A VB hetére a Roses öbölre izgalmas, jó vitorlázóidőt jeleztek előre a meteorológusok. A nyitó hétvége zavartalan napsütése mellé élénk, vasárnap erős déli szelet várnak. Hétfőn eső a prognózis, de marad a meleg, 9-12 csomós délkeleti széllel. A kedd hasonló lesz. Messzebbre nem nagyon látni, de keletiesedhet és gyengülhet a szél a hét végére.

Június 17-18 lesz az egyéni kvalifikációs futamok három napja, aztán két napig a csapatküzdelmeké lesz a főszerep, 22-24-ig az utolsó három nap pedig a döntők ideje. A világbajnokságon az abszolút első megnyeri a Bacon Challenge Cup vándordíjat, az abszolút első három arany, ezüst és bronzérmet vihet haza, de díjazzák az abszolút első húsz helyezettet is. Külön díjazzák az első három leány versenyzőt, és vándorkupát nyer az abszolút sorrendben első fiú és leány versenyző is.

Igalmasnak ígérkezik a csapatverseny az IODA Challenge Cup megnyeréséért, érmet kapnak az első három helyen végzett csapatok tagjai is. A csapatversenybe a legjobb eredményt elért négy versenyző eredménye számít bele.

Az Optimist osztály erejét mutatja, hogy 57 nemzet (!) 264 versenyzője nevezett, úgy, hogy nemzetenként öt főben maximálták a lehetséges indulók számát.

 A magyar válogatottat Szalontai Bence edző és Weinber Zsófia csapatvezető kíséri el Spanyolországba. Akár egyéniben, akár csapatban van esély szép magyar eredményre.

Az eredményeket itt lehet követni: https://2023worlds.optiworld.org/en/default/races/race

Lesz nyomkövetés is, itt: https://2023worlds.optiworld.org/en/default/races/race-tracking

visyla