Az éjszakai 40 csomó feletti szélből reggelre is maradt, ezért csak 1 órás rajthalasztás után rajtolt el a szombati túrafutam. Az első pályajel Balatonszárszónál volt, majd Balatonakali következett, és a YS-III osztályok számára földvári befutó. Míg a YS-I és YS-II osztályok gyorsabb hajói megtettek még egy rövid szakaszt Balatonszárszóig és vissza.

A befutott egységeket Horváth Zsolt #KicsiZso várta versenyzői menüvel, limonádéval és sörrel, a Galamb-szigeten felállított rendezvényhelyszínen, majd 17 órától elkezdődött a szervező Yacht Charter Guru ismeretterjesztő sorozatának három előadása. Gerő András a VMSZ munkájáról, az élet- és eszközmentésről, és az előző, viharos éjjel mentési munkáiról számolt be. Geröly Tamás hajóelektronikai műszerész és Szakály Tamás, a Maritime Hajósbolt munkatársa a versenyzéshez leghasznosabb hajóműszerekről beszélt az érdeklődőknek. Idén a BAHART Regatta online nyomkövetője az Airmoniq alkalmazás, amelynek adatai alapján Németh Gábor elemezte a versenyzőkkel a futam nyomvonalait, melyből jól látható volt a széltaktikák és az eredményesség közötti összefüggés.

Szintén új eleme a versenysorozatnak, hogy ismét szerepelt pályaverseny a programban, a túrafutamot követő napon, vasárnap. A szélcsend miatti többszöri halasztást követően, végül 2 óra után rajtolt el az első futam a legkitartóbb egységekkel. A 6-8 csomós délnyugati szélben kirakott rövid, pörgős pályát hamar teljesítette a mezőny. Mivel a szél közben 10-12 csomóra erősödött, meghosszabbították a pályát, és szoros befutókkal, izgalmas versennyel zárult a hétvége.

A pályaversenyen a három yardstickcsoport mellett önálló osztályként értékelték a Balaton 25 osztályt, akik hat egységgel neveztek a versenyre. A díjátadóra a BAHART Regatta következő futamán kerül sor Balatonszemesen, augusztus 13-án. A kedvezményes előnevezési időszak július 26-től indul.

Ligeti Zoltán, a szervező Yacht Charter Guru vezetője elmondta, hogy a versenysorozat fő célja, hogy inspiráló környezetet hozzon létre a BAHART Regattán, ahol együtt vitorláznak a kezdő és a profi csapatok. Fontos, hogy mindannyiuk számára teljesíthető és élvezetes legyen a verseny. Szintén lényeges, hogy a kezdő csapatok számára motiváló legyen a tapasztalt egységek jelenléte, akiktől tanulni lehet. „A BAHART Regatta profi versenykörülményeket biztosít az aktív versenyzőknek, közben megteremtve a fejlődés lehetőségét azoknak, akik tovább szeretnének lépni. Ugyanakkor kellemes kikapcsolódási lehetőséget biztosít azoknak, akik pusztán erre vágynak” – tette hozzá.

A futamok profi lebonyolításáról a SailForYou, a minőségi vendéglátásról, versenyzői menüről és a pályaversenyzők piknik csomagjáról Horváth Zsolt #KicsiZso gondoskodott, az esemény szervezője a Yacht Charter Guru és az Ocean Sailing SE, a versenyek helyszínét a Balatoni Hajózási Zrt. biztosítja.

Részletes beszámoló és eredmények:

https://yachtcharterguru.com/ketnapos-bahart-regatta-balatonfoldvaron-beszamolo

nevezés: https://yachtcharterguru.com/regatta/entry

hirdetőtábla: https://yachtcharterguru.com/regatta/news

web: https://yachtcharterguru.com/regatta

facebook: https://facebook.com/yachtcharterguru

e-mail: regatta@yachtcharterguru.com

telefon: +36 30 886 2000

Yardstick Trophy: https://hunsail.hu/YS-Trophy-2022