Dávid Julia versenyrendező és csapata a tervezett 10 futamot a legmagasabb színvonalon bonyolította, magasra téve a lécet a Nagyhajós Bajnokságok történetében. Az újdonságként beharangozott ún. „vízi döntőbíráskodás” is jól működött – de váratlan módon a „videó bírók” is komoly szerepet kaptak. Az élő közvetítés felvételeinek segítségével könnyebben hozhatott a zsűri döntéseket az amúgy is kevés számú óvások esetében, sőt előfordultak az óvási szándéktól visszalépések is az objektív felvételek visszajátszását követően.

Ha már a felvételeknél tartunk…Ikrényi Gábor és Mag Andi a legszerényebb (egyetlen gimbal-os mobiltelefon) eszközzel élőben közvetítették végig átláthatóan és élvezetes kommentárral valamennyi futamot, több száz követővel a közösségi média oldalunkon. Ezzel sikerült a vitorlázás iránt érdeklődőknek, családtagoknak, barátoknak közel hozni a minden izgalmi elvárásokat felülteljesítő NAU370RUN bajnokságot. Az érdeklődést mutatta az is, hogy a NAU370RUN hivatalos Youtube-csatornáján (https://www.youtube.com/channel/UCbfv8dNkw_kNtYJhIiRkK-Q) a beharangozó filmünk néhány nap alatt rekord nézettséget ért el és a napi összefoglalók iránt is magas érdeklődés mutatkozott, melyekkel első alkalommal hívtuk fel a sport- és hír TV-k figyelmét a legaktívabb vitorlás osztály Országos Bajnokságára. A nagy sikerrel vetített összefoglalók mellett a  beharangozó és promóciós filmeket a ’Sailing Drone Team’ Kollmann András rendezésben készítette. Színvonalas parti rendezvényeinket a csütörtökön a Duma Színház, péntek este a Starmachine együttes fellépései tették emlékezetessé a versenyzők és a szponzorok számára.

A versenyről már nehezebb résztvevőként is teljesen objektív véleményt mondani, de…

A futamok nagy részében másodpercek döntöttek a helyezésekről, a pályajelek körüli zónákban elképesztően szoros párharcok alakultak a csapatok között, a befutókban gyakran „célfotók” döntöttek.

A mezőny felkészültségét mutatta, hogy a csapatok legénységei gyakorlatilag alig vétettek manőver hibát az OB alatt, minden futamban izgalmas és változatos helycserék mutatták a valós küzdelmeket.

Az utolsó futamig nyílt verseny zajlott a dobogós helyekért és a kiegyenlített küzdelmet alátámasztva hat egység szerzett futamgyőzelmet a versenyen.

Végül győzött a címvédőként a legegyenletesebb teljesítményt nyújtó Revolution csapata Molnár György irányításával, hiszen minden egyes verseny nappal növelték az előnyüket, sőt a záró napon a 9.-ik futam után már ünnepelhettek is.  A Schatz és Magnum csapatok a szombati versenynap nyerteseiként fértek még fel a dobogóra óriási hajrával. A pontszerző helyeket a Kacor Király, Sleepwalker és a Surprise csapatai szerezték meg minimális pontkülönbségekkel.

És a dobogón túli csapatainkat sem szabad elfelejtenünk, mert nagyon-nagyon együtt volt a mezőny – igazi „one design feeling”-et éltünk át ezen a négy napon is. Felkészült kapitányok és legénységeik a magas színvonalú és fair versenyzést minden eddiginél komolyabb felkészüléssel érték el! A verseny hangulata is bizonyította, hogy a NAU370RUN Országos Bajnokságon indulni minden résztvevő számára a megérdemelt büszkeséget jelentette. Külön gratuláció illeti meg az OB újonc Infinity legénységét is, akik nagy lépést tettek a felzárkózásuk érdekében.

Az OB eredménye ismét szorossá tette a 2019. évi ranglista győzelemért folyó harcot a Revolution, Sleepwalker és Schatz csapatok között, de a dobogós helyezésekért küzdhetnek még a Magnum, Kacor Király és a Carbonado legénységei is a hátralévő versenyeken.

Versenyzési és közösségi aktivitásainkkal 2020-ban is ugyanezt az utat fogjuk követni, reményeink szerint bővülő létszámmal igyekszünk a NAU370RUN hajók versenyeit közelebb vinni az érdeklődők számára és ezzel hozzájárulni a vitorlássport népszerűsítéséhez is. Világossá vált az elmúlt szezonokban, hogy a pályaversenyzés jelenti az igazi kihívást és motivációt a legénységek számára – de ehhez sokkal nagyobb felkészültségi szintet kell hozzá elérni. A tulajdonos-kapitányok a szezon befejeztével értékelni fogják az idei aktivitásokat és közösen alakítjük ki versenyrendszerüket.

Persze a támogatóink  - Future FM Zrt, Gránitbank Zrt, ACO Kereskedelmi Kft - nélkül nem valósulhatott volna meg ez a rendezvény, de a magyar vitorlás piac jelentősebb szereplői közül is többen tisztelték meg a Bajnokságunkat különdíjaikkal, köszönet illeti a felajánlókat: Garamvári Pincészet, Marina Yacht Sport, Seajet, Liqui Moly Marine, LakePro Rigging, Dubery, Freewind és Ziegler Németh Ferenc festőművész.  Szintén hálásak lehetünk a Bahart Zrt balatonföldvári kikötőmestereinek segítségéért a rendezvény zavartalan lebonyolításában, házigazdaként nagyon köszönöm nekik a hajóink egyedülálló elhelyezését és barátságos fogadtatását. Antal Gábor fotóinak is örültünk a nyitó napokon. Örömmel vettük a teljes magyar vitorlás médiának – kiemelve a Compassmagazin.hu és Porthole.hu vitorlás portálokat -  a beharangozókat és a tudósításokat az eseményről.

See you in 2020…!

Temesfői Zénó osztálykapitány

Eredeti cikk itt

Fotók meg itt