Q: Hogyan készültél fel a rekordra?
A: Amikor a 2021 és 2023 között kite foillal versenyeztem, és a az olimpiai kvalifikáció volt az álom, és első sorban a Balatonon edzettem, akkor sokszor megfordult a fejemben a csúcs. Mondhatjuk, hogy bejártam az egész Balaton-t kite-foillal, így jól ismertem a kritikus részeket is. Párszor már bejártam a keszthelyi és kenesi partszakaszt is biciklivel, így tudtam, hogy mire kell koncentrálni egy rekord döntés során. Anno sok edzés miatt megtapasztaltam, hogy milyen szélirányban milyen buktatók lehetnek a "pályán". Például északi szélben közel lehetetlennek érzek egy keszthelyi befutót, nem is értem, hogy Horányi-Névi András hogyan csinálta ezt évekkel ezelőtt.
Q: Miért csak most került sor a rekord kísérletre?
A: Egy ilyen kísérlet sok szervezéssel jár. Kell fuvar Keszthelyre, valakinek Kenesén kell várnia. És ha végül nem jön meg az a szél amit jósoltak, akkor fölösleges volt az egész napos készület. Nem érzem, hogy a formula kite szakágban használt upwind-downwind pályához kimondottan jó edzés lenne, ezért félig meddig el is engedtem a kísérletet. Amikor edzettem, legtöbbször munka előtt hajnalban vagy munka után tudtam gyakorolni. Gyakran hajnali 5 és 6 között már vízen voltam. Néhány óra edzés után pedig már az irodában voltam. Cégvezetés mellett nem fért volna bele egy egész napos projekt, főleg hogy lutri, hogy a szél valóban olyan jó lesz-e, hogy a teljes távot magabiztosan lehessen teljesíteni.
Q: Milyen előkészületek kellettek?
A: A rekord napján túl sok előkészület nem volt. Az igazi előkészület az, hogy fejben már nagyon sokszor végigcsináltam. Mindig figyelem az előrejelzést és utána a méréseket. 3 héttel a rekord előtt volt egy ugyanilyen déli szeles nap, amiben utólag azt mondtam, hogy meg lehett volna a rekordot dönteni. Most amikor ugyanazt a forecast-ot láttam előtte csütörtötökön, akkor már kezdtem felkészülni fejben. Ismerni kell a felszerelést, jól kell ernyő típust, ernyő méretet, zsinór hosszokat választani. Menet közben már nincs trimmelési lehetőség, most is izomból kellett megfogni a 19m2-es ernyőt, mert azt 6-12 csomóra tervezték, de a pálya legnagyobb részén 20 csomós szél volt. Szombat reggel láttam, hogy a forecast még mindig jó, így feleségemmel megbeszéltük, hogy elmegyünk Keszthelyre ebédelni, ha pedig a szél jó lesz, utána rápróbálok a rekorddöntésre. Még reggel írtam Szénási Virágnak (akivel korábban együtt vettünk részt a Világbajnokságon), hogy érdemes lehet ma rápróbálni a rekord kísérletre. Néhány óra tanakodás után ők is felkerekedtek. Délután 3-kor még Keszthelyen a főtéren a Pajti nevű étteremben ettünk, én vártam, hogy az aktív termikképződések száma csökkenjen, de ekkor még nem voltam abban sem biztos, hogy valóban neki akarok vágni a küldetésnek, egy technikai probléma következményei a nap hátra lévő részét jól tönkre tudják tenni. Ebéd után lementünk az "I love Keszthely" felirathoz a strandra. Láttam, hogy milyen stabil a szél, és pont jó irányú. Arra számítottam előtte, hogy elfújó szélben kell majd felvenni az ernyőt, ami a turbulenciák miatt nagy kihívás lesz. Ekkor már biztos voltam, hogy meg fogom próbálni megdönteni a rekordot. Ekkor érkeztek meg Virágék is.
A parton volt elég hely összerakni az ernyőket, fel tudtuk teszt jelleggel venni az ernyőket mielőtt a vonatállomásra mentünk a pecsétért.
Q: Mit kell tudni a felszerelésről?
A: Csupa olyan felszererelést használtam, amiket a formula kite versenyzők használnak. Levitaz R5 foilt használtam a hozzá tartozó 110 cm-es masttal. A deszkával együtt ez kb. 8kg súlyú. Az évek során kialakult, hogy a Flysurfer VMG2 a leggyorsabb ernyő, vélhetően a mezőny 100%-a ilyennel fog menni a párizsi olimpián. Én viszont az ilyen ernyőimet eladtam még a 2024-es VB előtt, amin már nem indultam. Jó pénzt lehetett érte kapni, és már nem terveztem magas szinten versenyezni. Egyedül egy 19-es Ozone race kite-om maradt meg a régi cuccokból. Mivel a szél már Keszthelyen is kellően erős volt, bevállaltam, hogy a freeride koteosok által használt 20-24 m-es zsinórok helyett 12m-es zsinórokkal használom az ernyőt, mint régen a versenyeken. Ennek előnye, hogy kisebb a légellenállás, a pöffök jobban kezelhetők, viszont a szélárnyékos helyeken esetenként nehezebb vele jó szelet fogni.
Q: Hogy érzed mennyit lehet még javítani a csúcson?
A: Egy tökéletes körrel még 10-15 percet szerintem tudnék javítani. Számít, hogy a race foil deszkán nem álltam 1 éve, mostanában egy kisebb kite foil deszkát használok és azzal szoktam ugrálni. Emiatt az 55 km/h feletti sebességnél azért bizonytalanná váltam. Amikor az olimpiai kampány időszakban voltam, akkor inkább csak 60 km/h felett kezdtem "parának" érezni. Összesen 5x estem, 3x uszadékot ütöttem, 2x pedig pöff rántott le, jobb lett volna ha ez nem történik meg, de így is elég jónak érzem, ugyanis a Balaton nyugati medencéjében azért a víz minősége nem tökéletes foilozásra, simán benne lehetett volna 10 esés is. Az esések után nagyon gyorsan vissza tudtam állni a deszkára. A finish-nél volt egy kis bizonytalanság, hogy pontosan melyik partszakaszt néztem még ki 2-3 évvel ezelőtt érkezés helyszínnek, ez is talán pár percet hozzáadott az eredményhez. Ami viszont a legjobban hiányzott, az egy Flysurfer VMG2 18m2-es ernyő. Régen ilyennel versenyeztem, de ezeket eladtam más versenyzőknek, akik folytatták a felkészülést. Ez valamivel gyorsabb, és magabiztosabb is lettem volna vele. Érdekesség viszont, hogy Virág ilyennel ment, de ő kevésnek érezte az ernyőt a Tihany körüli szélárnyékosabb részeken és a befutónál. Overall valamivel gyorsabb voltam nála, és a szoros körüli hibák miatt ő végül közel 2 órás időeredményt ért el, ami viszont óriási teljesítmény első női kiteosként, aki a távot teljesítette. Azt, hogy mi a tökéletes ernyő választás, azt csak többszöri kísérlettel lehetne megállapítani. Én most inkább a biztos menetre koncentráltam, ezért választottam azt, hogy a 19m2-es ernyőt megtartom az egész távon.
Q: Többször elhangzott a 2024-es párizsi olimpia. Miért nem indulsz ezen?
A: 2020-ban vált hivatalossá, hogy a párizsi olimpián lesz race foil. Én is 2020 végén kezdtem el trainingelni. 2021-ben és 2022-ben nagyon aktívan edzettem, rengeteg pénzt öltem a fejlődésembe. Sajnos a mezőny nálam jelentősen gyorsabb tempóban fejlődött, mivel évente közel 3x annyit tudtak edzeni, jobb körülmények közt. A 20 nemzet versenyzője, akik végül bekerültek az olimpiára, komoly szövetségi támogatási és edző programban vesznek részt, és az otthonuk földrajzi adottságaik is könnyebbé teszik a felkészülést. Nekem egyedül kellett a finanszírozásról és a szükséges edzés mennyiségről gondoskodnom. Legtöbbször egyedül, nem kijelölt pályán tudtam csak edzeni. 2022 végén úgy döntöttem, hogy nem folytatom a felkészülést. Az energiámat és a felszabaduló tőkét inkább a szoftver vállalkozásomba fektettem. A kite megmaradt szenvedélynek, nagyon aktív vagyok most is, de inkább a big air irányzatot gyakorlom, a magas ugrások és freestyle trükkök hoznak lázba. A versenyszellem megmaradt, ezért is vágtam neki szombaton a távnak. Örülök, hogy most már nem csak a legmagasabb ugrás, de a leggyorsabb tempó is a nevemhez fűződik. Várom a következő kihívást: remélem, hogy hamarosan komolyabb utánpótlás nevelés lesz Magyarországon a race kite-ban, és lesznek kihívóim, akikkel a határainkat tudjuk feszegetni.