Egy klasszikus hajóosztály (az elsőt a múlt század harmincas éveiben – 1938- ban Balatonfüreden a Kenesét – építették), többségükben klasszikus korú kormányosokkal, akik ezt a remek konstrukciójú, elegáns, szemet gyönyörködtető, erős és gyenge szélben egyaránt jól vitorlázható típust nagy szeretettel használják. És ez nem véletlen, hiszen a Balaton egyik leglátványosabb hajója – különösen, amikor teljes vitorlázatával pompázik.

A flotta fejlődése töretlen, néhány évvel ezelőtt is épült új hajó (Indián), nem beszélve a felújításokról. Az emberek felismerték, hogy megéri újjáépíteni a korábban épült hajókat, hiszen azok a hajózás sajátos történelmi korszakát szimbolizálják, kulturális értékkel bírnak. Ilyen jelentős megjelenítése ennek a törekvésnek a Fortuna, Budapest, Délibáb, Equinoxe, Kenese, Pupi, Esthajnal hajók.

Az osztály a balatoni vitorlás élet aktív résztvevője, az első bajnokságot 1941-ben a Délibáb nyerte, 1948-ban hirdettek osztálybajnokságot, ekkor már egységesen „V” jelzés alatt. Ezt a logót viseljük ma is, kiemelkedő részvétellel a tradicionális versenyeken. Tevékenységünk hosszú idő óta eleget tesz az osztály szintű elvárásoknak, így volt ez az idei sikeres szezonunkban is. A flottából sokan rendszeresen és kötetlenül túráznak a tó mindkét medencéjében, az egész idényben, ezzel is népszerűsítve ezt az életformát.

A közeli és távolabbi jövőben sem szeretnénk semmi extrát, csak azt és olyat, amit az összes vitorlás sporttársunknak is kívánunk: jó szelet, jó egészséget, sok-sok boldog és biztonságos vitorlázást, tartalmas és meghitt vitorlás találkozókat, ebben segítségünkre lehet az MVSz, természetesen a költségek növelésének elkerülésével.

És a végére egy nagyon jó hír: az EGIS SE 2019-ben felújítja a régebben Scutamil-C, jelenleg JOVITÁL néven futó 50-es cirkálóját.

A munkálatokat Cittel Lajos műhelyében végzik. Céljuk, hogy a sok szép vitorlázást, versenyt, sikereket látott cirkáló megújulva vágjon bele a 2020-as versenyévadba az egyesület színeiben, fedélzetén EGIS SE tagokkal. Nagy teher az anyagi háttér létrehozása, de a mezőny a klub versenyeit támogathatja a hagyományos EGIS Kupán (2019. 06. 22-23.), és a klub egy vadonatúj regattán, a Balatoni Évadnyitó Pályaversenyen (2019. 05. 12) való részvétellel.