laser európakupa Hyeres, Lugano, Torbole

Sűrűn indult a program azon laseresek számára, akik részt kívánnak venni a 14 fordulóból álló versenysorozaton, hiszen a húsvéti szünet környékén, szorosan egymást követve egyből három versenyen is összemérhetik tudásukat. Hyeres, Lugano, Torbole. Három nagy nemzetközi verseny, mindössze 18 nap alatt. De kanyarodjunk vissza az első állomásul szolgáló Hyereshez. Az előrejelzés a szokásos napsütéses, erős szelet ígérte, ami beigazolódni is látszott. Az első nap második felében kissé mérséklődött ugyan a szél, s a kezdeti 16-18 csomóról legyengült 10-12-re, ám az azt követő napokon ismét visszaélénkült, majd tovább erősödött. Olyannyira, hogy az utolsó versenynapon már 25-26 csomós szelet is mért a rendezőség. Gyönyörű napsütés, remek szél, nagy hullámok. Ideális vitorlázóidő. Hazánkat kategóriánként három, azaz összesen kilenc versenyző képviselte, akik közül a 4.7-ben szárnyait bontogató Vadnai Benjámin, Huszka Mátyás és a radiálos Mátyás Viktor igen biztatóan szerepelt. Benji idén váltott hajóosztályt, s maga mögött hagyva sikeres optis éveit, télen megkezdte az ismerkedést az új hajóval, március közepén pedig már meg is szerezte első sikerét egy Portorozban megrendezett regattán. A javarészt szlovén versenyzőkből álló 18 fős mezőnyben a hat futamból négyet magabiztosan megnyert, s megszerezte első laseres győzelmét. Vitya hasonlóképpen sikeresen szerepelt már a spliti nemzetközi versenyen, ahol a hetedik helyezést szerezte meg. A két fiú ezúttal is kiemelkedett versenyzőtársai közül.

Benji a 138 fős mezőnyben a 14. helyen zárta a versenyt, ami a negyedik helyet eredményezte számára a 16 év alattiak korosztályában. Végig kiegyensúlyozottan versenyzett, s kétszer is sikerült a legjobb tíz között végeznie. Hasonlóan szépen szerepelt Huszka Mátyás is, aki háromszor is az első tízben végzett, ám a további futamokon gyengébben szerepelt Benjinél, így az összesített 25. helyet szerezte meg.

A hatalmas, 278 hajóból álló radiálos mezőnyben Mátyás Viktor vitorlázott remekül, aki az előkelő 35. helyen végzett - ezzel a második helyet szerezte meg a 17 év alatti kategóriában. Természetesen a mezőny csoportokra volt osztva, melyben Vitya 19. helynél egyszer sem szerepelt rosszabbul, s bezsebelt egy ötödik és két hetedik helyezést is. Jung Ádám, Korchmáros Kristóf, a 4.7-ben versenyző Takács Levente és a standardes Földesi Gergő egyelőre még csupán ismerkedett a nagy létszámú nemzetközi mezőnnyel, s gyengébb szerepléssel a mezőny utolsó harmadában végeztek

Laser standardban - ahol a legkisebb létszámú mezőny állt rajhoz a mallorcai világkupa-fordulóval megegyező időpont miatt - már az első naptól kezdve a svéd csapat uralta az élvonalat. Ők ugyanis nem indították lasereseiket a világkupán, inkább az Európa Kupa versenyére koncentráltak, így legjobb versenyzőik szerepeltek a regattán, ami meg is látszott, hiszen az első tíz közé nem is nagyon fért be más nemzet képviselője. Bakóczy Robi, aki a versenyt megelőzően Olaszországban edzőtáborozott és versenyzett, és Arató Ricsi, aki pedig két hónapja Embiez szigetén készül - fej fej mellett vitorláztak a középmezőnyben, aminél azért jobbat remélhettünk a mezőny összetételének ismeretében. Robi nagyon szórtan, szélsőségesen vitorlázott, míg Ricsi kétszer is korai rajtos volt szigorított rajtnál, s csupán egyik büntetését ejthette ki.

A csapat nem pihenhet sokáig, lapzártánk alatt Luganóban, majd Torboléban folytatják a menetelést, hogy előrébb masírozhassanak az idén bevezetésre kerülő európai ranglistán.

Eszes Bernadett