Az abszolút első helyezett elnyeri a verseny ezüst örökös vándordíját, az első befutó egytestű hajó is különdíjat kap. A spartacus.hu és a hunsail.hu oldalon elérhető a Versenykiírás a legfontosabb tudnivalókkal.

Az Ezüst szalag változatosságára és színvonalára jó példa az eddigi győztesek listája: 2018-ban, az első ilyen versenyen, az RSM2 modifikált AC45-ös katamarán nyert, Vándor Róbert kormányzásával, ők az erős szélben mindössze 3 óra 4 perc (!) alatt tették meg a távot. 2019-ben a New Black Jack Décision 35-ös katamarán győzött, a tízszeres világbajnok Roland Gaeblerrel a kormánynál, nekik a gyenge szélben az előző évinél percre pontosan öt órával több idő kellett a táv teljesítéséhez… Tavaly, 2020-ban ugyancsak a gyenge, forgolódó szél tette próbára a mezőnyt, a győztes Diószegi Zoltán, Székely András, Hunfalvy Csaba és Antal Gábor csapatnak közel tíz és fél óra kellett a versenytáv végigvitorlázásához az IRF nevű Ventilo 28-as katamarán fedélzetén. Ilyenkor, a hét elején még nehéz pontos időjárási előrejelzést adni a hétvégére, azonban a különböző modellek egyben biztosak: idén ezen a hétvégén nem kell szélcsendre számítani.

Az Ezüst szalag jó edzés a Kékszalagra, hiszen a mezőny nagy része ideális esetben éppen ezen a szakaszon vitorlázik sötétben – vagy odafelé, vagy már vissza. Gyakorolható a navigáció, a hajóvezetés éjszakai trükkjei, tesztelhetőek a műszerek, felszerelések.

Mind a három eddigi Ezüst szalag nagy csatát hozott, izgalmas, szép versenyélményt adott a résztvevőknek. Idén sem lesz másképp.

A 2021. évi Ezüst szalag versenykiírása

Visy László Oszi