A játék célja elsősorban az Optimistes középmezőny (a ranglista első 40 helyezettje nem vehetett részt a játékban) szakismereteinek mélyítése volt, mely magában foglalta a hajófelszerelés részeinek pontos elnevezését, szakszavakat, illetve a szabályismeretek, lobogók ismeretét, abszolút gyerekbarát módon. 

Körönként 3 kérdést kaptak a gyerekek, vagyis összesen 9 feladat volt. Ezeket a kiírás előtt 14 Optimistes edzővel egyeztette Attila, így a játék jó lehetőség volt az edzők és a gyerekek közti közös munkára is.

A rajzos – szövegértéses feladatok nem újkeletűek, de Optimistes versenyzők felkészülésében talán újszerű megközelítés volt. A szöveges feladatok lehetőséget biztosítottak, hogy a versenyzők szokják a szakkifejezéseket, majd akár saját edzőjükkel való megbeszélésen is nyomon tudják követni a beszélgetés tárgyát egy-egy többszörösen összetett gondolatmenet esetén is.

A feladatok körönként egyre nehezebbek lettek, természetesen úgy, hogy azok ne jelenthessenek teljesíthetetlen kihívást a középmezőny, vagy a gyermekek számára. Minden kérdésre hazai weboldalon, vagy kiadványban lehetett megtalálni a pontos választ, így a fiatalok forráshasználatát is serkentette a kihívás. Mindegyik feladat pontozása magában rejtette, hogy mire érdemes figyelni, mi érhet több vagy kevesebb pontot.

Összesen 36-an vettek részt a játékon, ebből 24-en mindhárom körön. Minden beküldött feladat külön-külön, egyesével lett kiértékelve, és mindhárom feladatsorhoz készített Hodács Attila egy kb. 10 perces megoldást bemutató kisfilmet. Ebben Attila nagyon alaposan és szakszerűen összefoglalta a megoldásokat, így nem csak a feladatok, de a megoldás részletes kibeszélése is sokat segített a gyerekeknek a témák megismerésében, gyakorlásában.

A 9 feladat után többszörös holtverseny, és igen szoros élmezőny alakult ki, melyet úgy oldottunk fel, hogy sokan különdíjakat kaptak. Az első három helyezett díjait Attila ajánlotta fel: praktikus és szép Optiparts ajándékokat nyerhettek a legjobbak.

A sok szépen, alaposan kidolgozott rajzos megoldást különdíjban részesítettük. Az Osztályszövetség elnöksége és Náray Vili – mint kiadó – az éppen a verseny végére elkészült „Versenyezzünk Optimisttel” című Phil Slater és Steve Irish által jegyzett könyv magyar kiadását ajándékozta a jövő bajnokainak. A díjkiosztóra az első idei Optimistes versenyen kerül majd sor.

A játékról megkérdeztük Huszár Lucát, az egyik lelkes, közel 9 éves játékost, aki az YKA-ban versenyez már második éve.

„Nagyon élvezetes volt a játék, alkalmanként egy-két órát foglalkoztam a feladatokkal. Kedvenc részem a színes zászlók rajzolása volt! Sokat egyeztettünk a feladatokról az edzőmmel, Héjj Vikivel, zoom-os online megbeszéléseken. A harmadik forduló már olyan nehéz volt, hogy ott az apukám segítségét is kértem.” Luca a szép színes rajzaiért különdíjat kapott.

Az Optimist Osztályszövetség ezúton is szeretné kifejezni háláját Hodács Attilának a játék kidolgozásáért és megvalósításáért, valamint a felajánlott Optiparts díjakért. Külön köszönet illeti Náray Vilit és a Sailingbooks.hu kiadót a szép és aktuális könyvekért!

Szöveg: Rutai Andrea