Egy azonban idén is biztos: az Ezüst szalag sportértékét, izgalmát és az esti, éjszakai hajnali Balaton szépségét nem befolyásolhatja semmi. A versenyen természetesen az MVSz ajánlásait maximálisan figyelembe veszik a rendezők: kizárólag a VIHAR rendszeren keresztül lehet nevezni, a parti rendezvények kötelező elhagyása miatt csökkentett nevezési díjat csak átutalással lehet befizetni, parti nevezés tehát nincs. A díjkiosztó elmarad, a díjakat – köztük az abszolút elsőnek járó örökös vándordíjat, egy súlyos ezüst tálcát – később juttatja el a helyezetteknek a rendezőség. 

Ami viszont változatlan: a rajt a Balatonföldvár előtti vízterületen lesz június 6-án szombaton 18 órakor és június 7-én vasárnap 14 óráig lehet érvényesen befutni. Az Ezüst szalag remek edzés a Kékszalagra, a mintegy 80 kilométeres távon fel lehet frissíteni az éjszakai hajóvezetés, navigáció és a hajón belüli kommunikáció trükkjeit. A 8méter Open kategória az osztály kérésére idén is négykezes lesz. 

Az Ezüst szalag változatosságára és színvonalára jó példa az eddigi győztesek listája: 2018-ban az RSM2 modifikált  AC45-ös katamarán nyert, Vándor Róbert kormányzásával, az erős szélben mindössze 3 óra 4 perc alatt tették meg a távot. 2019-ben a New Black Jack Décision 35-ös katamarán győzött, a tízszeres világbajnok Roland Gaeblerrel a kormánynál, nekik a gyenge szélben az előző évinél percre pontosan öt órával több idő kellett a táv teljesítéséhez… 

A 2020-as Ezüst szalag versenykiírása már fent van a verseny hivatalos weboldalán, a megújult spartacus.hu weboldalon, és a hunsail.hu honlapon is. A versenyutasítás legkésőbb június 5-én 19 óráig felkerül ugyanezekre az internetes oldalakra.

Különleges vitorlás szezon lesz a 2020-as, az elsődleges továbbra is az egészség, és az ezzel kapcsolatos szabályok maximális betartása lesz. Ez azonban – már az első edzések, nagyhajós vitorlázások alapján látszik – nem befolyásolja a vitorlázás szépségét, a versenyek izgalmát, sportértékét. Az élet Balatonföldváron, a Spariban az Ezüst szalag után sem áll meg: június 15-17-én kerül sor a F.W. Raiffeisen Private Banking évadnyitó ifjúsági versenyre, ahová a 29er, 420, Laser Radial és Laser 4.7 hajóosztályban vitorlázó fiatalokat várják.

Az Ezüst szalag versenykiírása: https://spartacus.hu/media/2020/05/Ez%C3%BCst-szalag-20-NoR-4.pdf 

 

A  F.W. Raiffeisen Private Banking évadnyitó ifjúsági verseny kiírása: https://spartacus.hu/media/2020/05/RB.-spari-kupa-ki%C3%ADr%C3%A1s-2020-V2.pdf