A versenyzéssel kapcsolatos összes elengedhetetlen tennivalót felsorolja a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) honlapján található kiskáté, kezdve a versenyengedéllyel, a sportorvosin át, az egyesületváltáson, a YS-rendszerig. Sőt, ugyanilyen részletes segítséget nyújt a szövetség a túra-, illetve hobbivitorlázók is azzal, hogy mindezen felül útmutatást kapnak a hajóregisztrációhoz, a biztosítással kapcsolatos teendőkhöz vagy a hajóvezetői engedélyek megszerzéséhez és érvényben tartásához. 

Az MVSZ versenyrendszerében szereplő versenyeken a vitorlás sportágban leigazolt belföldi, valamint olyan külföldi versenyzők indulhatnak, akik tagjai valamelyik, a World Sailinghez tartozó nemzeti vitorlás sporthatóság által elismert egyesületnek, vagy szervezetnek. Magyar állampolgárságú versenyzők csak az adott évi versenyengedélyt igazoló okmánnyal és érvényes sportorvosi engedéllyel nevezhetnek versenyre. Versenyengedélyt a versenyzők az egyesületükön keresztül a VIHAR használatával igényelhetnek. 

Amennyiben segítségre lenne szükség a versenyzői VIHAR használatához, a kisokost ezen a linken lehet megtalálni.

Ha elfelejtette a VIHAR rendszerbe történő belépéshez a jelszavát, belépéskor adja meg a felhasználó nevét, majd a jelszó cella alatt lévő „Elfelejtette a jelszavát?” linkre kattintva a rendszer automatikusan jelszómódosító e-mailt küld a regisztrált e-mail címre, a belépéshez szükséges linkkel. A linkre kattintva a versenyző minimum hat karakterből álló új jelszót tud megadni. 

2024-ben érvényes versenyengedélyről és egyéb MVSZ-díjakról ITT tájékozódhat.

Sportorvosi engedély, hajóregisztrációYardstick szám és biztosítás.

A sportorvosi engedély megléte, megszerzése, vagy meghosszabbítása, az a versenyzői lét egyik neuralgikus terepe. Tudni kell, hogy csak sportorvos által kiállított vagy a 215/2004 (VII.13) Kormányrendelet-ben meghatározott előírásoknak megfelelő háziorvosok jogosultak sportorvosi igazoláskiállítására. 

Sportorvosi rendelőkről tájékozódhat IDE kattintva. 

Rendelésre online időpont foglalás lehetséges az OSEI honlapján IDE klikkelve. 

Mindezekről részletesen itt olvashat. 

Fotó: Fehérszalag 2023 - Szántó Áron/MVSZ

csl