Rengeteg díjat és elismerést adott át a szervező Magyar Vitorlás Szövetség az időrekordot és befutási csúcsot is hozó 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj szombati díjátadó ünnepségén Balatonfüreden. Az abszolút győztes Raiffeisen Fifty-Fifty katamarán csapata mellett elismerésben részesült a leggyorsabb egytestű hajó - a Raffica - legénysége, valamint több mint 30 hajóosztály legjobbjai.

Díjat kapott többek között még

  • a legjobban navigáló hajó gárdája,
  • a legfenntarthatóbb hajó legénysége,
  • a legjobb női kormányos,
  • a legeredményesebb női csapat,
  • a legidősebb és legfiatalabb versenyző,
  • a klasszikus hajóosztályok vitorlázói,

Az ünnepélyes ceremónián a zsűri átadta a KPMG és a Magyar Vitorlás Szövetség által tavaly alapított Fair Play Díjat a Prospex Delta csapatának.

A díj indoklásában szerepelt a történet: A tizenháromszoros Kékszalag győztes Litkey Farkas hajójának, a Process Solutionnek a verseny előtti napon eltört, és egyben a rajtig javíthatatlanná vált az orrsudara. Kaiser Kristóf, a Prospex Delta csapat kormányosa sietett Litkeyék megsegítésére. Dr. Kaiser Kristóf a tartalék orrsudarát és annak szerelvényeit átadta a Process Solutionnek, ezzel lehetővé téve a vetélytárs csapat indulását a versenyem.

Az idei 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj különlegessége volt a korábbiakhoz képest, hogy az MVSZ egy több mint egy hétig tartó fesztiválsorozattal készült, amelynek keretében rengeteg vízi és parti program várta az érdeklődőket. Több vitorlásversenyre is sor került, így például a tókerülő regatta leggyorsabb hajói július 15-én pénteken sebességi pályaversenyen, az Audi Speed Challenge-en mérhették össze a tudásukat. A kihíváson a felnőtt sportolókat segítették a jobb eredmény elérésében a pár nappal korábban megrendezett 15. Kékpántlika Egis Nagydíjon, azaz a gyerekek “Kékszalagján” résztvevő fiatalok. Szintén a programsorozat része volt a Fehér Szalag Generalcom Nagydíj, amelyre július 9-én szombaton került sor a Balaton keleti medencéjében - ezt a versenyt pedig a Belight! nevű hajó nyerte.

 A szóban forgó versenyeket rendező Magyar VItorlás Szövetség köszöni a Raiffeisen, az AUDI, a Samsung, a Generali, az Airmoniq, a KPMG, a Seiko, a BDO, a Beflex, az Ilcsi, a Dockyard, a Herendi Porcelánmanufaktúra, a Champagne Taittinger, a Vöslauer, az Opticworld, a Lipóti pékség, az Egis támogatását. Szintén köszönet illeti az együttműködő partnerek, így a Veszprém-Balaton 2023 - Európa Kulturális Fővárosa, a Füstmentes edukatív promóció, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, a Novofer Zrt. Balatonfüred Város és a Balatonfüredi Vízirendészeti Rendőrkapitányság közreműködését. 

Fotók: Szántó Áron, Tumbász Hédi, Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség