Maradtak tehát a tegnap délutáni, kilenc nyitó futam után kialakult összesített eredmények. Két biztos olimpiai résztvevőnk közül Érdi Mári hetedik helye kiváló eredmény, négy haton belüli futameredménye volt, a többi tíz körüli teljesítményével jóval előrébb végezhetett volna, ha az első futamos fekete zászlós kizárás nem vette volna el egy másik futam kiejthetőségének az esélyét. Nagyon bonyolult, trükkös futamokban hozta a tőle megszokott szintet, ha lett volna éremfutam, nagy eséllyel léphetett volna előrébb, hiszen ez a legjobb tíz helyen álló versenyző számára megrendezett pörgős záróverseny az ő igazi műfaja.

Vadnai Jonatán tizedik helye nagyon szép eredmény a nagyon erős, az olimpiai kvalifikációt szerzett nemzetek versenyzőiből álló 68 hajós mezőnyben. A verseny elején nehezen lendült formába, utána viszont sorra hozta a jó helyeket, harmadik, nyolcadik, hatodik volt a nyitó futamokban, kifejezetten jó volt a sebessége. Az utolsó nap vesszőfutásáról a tegnapi tudósításban írtunk részletesen: egy ütközést követően megsérült a hajója, rengeteg vizet szedett mindkét utolsó futamban, végül ezekre átlagpontot ítéltek meg a számára. Ha lett volna éremfutam, kölcsön hajóval indult volna... ami azért korántsem optimális megoldás.

Vadnai Jonatánt szombat délután autózás közben értem utol telefonon, éppen a bérelt kerékpárját vitte vissza a kölcsönzőbe. Joni, ugye ez volt az utolsó nagy verseny az olimpia előtt, ahol az összes leendő ellenfeled indult?

Tulajdonképpen igen. Lesz még egy nagyon fontos edzőversenyünk május 12-22 között, már az olimpiai vitorlás versenyek helyszínén, Marseille-ben. Az jobban fog hasonlítani az olimpiához, mint ez a mostani. Itt 68 hajós volt a mezőny, az olimpián körülbelül feleennyien leszünk a pályán. Itt a héten a hosszabb rajtvonal, a jobban szétnyitó, nehezebben kontrollálható mezőny más taktikát követelt meg, mint amire majd az edzőversenyen és az olimpián lesz szükség. A héten az első futamokban nehezen találtam a fókuszt, utána jöttek a szép futameredmények, és a záró napon is jó rajtok után megtaláltam a jó vonalakat, de a beömlő víz miatt esélyem sem volt tartani a tempót a legjobbakkal. A nehezebb hétkezdés tanulságait kielemezzük majd a csapatommal. Az időjárási helyzet nagyon bonyolult volt itt Hyéres-ben, egy Marseille felől fújó 30 csomó körüli északnyugati misztrál és egy Olaszország felől fújó keleti birkózott egymással, emiatt óriási szélfordulók és szélerő változások voltak a pályán. Most hazautazom egy három hetes feltöltődésre, csak fizikai felkészülés lesz napirenden, nem fogok vitorlázni. Sok volt így, ilyen közel egymáshoz egy világbajnokság, az Európa-bajnokság és két Világ kupa verseny... Aztán irány Marseille, a felkészülés utolsó szakasza, az edzőverseny, és... az olimpia!

Eredmények: https://sof.regatta.ffvoile.fr/en/default/races/race-resultsall

Visy László Oszi