Akár az iskola vége felé a versenykarrieren gondolkodsz, akár klubvitorlázóként bővítenéd a lehetőségeidet, adunk pár tippet, hogyan emelheted kedvenc hobbidat a következő szintre, hogy még többet vitorlázhass!

Kevés magyar vitorlázónak van lehetősége minden nap versenyezni, de tégy egy fogadalmat: használj ki minden alkalmat a vitorlázásra, legyél vízen minél többet különböző körülmény között. Törekedj rá, hogy minél többet gyakorolhass – állítólag 10.000 óra szükséges ahhoz, hogy igazán jól elsajátítsunk egy készséget. Ezen felül azonban van még pár jó tanácsunk, hogyan fejleszd magadat!

Ismerd meg önmagad!

Tudd, mik az erősségeid, amikre mindig támaszkodhatsz és mik a fejlesztendő gyengepontjaid. Nyílt vagy inkább zárkózott ember vagy? Milyen társaságban érzed jól magad? Ezek a kérdések segíthetnek megtalálni, melyik csapatba tudsz majd jól beilleszkedni.

Figyeld meg azt is, mit élvezel csinálni a hajó körül: korán kelsz és jól esik egyedül vitorlákat válogatni, előkészíteni a hajót? Vagy te vagy az, aki mindig utoljára száll fel és még egyszer ellenőrzi, minden kész van-e? Találd meg, a vitorlázás melyik részét szereted a legjobban és válj ebben profivá!

Tudd, mi érdekel!

Mi érdekel a vitorlázáson kívül? Szereted a motorokat? Elkötelezett vagy a környezetvédelem mellett? Imádsz utazni és új helyeket felfedezni? Sokkal könnyebben fogod megtalálni a közös hangot a csapattársaiddal, ha vannak más közös témáitok is a vitorlázáson kívül. A hasonló vonzza a hasonlót: merítsetek egymásból inspirációt, kössétek össze a vitorlázást a többi hobbitokkal!

Figyeld meg, hol segíthetsz!

Nézd meg, hogy viselkednek a profi vitorlázók: mindent észrevesznek és ott vannak, ha segíteni kell. Találd meg, hogyan tudsz nélkülözhetetlenné válni a csapatban: segíts a trimmernek kilatnizni a vitorlát, beállítani a merevkötélzetet vagy biztonságosan kikötni a hajót. Tanulják meg, hogy rád mindig számíthatnak!

Emellett a jó viszony kulcsa, hogy kijelentések helyett mindig kérdezz! Még ha tisztán a segítő szándék vezérel, akkor is kioktatónak tűnhet a tanács egy fiatalabb vitorlázótól – a kérdés viszont lehetőséget teremt a tanításra, tanulásra. Előbb-utóbb te leszel az, aki észreveszi, ha valami nincs rendben és lehet, hogy ezen fog múlni az a versenynap.

Tanulj egyedi készségeket!

Nem elég, hogy tudsz vitorlázni, fejleszd készségeidet minél szélesebb körben: legyél profi bowman, tudd, hogy kell vitorlát varrni, mit tegyél egy elindulni nem akaró külmotorral vagy egy elromlott csörlővel. Legyél a meteorológia mestere vagy kezeld profin a műszereket! Sokkal értékesebb vitorlázó leszel, ha több területen is helyt tudsz állni, legyen szó akár pálya-, akár túravitorlázásról.

Keresd a társaságot!

Fontos megtalálni a versenyzés és pihenés közötti egyensúlyt. Még ha annyira nem is vagy társasági ember, néha menj el a díjátadókra, a futamok utáni vacsorákra vagy hajókiállításokra. Rengeteg érdekes emberrel találkozhatsz ezeken az estéken, értékes kapcsolatokra tehetsz szert és olyan lehetőségekbe futhatsz bele, amiket kár lenne kihagyni. Egy bölcs vitorlázó azonban tudja, mikor kell letenni a poharat és elmenni pihenni!

Tartsd karban a testedet is!

Te sem indulnál nagy reményekkel neki egy versenynek egy lerobbant hajóval, igaz? Akkor itt az idő, hogy odafigyelj a testedre, mielőtt még a fájós hát és a rossz ízületek rontanának a teljesítményeden! A rendszeres nyújtás és a megfelelő táplálkozás legyen mindennapos része az életednek, mert a csontok, ízületek és idegek egészsége jó befektetés. Ne feledkezz meg a bőrödről sem: nem csak az öregedést gyorsítja, de a rák kockázatát is növeli, ha nem véded a Naptól. Elő a napkrémmel, sapkával és csősállal, valamint a megfelelő hidratáltságról se feledkezz meg!

Tanulj meg bánni az érzelmeiddel!

A vitorlázás nem mindig csak móka és kacagás. Sokszor nehéz körülmények között kell megfelelned több irányból érkező elvárásoknak, miközben már te is fáradt vagy, mégis teljesíteni kell. Ha ráadásul még az eredmények sem jönnek, könnyen magukkal ragadhatnak a negatív érzelmek. Ne hagyd ezt: csempéssz egy kis humort a nehéz napokba és vizualizáld céljaidat, amikért megéri ennyit dolgozni. Jól jön az is, ha van pár igazi barátod, akinek ilyenkor kiöntheted a szívedet, akik megértik, voltak már ilyen helyzetben maguk is.

Előfordulhat az is, hogy egy-egy futamra, versenyre kispadra kerülsz. Tudjuk, hogy ez rossz érzés, de mindenkivel előfordul, próbáld ne személyes sérelemnek venni. Ilyenkor segít az egyenes beszéd: négyszemközt tisztázd a csapat vezetőjével, hogy nem haragszol, de szeretnéd megtudni, hogyan lehetnél pótolhatatlan a csapat számára. Így rálátást nyerhetsz vakfoltjaidra és elkötelezettségedet is megmutatod.

Jegyzetelj!

Ha eddig nem tetted volna, kezdj el edzésnaplót vezetni! Írd le, melyik nap mennyit, milyen körülmények között vitorláztál. Az ehhez tartozó beállításokat is rögzítsd, ahogy a maximum és átlagsebesség is mindig szerepeljen, ezen kívül bármilyen fontos, hasznos aznapi felfedezést írj le. Nagyon hasznos tanulságokat lehet levonni egy pár hónapig vezetett edzésnaplóból!

Vállalj munkát a közelben!

Nem könnyű összeegyeztetni a vitorlázáshoz szükséges anyagi feltételeket a rugalmas munkaidővel. Segíthet, ha sikerül a vitorlázásban vagy a helyszín közelében elhelyezkedni, akár rövid távú munkákat vállalni. Manapság működhet a digitális nomád életmód is, azaz ha olyan munkát találsz, amihez csak a laptopodra, telefonodra, internetelérésre van szükség és akkor végezheted a teendőinket, amikor akarod. Készülj fel azért arra, hogy ez nem végtelen szabadidőt jelent, sokkal inkább éjszakai vagy hajnali munkaórákat – cserébe a nappalokat a vitorlázásnak szentelheted.

+1 tipp csak nőknek

Ha női vitorlázó vagy, ne légy túl kemény önmagaddal! Ahelyett, hogy folyton azt próbálnád bizonygatni, vagy olyan szívós és erős, mint a férfiak, találd meg, te miben vagy közöttük a legjobb, hogy tudsz saját képességeiddel pótolhatatlanná válni! Azonban miközben beilleszkedsz a férfi többség közé, ne feledkezz meg nőiességedről sem.

Végezetül pedig akár férfi vagy akár nő, ismerd és tudd képességeid határát és sose legyél rest ezt tágítani – a vitorlázásban mindig van tovább, mindig lehet jobbá válni, fejlődni!

Fotó: J/24 EB/Szántó Áron, Leiner András/BYC, Sallai Gábor