Hajó kategória I. Helyezett és Legjobb Hazai Fejlesztés Különdíj

Flaar Kft.
„Flaar 24 Vitorlás hajó” Vitorlás hajómodell

Sikerült olyan hajót tervezni, ami egyesíti a piacon található hajók előnyeit. Könnyű, biztonságos, belül tágas, megfelelő menetteljesítményekkel rendelkezik egyszerű kezelhetőség mellett. A kis ellenállású testnek köszönhetően kimondottan alkalmas gyenge szeles tavi körülményekre, de erős szélben is kellő stabilitással rendelkezik, így biztonságos, így akár kevés tapasztalattal is használható. Sőt, masszív szerkezete miatt akár oktatásra is alkalmas. A hajó különlegessége, hogy a tőkesúly mindenféle külső eszköz (daru, emelőkeret) nélkül felhúzható, ráadásul ehhez nem emberi erő szükséges, hanem egy elektromos aktuátor elvégzi a munkát. Így sekély/hínáros vízben is lehet vele hajózni (nincs bulba), és könnyű sólyázhatósága miatt mobilis: könnyen szállítható, és akár parton tartható, nem szükséges számára kikötőhely. A beltere 4 fő számára kényelmes fekhelyet biztosít, és így teljesen alkalmas túrázásra is. Ehhez nagy segítség lehet a rugalmas motorizálhatóság: beépített elektromos motorral vagy külmotorral szerelhető.

Hajó kategória II. Helyezett és Legzöldebb Termék Különdíj

Duna belsőépítészet Kft.
„Duna kadét Motorcsónak”

A Duna Kadét egy nyitott felépítésű, sportosan elegáns hajó, amely a klasszikus: a „régi világbeli” motorcsónakok világát idézi. Ezt tükrözi a megjelenés, ahol a cél, a márkára jellemző stíluselemek következetes alkalmazása volt. A külső karaktert meghatározza a kézzel gyártott magas minőségű teakfa fedélzet. A fa nagymértékű alkalmazása részben múltidézés, valamint cégünk profiljából eredően tudatos döntés is, amelyben a környezeti fenntarthatóság játssza a főszerepet. A hajóval szeretnénk egy alternatívát nyújtani az általánosan elterjedt motorcsónakokkal szemben. Célunk, hogy az emberek fedezzék fel a fában, mint megújuló energiaforrásban lévő szépséget és a funkcionalitást. A Kadéttal szeretnénk folytatni, feleleveníteni a magyar kézműves hajók részben elfeledett építési hagyományait.

Hajó kategória III. helyezett

Royal Spa Hungary Kft.
„Royal Craft 18” típusú 5,4 m-es elektromos kishajó

A cél az volt, hogy az új fejlesztés megőrizze a 17-es modell egyedülálló menettulajdonságait viszont a Royal Craft 18 sokkal nagyobb kényelmet és komfortot tud biztosítani akár 8 személy számára is, mind ezt úgy, hogy ugyan azzal a vízhűtéses 125 KW-os motorral tudja elérni. Igaz, hogy az akkumulátorok teljesítménye közel a duplája a 40KWh-val szemben – 72.516 KWh -, viszont a hajó hatótávolsága ugyanilyen arányban megnőtt. Mind a két hajó veszteség nélküli egyenes kihajtással rendelkezik, viszont az új 18-as modell speciális fenék kiképzésének köszönhetően a propeller tengely a vízszinteshez képest nem 8, hanem 6 fokos szögben áll.

Hajózáshoz kapcsolódó termékek kategória

I. helyezett

MICROMOB Zrt.
„MICROMOB GRID” Okos kikötői infrastruktúra terméke

A Micromob GRID szervizoszlopok telepítésével könnyen fizetős rendszerré alakíthatja meglévő átalánydíjas áram- és vízellátási rendszerét, vagy megakadályozhatja, hogy bárki illetéktelenül rácsatlakozzon a hálózatára. Az állandó bérlők számára így kényelmes és távolról is vezérelhető a közmű szolgáltatás, de az alkalmi vagy időszakos vendégek számára is egyszerűvé válik a fogyasztás–, vagy időalapú elszámolás. Egyenlegfeltöltős vagy azonnali kártyás fizetés egyaránt kialakítható. A teljesen digitális fogyasztásmérési, fizetési és elszámolási rendszernek köszönhetően nincs szükség óraleolvasásra, számlázásra követeléskezelésre, bonyolult adminisztrációra, a GRID mindent megold. A tarifák egyszerű módosításával gyorsan követhető az elektromos áram árának ingadozása. Könnyen kialakítható egyedi kedvezményrendszer, zárt körű vagy publikus felhasználói kör számára egyaránt.

II. helyezett

FOLFANATIC Kft.
„ALGAGÁTLÓ FÓLIA” terméke

A Finsulate ahelyett, hogy elpusztítaná a hajótesten megtelepedő élőlényeket, a felszíni textúra megváltoztatásával megakadályozza azok tartós megtapadását környezetbarát módon. Valamint ezzel együtt megakadályozza az ozmózis kialakulását is.
A termékfejlesztés alapötletét a tengeri sünök testfelépítése adta. A „tüskés” felszínük megakadályozza az algák megtapadását, ezért Dr. Rik Breur olyan anyagot fejlesztett, amely „leutánozza” a tengeri sünök tüskés felületét. Ehhez olyan nejlon szálakat használ tüskékként, amelyeket egy ragasztós hordozófelületen helyeznek el apró tűk millióiként. Az erős ragasztó megakadályozza a szálak kikopását nagy sebesség mellett is, így a termék nem szennyezi a környezetet.

III. helyezett

„DUNAPP Mobilapplikáció” terméke

Alapvető probléma, hogy a hajótulajdonosok többsége csupán birtokolja a hajót, de nem használja. A dunai hajós applikáció abból a célból lett kifejlesztve, hogy a Duna menti települések, kikötők, vendéglátóhelyek, turisztikai központok, szálláshelyek bevonásával gazdag és széles körű programlehetőséget kínáljanak a hajósok számára. A hajósok aktivizálása nem csupán a dunai hajózás fellendítését, de a Duna menti települések turisztikai fogalmát is jelentősen megnöveli mindamellett, hogy mind a hajóval, mind a szárazföldön közlekedők számára értékes és hasznos programlehetőségeket, információkat kínál.
A mobilapplikációba ugyanis nemcsak a vízi-, hanem a szárazföldi útvonaltervezés is bele lett építve azzal a céllal, hogy a hajósok mellett a szárazföldön közlekedők számára is programokat, szálláshelyeket, éttermeket kínálhasson, figyelembe véve, hogy a hajós sem mindig vízen közlekedik, illetve, hogy az app használatát ne befolyásolja a szezonalitás; egész évben értékes kikapcsolódási lehetőséget biztosítson a felhasználók számára, mindezt országos lefedettséggel.