„Vitorláskikötők üzemeltetési pályázatának visszavonása

A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) Igazgatósága a mai napon kezdeményezi a Társaság döntéshozó testületeinél a 11 db vitorlás kikötő üzemeltetésére kiírt pályázat visszavonását. Amennyiben az Igazgatóság döntését a Felügyelő Bizottság is támogatja, úgy a javaslat a Közgyűlés elé kerül, aki a végső döntést hozza majd meg a kérdésben.

A többségi tulajdonos Magyar Államot képviselő Magyar Turisztikai Ügynökség előzetesen megerősítette, hogy az Igazgatóság döntését a Közgyűlésen támogatni fogja, így a balatoni kikötők üzemeltetése továbbra is a BAHART feladata marad.

A pályázat felfüggesztését Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére, a térség kormánypárti képviselőinek egyetértésével javasolja az Igazgatóság, mert az újonnan kinevezett vezérigazgató szeretné alaposan felülvizsgálni az országgyűlési képviselő javaslatait.

A pályázat felfüggesztése a fejlesztéseket nem befolyásolja, azaz a flotta megújítása, az új hajók beszerzése is folytatódik menetrend szerint, és hamarosan új kompok és személyszállító hajók építésének szerződéskötését jelenthetjük be.         

Siófok, 2021. január 15.”

Ennyi a hivatalosan közzétett anyag. Több sajtóorgánum közzétette, saját beállítottsága szerinti megjegyzésekkel. Mindössze két hozzászólást idéznék, melyet köztiszteletben álló vitorlázó sporttársaink tettek. A NÉPSZAVA hasábjain: „Ez jó hír – reagált röviden a kikötők Bahart-kézben tartására a Magyar Vitorlásszövetség volt elnöke. Kollár Lajos professzor emlékeztetett, hogy a hajózási cégnek két nyereséges üzletága van: a kompközlekedés és a vitorláskikötők.

– Kár lett volna megválni tőlük, mert ki tudja, mikor és miként került volna vissza újra a Baharthoz a Marina-lánc”.

Sokunk által szeretett Rick Csaba barátunk a következő véleménnyel tisztelte meg újságunkat:

„- Egyben, mind a tizenegy kikötőt nem célszerű (nem lehet), hiszen túl nagy invesztíciót igényelne, és kezelhetetlen, követhetetlenné vállna.

- Hagyni kellene viszont a magán szférát érvényesülni. Egyenként pályáztatni (megszólítva az önkormányzatokat is), és a szerződésben megkövetelni a kikötőlánc jelleg megőrzését.”

               Maradjunk is ennyiben. Továbbá gondolkozzunk. Nézzük jobbról-balról. Tán még enyhe optimizmussal örülhetünk is!

 

2021. január 15.

               Jó szelet (tiszta vizet): Merlin!