A Raffica 14 fős legénysége továbbra is megállíthatatlan az idei szezonban, ugyanis a svájci Bol d’Or Mirabaud és a németországi Rund Um versenyek után a csapat a Kékszalagon is elsőként ért célba az egytestűek között, 16:22:51 időeredménnyel. A gyenge szélben összesen 269 hajó futott be szintidőn belül, ezzel teljesítve a megmérettetést.

Király Zsolt, a Raffica kormányosa szerint az idei Kékszalag több szempontból is nehéz versenynek bizonyult. Ennek fő oka, hogy a verseny nagy részét gyenge szél kísérte, így nem lehetett gyorsan haladni. A folyamatos szélkeresés mellett a hínáros víz is nehezítette a vitorlázók dolgát. Zsolt szerint folyton résen kellett lenniük, hogy megfelelő sebességgel mennek-e, amikor pedig lelassultak, fontos volt, hogy mielőbb megszabadítsák a hajót a hínártól, amely szintén hátráltatta a haladást. A legénység kitartására és helytállására nagy szükség volt, ugyanis a szél hiánya miatt sok időt töltöttek a vízen, mielőtt célba értek. 

„Ami a taktikánkat illeti, az esélytelenek nyugalmával indultunk, majd pedig a katamaránok támadása, azaz megelőzése volt a cél” – nyilatkozta Király Zsolt. „Arra számítottunk, hogy szélcsendben a katamaránok közül sokan állni kényszerülnek majd a Tihanyi-szorosnál. Ez így is történt, ezen a szakaszon több katamaránt is sikerült megelőznünk, ezáltal pedig az abszolút 5. helyet elnyernünk.”

A csapat célja, hogy idén mind a négy rangos európai tókerülő versenyt megnyerjék, ebből eddig mind a három sikerült nekik.  Az idei szezont az olasz Garda-tónál rendezett Centomiglia-n zárják, ahol szintén a dobogó legmagasabb fokára szeretnének állni.