Az idei Kékszalag Fesztivál már a versenyt megelőző hétvégével megkezdődik, július 9-én rendezik meg a Kékszalag főpróbájának tartott Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj vitorlásversenyt. Másnap az ifjúsági sportolóké lesz a főszerep, látványos pályaverseny keretében, a balatonfüredi nagymóló előtti vízterületen mérik össze a tudásukat a Kékpántlikán.

Az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2022. július 14-én 9.00 órakor rajtol el a Balatonfüredi vízterületről. A versenyzőknek negyvennyolc óra áll rendelkezésre a 155 kilométeres távolság megtételére, a már hagyományosnak számító Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Tihany-Keszthely-Balatonfüred vonalon.

„A Kékszalag több mint egy vitorlás verseny, a Balaton ünnepe, amely hatással van az egész balatoni térség turizmusára, sportéletére. Idén végre nem a Covid árnyékában, hanem kötöttségek nélkül találkozhat egymással minden vitorlázást szerető és a vitorlázás iránt érdeklődő.” – mondta az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj budapesti a sajtótájékoztatóján a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára. Holczhauser András hozzátette: ez hazánk legnagyobb vitorlásversenye, amelyen találkozik az innováció, ugyanis a legmodernebb technika is megjelenik a vízen, valamint a tradíció, hiszen a nagy múltú klasszikus hajók is rajthoz állnak.

„Nagy örömmel támogatjuk az 54. Kékszalagot is, hiszen a viadal és a Raiffeisen Bank értékei közösek, elkötelezettek vagyunk az innováció, a verseny, a fenntarthatóság és a digitalizáció iránt. Ezekben a Kékszalag és a Raiffeisen Bank is egyaránt élen jár. Megtisztelő számunkra, hogy együttműködhetünk a hazai vitorlásélet legnagyobb eseményével. Tavaly az utolsó percekben dőlt el a verseny, bízom benne, hogy idén is nagyon izgalmas futamot láthatnak a nézők.” -fogalmazott Zolnai György, a Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója.

Szántó Gábor, az Eronforesty vezérigazgatója fontos előrelépésnek tartja, hogy csatlakoztak az idei évben létrejött fenntarthatósági összefogáshoz.

„Hatalmas vállalást teszünk, minden Kékszalagra -benevező hajó után egy-egy fát ültetünk az országos program keretein belül, ami azt jelenti, hogy több száz fával gazdagítjuk Magyarország gyönyörű tájait és visszaadunk valamit a természetnek.”

A tradíció és innováció gondolatiságából kiindulva a Herendi Porcelánmanufaktúra ebben az évben megújította a Kékszalag fődíjat. A Herendi trófea egyik tükrén egy új kreatív minta jelenik meg, ez utal Herend innovatív gondolkodására.

“A kék szín dominál, amelyet arany festés nemesít. Az arany 24 karátos mattarany, amely az aranyfestékek legdrágább változata. Az új kreatív egy vitorlás hajó sziluettjét mutatja. A vitorlás hajó alatt a Balaton vize fodrozódik, amely átvált szalagba, így utalva a verseny elnevezésére.” – mondta el Dr. Simon Attila a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.

Zakariás Fruzsina, az Audi márkaigazgatója elmondta, hogy az Audi hosszú ideje elkötelezett támogatója a vitorlássportnak idehaza és nemzetközi szinten egyaránt. Így kézenfekvő, hogy a hazai vitorlássport ünnepét a Kékszalagot is nagy örömmel támogatja a márka.

„A versenyvitorlázásban végbemenő folyamatos technológia-fejlődés összekapcsolható az autóiparban is végbemenő folyamatokkal. Párhuzamot vonhatunk az Audi-modellek és a vitorlás hajók folyamatos fejlődése között, mind az új anyagok használatában, mind súlycsökkentésben és a gyártástechnológiai fejlesztésekben is.”

Kitért arra is, hogy az Audi aktivitások Balatonfüreden a Kékszalag ideje alatt ismét elérhetőek lesznek. Itt rendszerint a legújabb Audi modelleket állítják ki, emellett jelen lesz az Audi egyik legnépszerűbb aktivitása, az Audi Shuttle, amelynek a keretén belül a Kékszalagra nevezett versenyzők Balatonfűzfő és Tihany közti útvonalon élvezhetik a legújabb Audi modellek nyújtotta kényelmet. Idén is megrendezik a verseny második napján, pénteken délután a füredi móló előtt a népszerű Audi Speed Challenge gyorsasági versenyt, ahol a leggyorsabb katamaránok mérik össze tudásukat szinte testközelben a nézőkkel.

Az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj nevezésére ezúttal is az Anna Grand Hotelben kerül sor július 13-án személyesen, az online nevezés viszont már május 20-án elindult az MVSZ VIHAR rendszerében – mondta el a technikai részleteket Holczhauser András.

„A Kékszalag rajtját ezúttal is meg lehet majd nézni a partról is, valamint óriáskivetítőkön keresztül követheti a versenyt a balatonfüredi közönség. Büszkék vagyunk arra, hogy idén is a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. a verseny hivatalos díjszállítója. A díjkiosztó ünnepség a Gyógy téren lesz, július 16-án, szombaton. Az idei esztendőben a Kékszalag Fesztivál már a versenyt megelőző héten elindul, ugyanis szombaton tartjuk a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjat, másnap pedig ifjúsági versenyzőink mérik össze tudásukat egy látványos pályaverseny keretében a balatonfüredi nagymóló előtti vízterületen a Kékpántlikán. Nem titkolt célunk mindezzel, hogy közelebb hozzuk a Kékszalagot és kísérőrendezvényeit a fiatalokhoz, valamint a családokhoz. Egy meglepetéssel is készülünk, szeretnénk a leggyorsabb katamaránokat a befutó után kézzelfoghatóvá tenni a nagyközönségnek a Tagore-sétányon.”

A főtitkár beszélt arról is, hogy a Magyar Vitorlás Szövetség évről-évre egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra és hívja fel a figyelmet arra, hogy a versenyek szervezése is nagy ökológiai lábnyomot hagyhat. Éppen ezért szeretnének élen járni a környezetvédelmi vállalásokban, valamint a társadalom edukációjában a versenyrendezés, a szabadidősport terén egyaránt.

Az idei esztendőben másodszorra adják át a KPMG Fair Play különdíját, amely annak a csapatnak jár, aki a Fair Play eszme szellemében kiemelkedően teljesít a táv alatt. A díj védnöke dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke.

Számos megelőző és kiegészítő programmal várják az érdeklődőket, köztük megjelenik a Füstmentes.hu csapata az egészséges és környezetbarát megoldások innovációival.

Fotó: Tumbász Hédi