Az edzőtábort Berecz Zsombor szövetségi kapitány vezette, de több vezetőedző – közöttük a holland női 470-es európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes Afrodite Zegers és segédedzője Gyapjas Zsombor, ILCA 6 osztályban Vadnai Benjamin vezetőedző és segédedzője Arató Richárd, NACRA 15 osztályban Arthur de Jonghe vezetőedző és segítője Virág Flóra, - segítették a munkáját. Berecz Zsombor beszámolója szerint a csapat jó úton halad, élni tudnak az edzők és a helyszín adta kedvező lehetőségekkel.

Szombaton érkeztünk a gardai edzőtáborba, ez a szövetség által szervezet sorozat második állomása. Magyarországon már volt minden hajóosztálynak külön egy három napos edzés, az általunk szervezett edzőkkel. Rengeteg munka volt abban, hogy ez az edzőtábor létrejöhessen és remélem láthatjuk a jövőben az eredményét is az itt elvégzett feladatoknak. Úgy gondolom, nagyon hasznos és jó szakembereket választottunk és az ifjú versenyzőinket kérdezve minden nap új tudásra tettek szert és hasznos dolgokat tanultak. Úgy gondoljuk, hogy az a lényege minden vizet töltött napnak, hogy jobb vitorlázó legyél, mint amilyen voltál, mielőtt kimentél a vízre.

- Kik vettek részt ebben az edzőtáborban?

- A második állomáson, a Garda-tavon három hajóosztályban készültünk: 420-asban 6 egység, Nacra 15-ben négy egység és ILCA 6 osztályban szintén négy egység vett részt ezen az edzőtáboron. Az általunk kiválasztott vezetőedzők mellett voltak segédedzők is, akik foglalkoztak a fiatalokkal Magyarországon is, és így el tudták mélyíteni a tudásukat, tudtak tanulni a meghívott vezető edzőktől.

- Milyen körülmények között tudtatok tréningezni?

- A Garda-tó hozzta amit vártunk tőle, majdnem minden szélkörülményt megtapasztaltunk már az elmúlt napokban és kegyes volt hozzánk az időjárás is, nagyon hasznos vízen töltött óráink voltak. Az érdekessége volt ennek az edzőtábornak, hogy először és egyedülálló módon az ide meghívott fiatalok teljesen térítésmentesen vehettek részt, ami azt jelenti, hogy az utazást a szállást és az étkezést is a Magyar Vitorlás Szövetség finanszírozta.

- Milyen szakmai munkát végeztetek, hogyan állt össze egy nap programja?

- Egy nap összetétele úgy nézett ki, hogy minden reggel más edző, illetve segédedző tartotta a reggeli bemelegítést, ami reggel 7:00-kor volt. 8:00-kor szoktunk reggelizni, utána lementünk a klubba. A vitorlázás előtt megbeszélés és szerelés volt, 11:30-kor ebédeltünk és nagyjából egy órakor szálltunk vízre. Három-négy óra vízen töltött idő után tértünk vissza a szállásra, ahol szintén megbeszéléssel, kiértékeléssel folytatódott a nap. Este 7:30-kor vacsora, a fennmaradó időben a lefekvésig pedig szabadprogram volt a fiatal versenyzőknek.

- Mi lehet a legfontosabb hozadéka az edzőtábornak?

- Úgy látjuk, hogy a válogatott edzőtábor fő célja a csapatkohézió erősítése. Fontos, hogy megismerjék egymást a fiatalok, még ha nem is ugyanabban hajóosztályban vitorláznak, illetve próbáljuk rávezetni arra őket, hogy az igazi erő a csapatban van. Látjuk, hogy ez eléri a célját, hisz megosztják tapasztalataikat egymással, segítenek, tippeket adnak egymásnak. Ehhez nyilván hatalmas segítséget jelent az a szakmai felkészültség és tudás, amit az edzői gárda hozzá tud tenni a munkához.

Milyennek tartod az eddigi időszakot ebből a szempontból?

Én azt látom az edzőtáborban, amit elképzeltünk Ian-nel (Ian Ainslie, a szövetségi kapitányi kettős másik tagja), és abba az irányba haladnak a dolgok, amerre terveztük. Szívet melengető érzés, hogy ilyen népes csapattal ki tudtunk menni, és úgy gondolom, mindenki értékelte és élt a lehetőséggel, hogy ott lehetett. Egy ilyen lehetőség nem sokszor jön szembe, de reméljük, hogy a fiatalok belátják, egyénileg egyedül nem sokra mész, csak csapatban.

csl