„Navigare necesse est, vivere non est necesse”, azaz hajózni muszáj, élni nem - mondta Pompeius a hajósainak, akik a viharos időben nem akartak kihajózni Szicíliából a gabonákkal megrakott hajóikon Róma felé. Most néhány lelkes hajós mondja ugyanezt, éppen ezért február 4-én vasárnap, közel húsz fővel, öt vitorlás hajóval, útnak indulnak, hogy körbehajózzák a téli Balatont. A túrával nem titkolt céljuk megmutatni, hogy a Balatonon nem csak két hónap a szezon, és hasonlóan Európa más tavaihoz, a magyar tengeren is egész évben van olyan, amiért érdemes ide ellátogatni. A csapat tagjai között megtalálható többek között Papp Gergő Pimaszúr, média személyiség, Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője, Király Zsolt vitorlázó, aki a Kékszalagon kívül Európa összes nagy tavi versenyét megnyerte, Litkey Árpád többszörös magyar bajnok és olimpikon vitorlázó, Gerő András hajós újságíró, valamint Tóth Balázs, a Balatoni Kör alelnöke is.

A túra résztvevői felkeresnek több ikonikus télen is nyitva tartó éttermet, borászatot, cukrászdát, szeretnék megmutatni, hogy milyen a téli Balaton, milyenek az itt élő emberek, és kik azok, akik télen is mindent megtesznek azért, hogy a Balaton egy egész évben lüktető turisztikai desztináció legyen. “Magunk is kíváncsiak vagyunk arra, mit tudunk kihozni egy több napos klasszikus vitorlás túrából februárban.” mondta Tóth Balázs, a Balatoni Kör alelnöke. Az egyik résztvevő kimondottan ezért vett télen hajót, hogy ezen a túrán saját hajóval tudjon részt venni. “Amikor meghallottam a téli vitorlás túra ötletét, nem volt kérdés, hogy ennek az élménynek én is részese szeretnék lenni.” mondta Németh András.

Tervezett útvonal: Balatonlelle - Balatonfenyves - Badacsony - Balatonlelle - Alsóörs - Balatonfűzfő – Balatonlelle

Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője elmondta, minden esetben érvényes az, hogy felelősséggel vitorlázzunk, de télen különösen nincs helye a vakmerőségnek! Megfelelő felkészültséggel, megfelelő felszereléssel és inkább több megállóval javasolt tervezni téli vitorlás túrákat. „Télen a Balaton vize, ha nincs fagy, 1-5 fok között mozog, a hideg levegő és a hideg víz együtt még hűvösebb hőérzetet ad, mint a szárazföldön. Nem véletlen, hogy a téli versenyeket is rövid futamokkal, maximum egy órás vizen tartózkodással, és folyamatos vízimentői felügyelet mellett rendezik. Fontos azt is tudni, hogy télen nincs a viharjelző rendszer, ami még inkább veszélyessé teszi a vízen tartózkodást, biztonsági szempontból ezért inkább a napközbeni hajózást javasoljuk a téli hónapokban.”  - mondta Bagyó Sándor, hozzátéve a télen bajba került hajókon ők is csak megnövekedett kiszállási idő mellett tudnak segíteni, tekintettel arra, hogy a téli hónapokban csupán készenléti ügyeletet tartanak fent csökkentett hajóparkkal.

A résztvevők ígérete szerint az is aktív részese lehet a kezdeményezésnek, aki otthonról követi a hajósokat, a túra során folyamatos videók, élő közvetítések, cikkek várhatóak.