Németh Domának becsúszott ugyan egy 65. hely a második futamban még csütörtökön, de azt követően minden menete a 2. és az 5. hely között zárult, így stabilan birtokolja az ezüstérmes pozíciót a vezető finn Oskari Muhonen mögött. Nyolc ponttal előzi a harmadik olasz Alessandro Maregát.

A többi magyar versenyző közül a tihanyi Rácz levente a 17., Kaiser Kristóf a 19., míg a junior korú keszthelyi Svastits Attila a 43. pozícióban tartózkodnak.

Csütörtökön friss – 12-18 csomós - szelet jósolt az előrejelzés, de ez csak később érkezett, így az aznapi első futamot még „haldokló” szélben vitorlázták, és néhányan kínkeserves futamot vitorláztak – ebben „hozta össze” Doma a 65. helyet -, majd hosszú várakozás után végre megérkezett a szél, és két nagyszerű futamot rendeztek 10-15 csomós szélben. A következő futam hosszú várakozás után 10-15 csomós keleti szélben indult. A portugál Filipe Silva vezetett, Muhonen pedig a negyedik helyen vitorlázott, ám hamarosan az élre állt és szoros menetben nyert Németh Domonkos és Marega előtt. A napi utolsó futam nem sokkal 17.00 óra után kezdődött. Ezúttal Muhonen vezetett és rajt-cél győzelmet aratott Marega és a szintén olasz Kolic előtt.

Pénteken újabb három futamot teljesített a mezőny, mindhármat Muhonen nyerte, Doma 2., 2. és 3. helyekkel stabilizálta pozícióját az összetett második helyén. Így a három győzelem ellenére sincs elérhetetlen távolságra, 8 ponttal vezet a magyar vitorlázó előtt.

Aarhus a negyedik napon hozta az ígért körülményeket: egész nap 10-15 csomós szél fújt napsütésben, és három tökéletes futam, ragyogó körülmények között. A vitorlázók tökéletesen „viselkedtek” a rajtvonalon, és mindhárom rajt elsőre elment. Doma az ötödik (aznapi első) futamban sokáig vezetett, de Muhonen az utolsó hátszél végén megelőzte, így a második helyen ért célba. A következő menetben Doma ismét elsőként ért fel, Muhonen ötödikként került, de a finn hamarosan átvette a vezetést és tisztes előnnyel nyert.

Doma vezeti a juniorok mezőnyét, akik a Silver Cup-ért hajtanak, itt Svsatits Attila a harmadik helyen áll, második az ausztrál Jack Eickmeyer, aki 11 ponttal áll jobban, mint a magyar finnes. Svastits nyugodtan versenyezhet a szombati zárónapon, hiszen a negyedik junior 39 ponttal van lemaradva tőle.

A részletes eredményeket itt lehet nézni. https://www.manage2sail.com/en-US/event/41b55140-a79d-4661-93a5-7d898ded3009#!/results?classId=71d323a0-56e6-45a6-8d86-b1a71163412b
Fotó: Robert Deaves