Az új egyesület alapítói mögött több évtizedes vitorlázó múlt állt. Szinte mindenki megfordult korábban más klubokban is, tehát nem minden tapasztalat nélkül indult a Patriot. Az indulás óta 1-1 Balaton 21-es, valamint Balaton 25-ös vitorlás áll a tagság illetve az érdeklődők rendelkezésére. Jelenleg is ez a nagyhajós parkunk.

Aki rendelkezik a megfelelő hajós képesítéssel, szívesen várjuk önálló hajózásra. Ha esetleg nincs még valakinek vizsgája, velük mi ismertetjük meg a vitorlázást és a Balatont.

Miután a felnőtteknek tudtuk biztosítani a sportolási lehetőséget, felmerült, hogy az utánpótlással is kell foglalkoznunk.

Éppen ezért beszereztünk 10db optimist és 1db cadet vitorlást. Ezzel a flottával 2008. óta tartunk vitorlástáborokat. Évről évre szaporítottuk a hajóállományt, mely időközben 1db klepper youngster, 1db gruben gypsy,1db flying bee, 4db kalóz, 1db korsar és 1db 470-essel bővült. Mindenképpen szükséges volt egy kísérő motoros beszerzése is. 2010-ben egy leselejtezett motorcsónakot vásároltunk az egyesület részére, melyet fel kellett újítani. Ezt a hajót, mivel az állandó és gyakori karbantartás ellenére sem tudtuk „formában tartani” az idén 10 év szolgálat után eladtuk. A fejlesztéseink része volt az is, hogy pár éve egy sokkal korszerűbb 115Le-s SELVA560-as ribet is meg tudtunk venni, igaz ezt is használtan. Táboraink az évek során egyre népesebbek lettek és nemzetközivé váltak. A cél nálunk nem a versenyeztetés, hanem a gyerekek rávezetése vízi sportok szeretetére, valamint a környezettudatos és természetet megőrző magatartásra.

Többször kezdeményeztük, hogy a siófoki vitorlásegyesületek tartsanak közösen „flottatüntetés”, amikor a táborain éppen egy időre estek. Volt olyan év, hogy négy helyi egyesület mintegy 40 hajóval és közel száz kisebb-nagyobb vitorlázóval vonult fel Siófok parti vizein, amiről a Porthole-ban is megjelent néhány sor.

Mivel az ifjúság egy idő után kinövi a tábort, sőt nem egy táborozónk szülei is kedvet kaptak a vitorlázásához, ezért felnőtteket is oktatunk a velünk együttműködő Ideál-Impex Kft-vel. Ide is, mint a táborainkba, természetesen bárki jelentkezhet. Nem csak vitorlás-, hanem kisgéphajó (motorcsónak) vezetői képesítést is kapnak a sikeres vizsgát tevő, 18 éven felüli tanulók. Az ő részükre további manővertréningeket is tartunk.

A 2012-es év újabb nagy lépés volt az egyesület életében. Elkezdtük megismertetni az érdeklődőkkel a kajak-kenu sportot. Az ötletet az adta, hogy előző évben néhány optimistet a Sió-csatornára vittünk, hogy amikor a gyerekek részére túl erős szelek fújnak a Balatonon, akkor is tudjunk vitorlás élményt biztosítani. Úgy gondoltuk, hogy a Sió jó színtér lehet a vízi sportok számára. Később úgy alakult, hogy a Sióról visszahúzódtunk a Balatonra. Egy ideig a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek is tagja volt az egyesületünk, de mivel ennél a sportnál is, mint a vitorlázásnál is szabadidős jelleget követjük, ezért a tagságunkat megszüntettük.  2013-ban mi mutattuk be elsőként a siófoki lakosságnak és a nyaralóknak a sárkányhajózást. 2015 óta tartunk kajak-kenu táborokat. Először kis létszámmal indultunk, mert nem volt elég eszközünk, de itt annyi szerencsénk volt, hogy ezek többnyire új, vagy újszerű állapotban voltak, valamint jóval gyorsabban tudtunk fejleszteni, mint a vitorlásoknál.

Néhány éve a Balatonon is megjelent és nagyon hamar népszerű lett egy új sport, a SUP. Felismerve, hogy ez nagyon népszerű lesz, beszereztünk pár deszkát, ami remek kiegészítése lett a vitorlástáboroknak is, de leginkább a kajak-kenu táborunkban használjuk ezeket.

A gyerekek számára tartott kajak-kenu-SUP táborokon kívül felnőttekkel is próbálunk szervezett formában foglalkozni. Pár évig nyár végén, kora ősszel az Adriai-tengeren tartottunk kis létszámú part menti túrákat.

Tavaly a nyári túránkat a Szigetközben, a Mosoni-Dunán, idén a Tisza-tavon tartottuk.

Október végén, kicsit nagyobb létszámban szezonzáróként különféle Balatonhoz kötődő helyeken kirándulunk. Ilyenek voltak a Nyugati-övcsatornán tett kalandozásaink, melyek során egyszer a Balatontól Marcaliig és vissza kajakoztunk, de jártunk a Hévízi-csatornán is tél végén, de az északi part nádlabirintusaiban is. E túráinkról született beszámolónk némelyike a Porthole-ban is megjelent.

Az idén sikerült egy pályázat segítségével több kajakot és kenut vásárolnunk. Az őszi terveink között szerepelt, hogy a felnőttek nagy létszámban való megmozgatása, de a jelenlegi vírushelyzet miatt ez a programunk sajnos csúszik.

Jelenleg összesen 18 tengeri kajakból, illetve 4 SOT (sit on top, azaz ráülős) kajakból, 6 túrakenuból, valamint 7 SUP-ból áll az evezős flottánk.

2017-ben történt egy nagy változás az egyesületük életében. Megállapodást kötöttünk a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysággal vízi mentési feladatok ellátásra. Az idegenforgalmi szezonban több tucat embert mentettünk ki tóból, csak az idén 35 személyt. Az emlékezetes 2017. július 10-i szélvihar után a szárazföldön nyújtottunk segítséget. Az ősztől tavaszig tartó időszakban a környékbeli iskolákban tartunk előadásokat, arról, hogy hogyan lehet baj nélkül jól érezni magukat a vízben, illetve a vízen. A prevenciós előadásainkon ez alatt a pár év alatt több száz gyerek és felnőtt vett részt.

Az elkövetkező időszakban további fejlesztéseket szeretnénk végrehajtani, A vitorlásainkat szeretnénk újabbakra cserélni, valamint a vízi mentéshez egy hajót beszerezni.

Nagy álmunk, hogy rendelkezzünk egy olyan vízparti teleppel, amiről tudjuk, hogy évekig stabil pontja lesz a tevékenységünknek.

A működésünket tagdíjakból, az SZJA 1%-ból, felajánlásokból illetve pályázatokból biztosítjuk.

A táborainkban minden évben vendégül látunk olyan gyerekeket, akiknek szülei nem engedhetik meg részvétel költségeit.

 

Elérhetőségeink:

Tel.: 30-929-9413

E-mail: yacht-sail@yacht-sail.hu

Honlap: www.yacht-sail.hu

Facebook: www.facebook.com/yachtsail.hu/