porthole, Hunsail, Compass Magazin