A tó medrének kotrása érdekében a vízszint drasztikus szabályozása miatt majdnem két teljes szezont volt kénytelen a parton vesztegelni az amúgy szebb éveket is látott hajópark.
Ez nem tett jót az utánpótlás-nevelésnek sem, hiszen az évről évre megrendezett vitorlástáborokat is kénytelenek voltunk a víz hiánya miatt felfüggeszteni.
Szerencsére a hullámvölgyből hirtelen jött a felemelkedés.
Az elmúlt két évben a tó vízszintje helyreállt és újraindultak a vitorlástáborok is.
Tavaly már ismét három versenyt rendezett az OVE (Orfűi Vitorlás Egyesület) a Pécsi-tavon: a Baranya Kupát, az OVE Kupát és a balatoni, velencei-tavi és mályi-tavi versenyzőket is rajtvonalhoz szólító Compass Magazin Kupát.
A Mecsek-Hegyhát turisztikai értékeit bemutató beruházások Orfűn koncentrálódnak, és e fejlesztések akarva-akaratlanul érintik a helyi vitorlázást, ösztönzőleg hatnak. Karbantartási és felújítási munkák a vitorlástelepen, sólya- és móló-rekonstrukció szerepelnek a klub rövid távú terveiben. Az újítások már lehetővé teszik, hogy nagy mezőnyű Finn, Optimist, Laser vagy akár Kalóz versenyeknek adjon otthont Orfű, a pécsi-tavi telephely. Cél, hogy Orfűnek ismét legyen 1.2 szorzójú Op versenye és évente 5-6 verseny népszerűsítse e családias hangulatú helyet.
Ennek szellemében az idei év szeptemberének első hétvégéjén megrendezzük a Compass Vitorlás Napokat és feltámasztjuk a 43 éves múltra visszatekintő Vásárhelyi Pál Vitorlás Emlékversenyt is. A háromnapos program része lesz a modellvitorlázók Pécsi-tó Kupája és a valaha Orfűn vitorlázók nosztalgia-találkozója is. Reményeink szerint az eddigi versenyek családias hangulata és a kis tó sajátos varázsa segítségünkre lesz, hogy méltó versennyel tiszteleghessünk az egykoron itt versenyzett és a helyi vitorlázás úttörőinek számító „nagy öregek" előtt.
A rendezvényről bővebben olvashatnak az érdeklődők a www.vitorlasnapok.hu honlapon

 

Ribacz Péter