Országos Meteorológiai Szolgálat
A viharjelzési szezon első hat hónapja a Balaton keleti medencéjében átlagosnál kissé szelesebb, míg a középső és nyugati medencében gyengébben szeles volt. A 2021. évi viharjelzési szezonban nyolc erős vihar (90 km/h szélsebességet elérő, vagy meghaladó szélsebesség) érte el a Balatont és térségét. Szeptember és október kivételével minden hónapra esett ilyen erejű vihar; áprilisban kettő, augusztusban három alkalommal is. A szezon legerősebb vihara június, 23-án érte el a tavat. Ekkor Balatonmáriánál 112 km/h volt a legerősebb szélsebesség egy szupercellás zivatar környezetében. A Balaton nyugati felében még öt alkalommal, a keleti felében két alkalommal fújt 90 km/h-t elérő, vagy meghaladó szél. A Balatonőszödnél mért, 102 km/h-s széllökést is okozó vihar, a második legerősebb volt a szezonban. Az átlagos szélsebességeket tekintve tavainknál egyértelműen az április és a május volt a két legszelesebb hónap, míg jellemzően a június, szeptember és az október a három legkevésbé szeles.
A szezon az átlagosnál hűvösebb hónapokkal indult, majd júniustól szeptemberig az átlagosnál melegebb időszak következett. A nyári hónapok középhőmérséklete Siófokon 23.4, Keszthelyen 21.8 fok volt és minden hónapban fordult elő a Balatonnál és a Velencei-tónál is 35 Celsius fok körüli léghőmérséklet. A nyár legmelegebb hónapja a július volt, ami Siófok tekintetében legmelegebbnek (havi átlag: 24.8°C) bizonyult a mérések kezdete óta. Keszthelyen – ugyancsak a mérések kezdete óta – az idei a második legmelegebb július volt (havi átlag: 23.3 °C). A hónap és egyben az év legmelegebb napja július nyolcadika volt, amikor Siófokon 38.5, Fonyódon 37.7 fokig emelkedett a léghőmérséklet.

A csapadék a félév folyamán egyenetlen elosztásban hullott. A legszárazabb hónapok a június és a szeptember voltak. A júniusi csapadékmennyiség a keleti medence térségben alig 5-10 mm körül, míg a nyugatiban átlagosan 13 mm körül alakult. Országosan is 1901 óta ez volt a legszárazabb június. Szeptemberben ugyancsak az elvárt mennyiség 35-40%-a, áprilisban a fele-háromnegyede hullott. A legtöbb csapadék a Balaton túlnyomó részén májusban esett: 70-110 mm. Ugyanakkor Siófokon júliusban hullott a legnagyobb mennyiség a szezonban, összesen 91.4 mm. Ebből több mint 60 mm július 17-én, zivatarral kísért felhőszakadás formájában, mindössze másfél óra leforgása alatt. A nyári félév csapadékösszege a Balaton térségében nyugaton átlagosan 253 a keleti medencében 212 mm volt, ami a sokéves átlagnál 18-36 %-kal alacsonyabb érték.

A 2021. évi szezonban kiadott balatoni viharjelzések statisztikája * (október 29-ig)

A 2021. évi szezonban az elsőfokú viharjelzések fenntartási ideje a Balatonnál az előző évinél több mint 100 órával magasabban alakult. A másodfokú viharjelzések fenntartása csökkent, átlagosan 150 órával. Így ez utóbbi fenntartási idő kevéssel 500 óra alatt maradt, ami az eddigi legalacsonyabb érték a héthónapos viharjelzési szezon bevezetése óta. Az összesített (I.+II. fok) fenntartási idők a Balatonnál nem érték el az 1900 órát. A másodfokú viharjelzések fenntartási ideje a Balatonnál az összes időszak kevesebb mint 10%-át tette ki, A Velencei-tónál ez az érték 4.3% (222 óra). Az első és másodfokú viharjelzések fenntartására legrövidebb ideig a Tisza-tónál volt szükség. Az elsőfokú viharjelzés 667 órát, a másodfokú viharjelzés mindösszesen 163.7 órát volt érvényben, amely számok az eddigi szezonok legalacsonyabb értékét jelentik.  

Az országos viharjelzőrendszer technikai, üzemeltetési feladatait a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízása alapján a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület látta el, a viharjelzéseket és a balatoni időjárási előrejelzéseket az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriuma adta ki.
A balatoni viharjelzés a tó három medencéjében egymástól függetlenül működött, mindhárom rendszer az adott terület időjárási körülményeihez igazodva jelzett. A tó nyugati medencéjében 6,12, a középső medencében 6,03, a keleti medencében 6,2 milliószor villantak fel a jelzőberendezések ebben az idényben.

Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság
A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vízirendészeti rendőrőrsein 28 szolgálati kisgéphajóval 59 fő lát el szolgálatot a vízen. A folyamatos vízirendészeti jelenlét a nyár teljes időszakában biztosított volt. Elsősorban a fürdőeszközöket használó, a szörfösök, vitorlázók, elektromos hajtású vízijárművel közlekedő személyek körében volt szükség rendőri intézkedésre, mentésre, mely betudható a hirtelen kialakuló időjárási változásoknak. A Balaton számos vízi rendezvénynek ad otthont, ilyenkor a Vízirendészet folyamatosan kapta a viharjelzők állapotáról az információt, hogy felkészülhessenek egy esetleges mentési helyzetre, havaria megelőzésére.
A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a viharjelzési szezonban 194 esetben 410 fő fürdőzőt, vagy vízi közlekedő személyt mentettek ki a vízből, ami átlagosnál magasabb tendenciát mutat. 2021. április 1. és október 31. között 16 ember fulladt a Balatonba. Halálos kimenetelű vízi közlekedési baleset nem történt a Balatonon.

A viharjelzések és a balatoni időjárási előrejelzések az OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriumában készültek és operatív módon jutottak el a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysághoz, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának balatoni központjához és további megrendelőkhöz. A nagyobb vitorlásversenyek, illetve tömegrendezvények meteorológiai biztosítása OMSZ Siófoki Viharjelző Obszervatóriumából történt.