Ez történt a magyar vitorlázókkal

 

Ópésaink Nápolyban

A Royal Yacht Club Savoia rendezésében az idei volt a 25. Marcello Campobasso Trophy, melyre a szokásos módón öt magyar opés utazott el. A negyedszázados évfordulóra a rendező klub kicsit megrázta magát és egész erős mezőnyt sikerült toboroznia, főként az olasz élmezőnyből, de eljött több eredményes EB – VB résztvevő is a külföldi klubokból. Az ifik mezőnyében tizenkettő ország, százhatvanhárom vitorlázója mérte össze tudását. A magyar csapatot Benyó Máté, Tóth Attila, Verebély Nándor, Verebély Mátyás és Vladiszavlyev Alexandar alkotta.

A komoly küzdelemben a mi versenyzőink is többször bizonyították, hogy képesek jó eredmény elérésére. Ennek ellenére nehéz verseny volt számukra az idei nápolyi rangadó. Az átlagban 5-8 csomós déli széllel érkező jelentős hullámzás és a hozzá tartozó áramlás, kemény kihívás volt minden versenyzőnek. Egyúttal öröm is, hogy ilyen körülmények között tudunk versenyezni, tapasztalatot szerezni.

Az érvényes hat futamból versenyzőink egy – egy alkalommal tudtak igazán az élmezőnybe befutni, a többi futamot az erős küzdelem jellemezte. Sajnos az utolsó futamot mindkét csoportban törölték, melyben Tóth Attila ötödik lett, valamint Benyó Máté és Vladiszavlyev Alexandar is az az első tízben vitorlázott. A számunkra komolyabb tét nélküli verseny nagy segítség volt az idei felkészülésben. A gyerekek hasznos tapasztalatot gyűjtöttek. A korábbi évek itteni sikerei ugyan elmaradtak, de az eredmény így sem volt annyira rossz. Benyó Máté huszonharmadik, Tóth Attila harmincadik, Vladiszavlyev Alexandar harmincötödik és Verebély Nándor negyvennyolcadik helyezése a mezőny első harmadát jelentette. Verebély Mátyás sajnos kétszer volt korai rajtos, így jelentős hátrányba került, kilencvenharmadik lett.

Török Péter teljes beszámolója itt található!

Fantasztikus eredmények a Miami World Cupon

Miamiban folytatódott a Japánban elkezdett vitorlás világkupa sorozat, ahol több magyar egységnek is szurkolhattunk. A show-t a múltheti versenyen egyértelműen Érdi Mári vitte el, aki lehetetlen helyről küzdötte fel magát az éremfutamba. A java azonban csak ezután következett, amikor Mári csodálatos vitorlázással meg is nyerte az éremfutamot – erről a videót is visszanézhetjük, ha esetleg lemaradtunk volna róla:

Érdi Mári mellett a másik három magyar egység is jól szerepelt az egyhetes versenyen. A Laser Standard osztályban versenyző Vadnai Benjamin szombaton az egyik futamban második lett, ami kiemelkedőnek számít. Összetettben végül 22. helyen végzett, ezzel felülmúlt a tavalyi versenyen futott szintén kitűnő eredményét.

Testvére, a szintén Laser Standardben induló Vadnai Jonatán összesítésben a 30. helyen végzett a hetvenhajós világkupa mezőnyben, ami húszévesen szintén nagyszerű teljesítmény. A 470-esben induló magyar páros - Gyapjas Balázs és Gyapjas Zsombor - a gyengébbik felszerelésükkel értek el figyelemre méltó eredményt, 22. helyen zárták életük második világkupaversenyét.

A teljes beszámoló itt olvasható.

 

Nemzetközi hírek

Rolex Sydney-Hobart

Bár technikailag ennek a versenynek még decemberben vége lett, azonban teljes beszámolónk már nem fért bele a decemberi Körkapcsolásba, így most pótolnánk elmaradásunkat.

Kivételesen tökéletes időjárási körülmények között zajlott a teljes verseny. A 600 mérföldes távot rekord idő alatt tették meg a hajók: nemcsak az élen álló Comanche, de az utána következő 5 másik szuper maxi is a tavalyi rekord idején belül hajózott, egymáshoz képest is 25 mérföldön belül. A maxik mellett a 9 hajós TP52 flotta is remekül vitorlázott a dél felé egyre frissülő szélben. A befutóhoz közeledve a vezető Comanche és a Wild Oats XI között annak ellenére, hogy a Wild Oats elszakította a szélviszonyoknak legmegfelelőbb orrvitorláját, egyre csökkent a távolság, majd a Derwent folyón a Wild Oats XI meg is előzte ellenfelét. Az utolsó szakasz nem kedvezett a Comanche-nak: a gyenge szélben a két hajó ugyan gyakorlatilag egymás sarkában haladt, de az idegtépő araszolás végén a Wild Oats haladt át először a célvonalon! Hiába ünnepelt azonban a Wild Oats XI legénysége: a verseny idén nem a hobart-i befutóban dőlt el. A rajtnál elszenvedett szabálytalanság miatt az LDV Comanche benyújtotta az óvást, amit következő nap a bizottság meg is ítélt nekik, így a Wild Oats XI 1 óra büntetést kapott, ami a 26 perces befutási különbséget nézve elég előnyt adott a Comanche-nak, hogy megszerezze a 2017-es Rolex Sydney Hobart abszolút győzelmét.

A harmadik nap reggelén futott be első TP52-esként az Ichi Ban: ők azért izgulhattak, hogy az előnyük elég legyen az összetett első helyhez. Matt Allen élete eddigi legjobb RSH-ja volt a 2017-es: ugyan elszakították a spijüket, de ennek ellenére remek időt futottak, időnként 28 csomós sebességgel repülve dél felé! Másnap reggelre az Ichi Ban csapata is megnyugodhatott: a 73. Rolex Sydney Hobart – és így a Tattersall Kupa – nyertesei a korrigált idők alapján idén ők lettek a TP52-essel.

Teljes beszámolónk itt olvasható!

WASZP ausztrál bajnokság

Még ha nem is egy fajsúlyos nemzetközi esemény, de az ausztrál WASZP bajnokság megtestesít mindent, amire egy magyar vitorlázó január utolsó napján vágyik: forróság, víz és vitorlázás! Victoria partjainál, Sorrentoban állt rajthoz a 35 színes kis egység. Az első három nap remek szél fújt, a negyedik nap viszont már nem tudtak futamot rendezni, ami azért szomorú, mert az első helyeken komoly csata dúlt a tavalyi bajnok Harry Mighell, Jon Holyrod és Tom Trotman között. Végül maradt az utolsó előtti nap sorrendje és ismét Mighell lett az ausztrál bajnok.