Király Zsolt és népes legénysége ismét vízreszáll az egyik legnagyobb hagyományú európai tókerülőn. Az első ilyen versenyt 1939-ben rendezték - tehát a mi Kékszalagunk után öt évvel - de csak 1949-ben lett Bol d'Or a neve. Király Zsolték a Raffica Libera A-val túlzás nélkül a verseny történetének kiemelkedő csapata: tavaly zsinórban harmadszor nyertek egytestű kategóriában, így végleg hazahozhatták az Arany kupát. Idén hetedik győzelmüket arathatják, újra indulhat a csata az újonnan legyártott kupáért. Eddig a magyar liberások 2012-ben, 2013-ban, 2016-ban, 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben lettek elsők. (A 2020-as verseny a COVID járvány miatt elmaradt.)
Talán a hármas győzelmi sorozat legelső versenye, a 2019-es a legemlékezetesebb. 60 csomós szélsebességet is elérő hatalmas vihar csapott le a mezőnyre, szerencsére súlyos baleset nem történt.
 
A rendezőség szerint kiemelkedő volt minden versenyben maradó hajó szaktudása a rendkívüli körülmények között. A Rafficára ez hatványozottan igaz: ha valaki ismeri a sok trapézos Liberákat, ezen a versenyen előrelátás és nagy szakmai tudás kellett ahhoz, hogy talpon maradjon a hajó. Gyakorlatilag leszerelve vészelték át a vihart, majd visszahúzva a vitorlákat, álltak az egytestű mezőny élére. Ez a róluk készült videó ma is torokszorító:

Az idei versenyre nem ígérnek erős szelet. Szombatra esőt és 3-6 csomós délkeletit mondanak a meteorológusok. A Bol d'Or Mirabaud tókerülőre idén 417 hajó regisztrált, a versenytáv 126 kilométer. A befutási limitidő vasárnap 17 óra, a záróünnepség és a díjkiosztó 19 órakor lesz. A kikötőben minden rendben, a Raffica daruzásáról képet is posztoltak a fiúk. Reméljük a magyar csapatot idén is láthatjuk majd a dobogón. Hajrá Király Zsolt, Puskás Tamás, Tamás Benedek, Kurucz Róbert, Király Dávid, Török László, Pesti Gábor, Pajor Szabolcs, Vincze Gábor, Kiss Árpád, Cser László, Sárközy András, Baksa Csaba, Borsos Miklós és Ruby Viktor, jó szelet!
A verseny weboldala, bójakerülésekkel, nyomkövetéssel: https://boldormirabaud.ch/
A Raffica rendszeresen posztol majd saját facebook oldalán: https://www.facebook.com/Raffica.hu
Fotó: Raffica team és Loris von Siebenthal
Visy László Oszi