A résztvevők július 31 – augusztus 04 között élvezték az Atomerőmű SE, és a Koloska Marina vendégszeretetét, az időjárás azonban nem nagyon kényeztette a 40 egységet. A július végén Európa nyugati részén, a sarkkörökig feláramló forró afrikai levegő a következő napokra „megágyazott” itthon is. Intenzív csapadékzónák, az egész országra kiadott riasztások. A Balaton felett is szokatlanul labilis volt a légkőr. A stabil 9-14 csomós északi szél egyik percről a másikra leáll. minden előjel nélkül néhány perc alatt 70-100 fokot fordul a szél. A 6-9 csomós leterjedtnek és kifújtnak látszó területeken is teljesen szélmentes „lyukak”. Hőség, percek alatt érkező intenzív záporok - zivatarok, viharos széllökések. Sehol nem volt egyszerű és zökkenőmentes a versenyrendezés ezekben a napokban.

Az első napi késő délutáni futamot, két részben vízen töltött, de eredménytelen nap követi érvénytelenített futamokkal. A harmadik napon egy lapra kell feltenni mindent, hogy érvényes legyen a Bajnokság. Szombaton 4 futam, az ide-oda lengő, olykor megerősödő északnyugatiban. Kiélezett helyzetek, fülig érő szájak a 20 kts körüli siklatásokban, néhány borulás. Nagyon szoros csaták, nem csak a mezőny elején, olykor valóban csak centiméterek döntenek a célvonalon. Az utolsó futam előtt még csak a Bajnoki cím sorsa dől el, a dobogó többi fokán még bármi lehet, 3-5 egység is versenyben a helyezésekért. Az utolsó futamot nem csak a fitt top „atléták” nyomják végig, szinte minden senior egység is vízen marad a 20 kts feletti lefújásokkal tűzdelt 16-18 csomós alapszélben.

Öt futam (egy kiejtő) alapján lehet eredményt hirdetni.

2019 évben a Kalóz Osztály Magyar Bajnoka, Ian Anslie – Weöres Márta KEREKED. A dobogó második fokára Litkey Frakas – Szentpéteri Zsolt KMP VSE / VSC páros állhat, harmadik helyezett Varjas Sándor – Kutassy László BYC.

A seniorok csatáját Vass Ádám – Simkó Zsolt ARSC nyeri, „Villamosék” Gerő András és Gerő Ildikó ER-PETRO előtt, harmadik a Patonai Dénes -Peer András MAFC-MVK egység.

A legjobb ifi egység Kovács-Buna Botond – Kovács-Buna Kinga MAFC-MVK a mezőny előkelő 10. helyén végez, ami igen figyelemreméltó és biztató teljesítmény!