A jelöltek bemutatkozó fórumán kivetítettél egy fura képet, lovon, egy menetiránynak háttal ülő figuráról. Azt sejtem, hogy nem egy hátra nyilazásra készülő ősmagyart akartál szemléltetni, de mégis jó lenne tudnom, mit is akart a „költő”? Te az előadásodban – a lovas kép előtt - azt sugalltad, hogy nem helyes, ha a lemondott elnökség visszatér, de nagy tétben fogadnál, hogy az egyesületek addig egyeztetnek, amíg a rendszer vissza nem áll az eredeti állapotába. Akkor most mi van?

A kivetített képet egy férfi illatszermárka kampányából kölcsönöztem. „Nekem bizonyíték kell, nem ígéret” szólt az eredeti szlogen egy kemény, kigyúrt felsőtestét mutató férfi szájából. Majd a kamera kinyit és a fickó lóháton, háttal a menetiránynak ülve nevetségessé válik.

A célom ezzel a képpel két szintű üzenetet fogalmazott meg. Az első rólam szólt, bízva abban, hogy az eddigi vitorlázásért tett aktivitásaimat követően talán bizonygatnom már nem kell rátermettségemet. 

A második szint egyértelműen az MVSz elnöksége körül kialakult helyzetnek szólt, ezzel jelezve, hogy ami történt, az vállalhatatlan.

Korábban naivan abban bíztam, hogy a 21 elnökségi tagjelölt már akkora választék, amiben a visszatérő jelöltek maguk helyett avatárt, vagy akár padawan-t is küldhettek volna, ügyelve a látszatra, mert van, ahol az is sokat számít. Az, hogy mindannyian újrajelöltették magukat, azt jelzi, hogy nem éreznek felelősséget az elnökség széthullásában. Ami a legjobban elszomorít, hogy a küldő egyesületek összefogásával mindannyian visszakerülhetnek az elnökségbe, minimális esélyt adva az újonnan érkezőknek.

 

Pesszimizmusod lenyűgöz. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a korábbi robbanásig feszülő rendszer már nem jöhet létre két okból: akárki lesz is az elnökségben, az új elnök kikényszeríthet feszültségmentes üzemet. Másrészt ahhoz, hogy a régi emberekkel vissza lehessen térni a normális kerékvágásba, azt is el kellene tüntetni, ami a lóból hátul kijött. Visszalapátolni lehetetlen, ezért az új szereposztás a nagy egyesületeknek is érdeke. Hoztam két borítékot. Köthetünk fogadást?

Ez tetszik! Én felírok 8 nevet, akiket szerintem a közgyűlés meg fog választani, legyen ennek neve Rozsda realista listája. A tiedet nyugodtan nevezheted Villamos vágyálmaként - Tennessee Williams után szabadon. Akinek több lesz a találata, az nyer. Akár borítékolhatjuk is!

 

Fennkölt célok érdekében szívesen csinálsz jelmezes bolondot magadból. Erőtlen mentegetőzésed során hivatkozol gyerekekre, szponzorokra, mintha az egész valamiféle önfeláldozó cselekedet lenne. Az nem lehet, hogy mint a klasszikus, de idézhetetlen medvés viccben, te ezt élvezed is? Szerinted a társadalom szemében az infantilis az nem valami megengedhetetlen elhajló?

Nem ismerem el a burkolt vádakat, ám erről két dolog is eszembe jut. Életem talán legjobb munkahelye egy játékok kis és nagykereskedelmével foglalkozó vállalkozás volt. Tizenhét üzletet látott el egy szinte kizárólag nőkből álló csapat. Itt tanultam meg azonosulni termékeinkkel és alkalmazkodni munkatársaimhoz. Másrészt a feleségem szerint nekem azért van gyermekem, hogy újra átélhessem a saját gyerekkoromat.

 

Fogadjuk el, hogy te tulajdonképpen egy gyerekmosolyfüggő élvhajhász vagy, aki abban éli ki magát, hogy pirinyó emberkékkel elhiteted, hogy ázva, fázva, dideregve egy kéttalpú lélekvesztőn suhanni van olyan jó, mint a jó meleg szobában billentyűket nyomkodni.

Ezt jól látod! Most már küldetésemnek tekintem, hogy ezt a multitaszking, kockuló gyermekgenerációt valahogy kizökkentsem, mielőtt végkép függővé nem vállnak. Büszkeséggel tölt el, amikor az edzés végén a gyerekek odaszaladnak a szüleikhez és csak ezután jut eszükbe, hogy hoppá, a telót le kellett adni a megőrzőbe, és még ott lapul a fiókban.

 

Beszéljünk inkább a kóros fesztiválmániádról! A Kékszalag talán még most is néhány száz megszállott tókerülő bensőséges bulija lenne, ha nem kezded el ezerrel hájpolni. Kisérő versenyek, légibemutató, tűzijáték, közvetítés, követés... te meg, ha jól emlékszem bent ülsz az őrsön, mert nem ég a lámpa a bringádon. Volt ennek értelme?

Való igaz, 2006-2010 között kaptam lehetőséget, hogy a Kékszalag brand felépítését egy fesztivál megrendezésével támogassam. Az akkori elnök, Straub Elek értékelte elképzeléseimet, és a növekvő érdeklődés már a harmadik évben nyereségessé tette az eseményt. Hogy kerültem a rendőrségre?

A rendezvény irányítása a BYC és a szövi telep infrastruktúrájára épült. Folyamatosan cikáztam a két helyszín között, amikor egy túlbuzgó, a keleti országrészből Füredre vezényelt járőr az éjszaka kellős közepén elkapott, hogy nem világít a biciklim. Mondjuk igazolni sem tudtam magam – ez az én hibám volt. Tény, hogy nem vettem elég komolyan a helyzetet, ami nekem akkor szürreális, a rendőrnek intézkedési lehetőség volt. Be is vitt az őrsre és mielőtt elkobozta volna a telefonoma,t küldtem egy sms-t – ha jól emlékszem - Rujinak, hogy elfogtak, nem tudok ügyködni, segítsen. Ezt ő úgy értelmezte, hogy elfáradtam és azt kérem, hogy ne zavarjanak. Vissza is írt, hogy nyugi, máskor ne igyál annyit! Ezután egy padon ücsöröghettem reggelig, amíg valaki nem igazolt.

Volt-e értelme? 2010-re már 500 hajónál is több nevezett a versenyre, ennél kevesebb azóta sem indult. Ez megválaszol minden kérdést.

 

Amíg a rohanógépek vérprofi csapatokkal elviszik a show-t, addig a mezőny becsületes zarándokaira senki sem figyel. Pedig ők is belépnek egy egyesületbe, elmennek sportorvoshoz, kiváltják a versenyengedélyt, befizetik a nevezési díjat. Nekik sem olcsóbb, mint a győzteseknek, azzal a különbséggel, hogy ők a saját zsebükből fizetik. Nem estünk át a ló túlsó felire?

A Kékszalag közvetítés terén be kell, hogy lássuk, sajnos valóban eltolódtak az arányok. Ennek több oka is lehet. Az egyoldalú közvetítés idén részben annak is betudható volt, hogy a verseny névadó szponzora egyúttal a győzelemre esélyes hajót is támogatta. A katamaránok nyilvánvalóan már eleve látványosabbak a médiának, ezen belül - érthető okokból - a névadó által támogatott csapat még inkább fókuszba került.

A korábbi években a közvetítés a Szövetség domináns szakmai támogatásával valósult meg, hozzáértő kommentátorok bevonásával. A közvetítés során a mezőny minden részével próbáltunk élő kapcsolatot létesíteni. Újabban az a természetes, hogy a rohanógépek befutása után – az első versenynap végével - a közvetítés is leáll. Az is ellentmondásos lehet, hogy a bajnokok vacsoráját már akkor megtartják, amikor a mezőny nagy része még versenyben van. Megfontolásra javasolnám, hogy ha ehhez ragaszkodunk, akkor legyen egy „futottak még” vacsora is.

 

A Szövetség több évtizedes tevékenysége megosztotta a vitorlázók közösségét. Akik a versenyrendszerhez kötődve szocializálódtak, azok számára a csendes vitorlázgató népek mintha nem is léteznének, pedig szerényen számolva is úgy 6x annyian vannak, mint a versenyzők. Van elég bajuk. Szorulnak ki a kikötőkből, hajóik a parton veszélyes hulladékká válnak, a bójás tárolás kihalt a Balatonról, vissza kéne vezetni! Bocival nem túrázhatnak, a kikötőkben nincs hely. Mi van a szabadidős jollevitorlázás ellehetetlenülésével? Jól van ez így? Nagyívű terveid közé beférne egy kis empatikus gondoskodás?

A gyerekem szerint apának egy időben „világmegválthatnékja” volt. Átélték azt az időszakot, amikor még azt hittem, hogy mindent is meg tudok oldani. Vénülő fejemmel kellett rájönnöm, hogy ez nem megy. Napjainkra tehát rangsorolnom kell az élet minden területén. Így jártam el az MVSz jelölésem feladatainak áttekintése során is.   

Ki kellett választanom azt a három tevékenységet, ami úgy használja ki a kompetenciáimat, hogy az nem megy a hatékonyság rovására. Ez a három terület a gyerekvitorlázás, a rendezvények szervezése, kikötő-üzemeltetéssel fűszerezve, illetve a nők támogatása a vitorlázásban. Ennél többre nem vagyok képes, de bízom abban, hogy lesznek az elnökségben olyan szakmai kompetenciákkal megáldott jelöltek, akik képesek az általad felvázolt kihívásoknak eleget tenni.

 

Miért pont a nők? Ez valami becsípődés?

Annál azért több egy kicsit. A nagy katamarán csapatunkat két nemzetközi hírű elismert női vitorlázó készíti fel a versenyekre. Ne feledjük, egyetlen egységként a kormányosunk is nő. A 2022-es év sikerei megkérdőjelezhetetlen bizonyítéka a hölgyek kvalitásának, büszke is vagyok rájuk.

 Őszintén sajnálom, hogy nem sikerült hölgy jelöltet találni az elnökségbe. Távolságtartásuk is ékes bizonyítéka annak, hogy döntéseikben megfontoltak. Csak remélni tudom, hogy az új elnökség tevékenysége, hozzáállása a nők számára is vonzó lehetőséget kínál a 2024-es tisztújításkor.

 

Jövő héten választás. Remélem, hogy nyerek, ha nincs pénzed, kiválthatod egy nagykatamarános vitorlázással is. Ha te nyersz, vendégem vagy egy finom kakaspörire.

Áll a fogadás!