A Royal Brighton Yacht Club először lesz az esemény házigazdája a Gold Cup 64 éves története során, de a klubnak komoly hagyománya van az olimpiai hajóosztályok versenyeiben. Az 1956-os melbourne-i ötkarikás játékok alatt hivatalos helyszín volt és rengeteg világbajnokságot rendeztek már itt. Victoria államban negyedszer találkoznak a világ legjobb finnesei (1995, 1999, 2008), hogy eldöntsék, ki utazhat haza a Gold Cuppal.

A pénteki megnyitón többek között a sportág ausztrál legendája John Bertrand is beszédet mondott, már csak azért is, mert a Royal Brighton Yacht Club vitorlázója. A montreali olimpia bronzérmese, az 1983-as America’s Cup győztes hajójának kapitánya méltatta az utódokat, kiemelve, hogy a mai finnesek fizikálisan mennyivel erősebbek, sportosabbak. A megnyitó zárásaként Berecz Zsombor húzhatta fel a világbajnokság, a hajóosztály hivatalos zászlóját.

Több mint 20 országból érkeztek versenyzők Melbourne-be és ahogy mondani szokták, mindenki indul, aki számít, a mezőny nagyon erős, sűrűbb, mint az olimpiai, mert a vébén többen is nevezhetnek egy nemzetből. Összesen 61-en neveztek, Ausztráliából 20-an. Most persze mindenki Berecz Zsombort szeretné legyőzni, mert ő a címvédő és az augusztusi előolimpián is aranyérmet nyert. Riválisban nincs hiány. A svédek 2017-es világbajnoka, Max Salminen, az aktuális világranglista vezető brazil, Jorge Zarif, a 2. Nicholas Heiner (holland), a 3. Anders Pedersen (norvég), vagy az olimpiai bajnok, 4-szeres világbajnok Giles Scott mellett is bőven vannak, akik esélyesek a dobogóra. Az ausztráloknak az olimpiai kvalifikáció is a tét, de nem elég kvótát szerezni, ahhoz, hogy valaki bekerüljön a Tokióba utazó csapatba, az első nyolc között kell végeznie a világbajnokságon.  

Berecz Zsomboron szerencsére nincs ilyen extra nyomás. A pénteki utolsó vizes gyakorláson elégedetten magyarázta az edzője, hogy érzi már rajta az egészséges versenylázat és úgy érzi, jól fog szerepelni. Vasárnap rendeztek már egy edzőfutamot, de ezt Berecz Zsombor kihagyta, az elmúlt két hét kemény edzései után inkább a regenerálódásé a főszerep a hétvégén.

A rajt előtt Berecz Zsombor interjút adott a hunsail.hu-nak

 Szöveg és fotó: Siklós Erik/MVSZ