Egy Kalóz fedélzetén, a Balaton megkerülésével kezdte, 2018-ban pedig Földkerülő szólóvitorlázásra készül Kopár István. A tengerész-vitorlázó a Lánchíd Rádió Magyar Tenger című műsorában kifejtette: a következő esztendőben lesz a Golden Globe Race 50. évfordulója, és éppen ennek okán jövőre a földkerülőn a kezdeti, 1968-as feltételekkel, és eszközökkel kell rajthoz állni. Ez azt jelenti, hogy nincs GPS, auto Pilot, sem radar. Kopár István elárulta azt is, hogy a földkerülés után visszatér a Balatonhoz, de egészen más célból. Ez pedig nem más, minthogy az édesapja nyomdokába lépjen, és a Sió-csatorna megmentést folytassa.

------------------

Egyre népszerűbbnek számít Európában, így a Balatonon is az elektromos hajók használata - mondta a Lánchíd Rádió Magyar Tenger című műsorában Viszkei András. A WIA Yachtok alapítója kifejtette: nincs ellentét a vitorlás és az elektromos hajós kultúra között, éppen ezért köttetett együttműködés a Magyar Vitorlás Szövetséggel. Beszélt arról is, hogy az idei esztendőben a hajók technológiáját fejlesztették. Elárulta azt is, megépítették egy partnerrel közösen az első lítium akkumulátoros hajót is, amivel akár töltés nélkül, egy hétig lehet hajózni. A jövőről azt mondta: a gyártási hatékonyság fejlesztése a legfőbb célja.

---------------------

Minden bizonnyal az idei esztendőben nem fagy be a Balaton vize, éppen ezért megrendezik a jubileumi Szilveszteri Regattát Balatonlellén - mondta a Lánchíd Rádió Magyar Tenger című műsorában Tóth Balázs. A BL Yacht vezetője elárulta, vannak olyan bérlőik, akik majdnem minden téli hétvégén kimennek vitorlázni, és gyakorolnak az év utolsó regattájára. Beszélt arról is, hogy két ünnep között is minden szolgáltatást működtetnek, így lehet használni a műjégpályát, valamint a wellness központot, de a vendéglátás is teljes gőzzel üzemel.

----------------------

A karácsonyfa hagyományosan december 24-én bekerül a Balatonba, amit január eljesén kell kihozniuk az újévi csobbanás résztvevőinek Szigligeten. Balassa Balázs a település polgármestere a Lánchíd Rádió Magyar Tenger című műsorában kifejtette: hét évvel ezelőtt találták ki a január elsejei fürdőzést néhány helyi lakossal, mára pedig több százan rohannak a vízbe szilveszterkor. Kifejtette: elengedhetetlen szem előtt tartani: egész éves Balatonban kell gondolkodni.

---------------------

Hatalmas eredményeket ért el 2017-ben a Balaton, és ez leginkább a szervezetek közötti összefogásnak köszönhető - mondta a Lánchíd Rádió Magyar Tenger című műsorában Laposa Bence. A Balatoni KÖR elnöke szerint már a termelők, és vendéglátósok arra helyezik a hangsúlyt hogy helyben népszerűsítsék a régiót. Beszélt arról is: a Balatoni KÖR is kissé átalakult, ha úgy tetszik komolyodott, másféle programokat szervezett és hosszabb távú célokat tűzött ki, mint korábban.