A világ legnagyobb hajós seregszemléjén is jól látszott, a vitorláshajók terén a trendek egyfelé mutatnak: egyre népszerűbbek a performance cruiserek, azaz az olyan túrahajók, amik alkalmasak hosszabb-rövidebb szabadidős vitorlázásra és versenyzésre is.

A Dehler 38 esetében is egy igazi performance cruiserről beszélhetünk: alkalmas családi túravitorlázásra és versenyzésre is.

Rendelhető rövid és verseny kiellel egyaránt, így a Balatonra is ideális választás. Az összes Dehler vitorlás rendelhető Pauger carbon árbócos változatban és Elvström Epex laminált versenyvitorlával. A balatoni körülményekhez pedig a kompozit orrsudár lehetővé teszi a könnyű szeles vitorlázást, hisz így egy Code-0 és egy nagyobb gennaker is elfér a hajón.

A hajó széles fara tágas cockpitet tesz lehetővé, ezzel a megnövelt térrel szinte egy 40 lábas hajó méreteit hozza. A fedélzet extraként rendelhető a ma igen divatos, időálló és praktikus műteak burkolattal is. A két kormány már kötelező ebben a méretben, ahogy a kormányállásból kényelmesen elérhető kötelek is. Ezekkel a fejlesztésekkel a Dehler 38 alkalmas arra hogy túrázás során akár egy személy is kényelmesen tudja kezelni a hajót.

A belső tér három féle kivitelben rendelhető: mahagóni, oldteak és világos cseresznye színek választhatók. A Dehler 38-as alapvetően egy tulajdonosi hajó, két, illetve három kabinos változatban érhető el, fürdőszobával és szalonnal. A szalon kapitányi asztala sínen mozgatható, ezzel a kanapé extra fekhellyé alakítható.

Február 22. és 25. között a budapesti hajókiállításon mindenki megnézheti a Dehler 38-at, sőt, 2017. február végéig Pauger carbon árbóc, Elvsröm laminált vitorlák és Seajet epoxi algagátlás 50%-os áron rendelhetőek új Dehler vitorlás hajó vásárlása esetén. 

Ennek apropóján mi már Düsseldorfban körbejártuk a hajót, Bednár Tibor, a magyarországi forgalmazó a Hun-Yachts Kft tulajdonosának vezetésével, sőt egy kis kedvcsináló videót is készítettünk a helyszínen:

 

A Dehler hajók gyárilag felszerelt Elvström vitorlákkal érkeznek, melyekből extraként rendelhetünk versenyvitorla szettet is hajónkhoz.

Két új vitorlát mutatott be az Elvström  a boot Düsseldorfon

Az Elvström Sails az egyik legnagyobb európai vitorlagyártó cég. Olyan hajógyártóknak beszállítója, mint az X-Yachts, a Dehler, a Bavaria vagy a Hallberg-Rassy  - lefedi majdnem az egész európai piacot. Magyarországon a Hun-Yachts forgalamzásában érhető el a világcég terméke. Két új vitorlát mutattak be az idei boot Düsseldorfon: az egyik a versenyzésre kiválóan alkalmas GLP, a másik az inkább túrahajókra tervezett FatFurl vitorla.

A GLP egy dupla taffetás, könnyű vitorla, ami EPEX technológiával készül, azaz egy öntött vitorláról beszélünk, amihez a megrendelő választhatja ki hogy twaron, aramid, carbon vagy esetleg poliészter szálerősítést kér.

A FatFurl vitorla az árbócba betekerhető (roll-mast) grószoknál lett egy nagyon sikeres megoldás. A negatív ívű hátsó él helyett pozitív, szinte már denevéres lehet a szabás, mivel függőleges latnik erősítik meg az egyébként könnyű EPEX vitorlát. Az így keletkezett nagyobb felületű grósszal gyorsabban vitorlázhatunk túrahajónkkal.

Az Elvström újdonságait is feltérképeztük Düsseldorfban, de a Budapest Boat-on is találkozhatunk majd velük, addig is nézzétek meg helyszíni riportunkat:

Technikai adatok a Dehler 38 hajóról:

http://bit.ly/2rKKijy

További információ az Elvström FatFurl vitorláról:

http://www.elvstromsails.com/cruising/main-sails/furling-main/fatfurl-in-mast

Fotók: Dehler Yachts, Elvström Sails