Az idei szezon az egyik legjobb volt az elmúlt évekhez képest. A bajnokság különösen jól sikerült, kiváló rendezéssel, barátságos hangulatban telt, köszönhetően a THE csapatának - emelte ki az osztálykapitány. Az Európa Kupa rangos esemény volt, a németek kiváló szervezése révén több mint 20 hajó gyűlt össze és 8 nemzet képviselte magát. A magyarok szokásosan jól szerepeltek a nemzetközi mezőnyben.

Idén új csapatok jelentek meg, újra versenybe állt a Yuppie és a Tomahawk. "Remélem, a tendencia folytatódik és jönnek további csapatok az osztályba. Eladó hajók vannak még, amikre várunk jelentkezőket."

Az osztály jól képviselte magát a versenyeken, a részvétellel alapvetően elégedett az osztálykapitány. A tavaszi kenesei szezonnyitó sajnos nem volt népszerű a korai időpont miatt és a bajnokságon is többen indulhattak volna. Meglepetésre a Füred Kupán viszont sokan rajthoz álltak, ami eddig nem volt jellemző.

Az osztály versenynaptárában általában két MVSZ verseny szerepel, a Kékszalag és a Félszigetkerülő. "A rendezés jó, a rajtvonal sajnos nem, ezt már többször felvetettem problémaként, de a szövetség kevéssé foglalkozik vele" - mondja Vadnai Tamás. "A rajtok nem szabályosak, sok a korai rajtoló, retorzió nincsen. Javaslatom a csoportokra szekventált rajtvonal, 4-5 csoportban a hasonló osztályok rajtoljanak együtt és akkor nem lenne ez az összevisszaság."

Az osztálykapitány minden évben felveti az osztálygyűlésünkön a nyugati medence ötletét, ö maga is szívesen vitorlázna Szigliget környékén, de sajnos nem kap támogatást. "Sajnos a mi osztályunk is korosodik és az emberek túl kényelmesek, hogy ilyen kihívásokat vállaljanak."

Az assosok legfontosabb célkitűzése  jövőre és középtávon, azaz a következő 1-3 évben továbbra is az osztály népszerűségének emelése, a fiatalok bevonása. Erre jó példa volt idén a Vadnai testvérek (Benjamin és Jonatán) megjelenése, akik két versenyen is indultak (Kékszalag, Füred Kupa). Nagyon tetszik neki a hajó és szeretnének jövőre is indulni.

Szöveg: Molnár Csaba / Magyar Vitorlás Szövetség

Fotó: Szántó Áron