A magyar vitorlázás és bővebben a hajózási ipar számára egyaránt kiemelten jelentős fórum a Budapest Boat Show, hiszen ennek keretei között nagyon fontos beszélgetések zajlanak, fontos partnerek tudnak egymásra találni” – mondta a hajózási szakkiállítás megnyitóján Haranghy Csaba, a rendezvényt ezúttal is stratégiai partnerként támogató Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke. 

A Boat Show idejére esett az olimpiai ILCA osztályok idei felnőtt Európa-bajnokságának végjátéka, így az ott elért csodálatos magyar sikerek szerencsés egybeeséssel erősítették meg a Magyar Vitorlás Szövetség legfőbb célkitűzését, a versenysport eredményességének fokozását – amit a Szövetség standján pódiumbeszélgetésében az elnök, Haranghy Csaba is kiemelt. A Budapest Boat Show-ra kilátogató és a szövetség standját felkereső érdeklődők a helyszínen lévő szakemberek kommentálása mellett kísérhették Érdi Mári és a Vadnai testvérek kiemelkedő sikerét. 

A 2024-es Budapest Boat Show idei díszvendége, a Magyar Vitorlás Akadémia azt tűzte zászlajára, hogy az úgymond „kishajós” vitorlázást, ezen belül is az utánpótlást mutatja be a lehető legszélesebb spektrumban. Már korábban felhívást tettek közzé az utánpótlást nevelő tagszervezetek körében, melyben meghívták a fiatalokat a hajójukkal együtt az kiállításra. Végül hét klub kilenc hajóosztállyal és több egységgel képviseltette magát. Jelen voltak a Vagabund, a Vitorlázó Gyermekekért Egyesület, a Keszthelyi Yacht Klub, a Katamaránsuli, a Balatonfüredi Yacht Club, valamint a Földön Vízen Levegőben Alapítvány vitorlázói, akik Open Skiff, RS Feva, 29er, FINN, Nacra 15, 49FX valamint 420-as osztályhajókat hoztak magukkal, emellett kiállítottak egy ILCA 6, valamint ILCA 7 hajót Érdi Mári Európa és világbajnok, valamint Vadnai Jonatán olimpikonok versenyvitorláival – mondta el a Magyar Vitorlás Akadémia ügyvezetője.

„Az volt az alapkoncepció, hogy díszvendégként megpróbáljuk bemutatni a hazai utánpótlást, vagy azt is mondhatjuk, a jövő olimpikonjait. Ez sikeres volt, hiszen amellett, hogy lehetőséget kaptak a fiatalok bemutatkozni, megmutatni hajóikat, sokan arra is fel tudták használni ezt a néhány napot, hogy saját hajóosztályukat népszerűsítsék, hovatovább versenytársakat toborozzanak az adott osztályba. Külön öröm volt látni, hogy nagy számban jelentek meg olyan érdeklődők a standnál, akik csak most kapcsolódnának a vitorlázás világába és kedvet kaptak a jollevitorlázáshoz” - fogalmazott Szépvölgyi István, az MVA ügyvezetője. 

„A legnépszerűbb beszélgetéseket az aktív és a reménybeli olimpikonokkal folytattuk, de nagy érdeklődés kísérte a szövetségi kapitányok elképzeléseit és az edzőképzést szinte új alapjait bemutató programokat is” – mondta Náray Richárd, az MVSZ standjának egyik szervezője. Sokan kísérték figyelemmel a szövetségi kapitány, Berecz Zsombor gondolatait az olimpiai felkészülésről – nem is annyira az idei olimpiára fókuszálva, de inkább a 2028-as, vagy méinkább a 2032-es játékokra vonatkoztatva. „A marseille-i versenyekre az összes feltétel adott, az előttünk álló hat hónap finanszírozása teljes mértékben megoldott, nem függetlenül az előző ciklus eredményességétől”  mutatta a stabil alapokat Holczhauser András, a szövetség főtitkára, aki immár a harmadik olimpia előkészületeiben vesz részt. 

Ugyancsak nagy érdeklődés kísérte az évtizedeken keresztül az osztrák vitorlássportban kulcsszerepet játszó – olimpiai aranyak és további sikerek kovácsaként - Fundák György elképzeléseit az edzőképzés szakmai megújításáról, illetve egy más aspektusban olimpiai tapasztalatait. 

A kiállítás mind a négy napján úgynevezett MVSZ Help Desk-et üzemeltettek, ahol a titkárság helyszínen lévő munkatársaitól kaphattak információkat az érdeklődő vitorlázók, emellett az idei évben is üdítővel, kávéval, apró süteménnyel látták vendégül a vitorlázókat, valamint a stúdióban szereplő előadókat, vendégeket.

csl