Vadnai Benji nem csak optimistes Európa-bajnoki ezüstérmének köszönheti, hogy az Év Vitorlázója lett. Évek óta ott van ebben a hajóosztályban a világ élvonalában, több nemzetközi versenyt nyert 2009-ben is. A tapasztalat és a szigorú edzésmunka beérett: a szlovéniai kontinensbajnokságon 48 ország 150 versenyzője közül lett második. Sokakat meglepett a hír, hogy a még éppen 15 év alatti srác sikerei csúcsán kiszáll az Optimistből. Vajon miért? Kérdéseinkkel az édesapát, az egykori válogatott finnes és laseres Vadnai Pétert kerestük meg. Annál is inkább, mert fiai versenyeztetésében edzőként, kísérőként maga is részt vesz.

Érdemes épp most átülni?

Nem volt más választásunk, Benji egyszerűen kinőtte az Optimistet. Fél év alatt tíz centit nőtt, hét kilóval lett nehezebb - izomban. Elérte a maximális súlyt, amivel még eredményes lehet. Bár már összeállítottuk az idei programját - a végső cél a decemberi malajziai VB lett volna -, mégis úgy döntöttünk, semmi értelme nem lenne egy éven át fogyókúrázni, maradt a hajóosztályváltás. Nem utolsósorban Benji is nagyon szeretett volna Laserezni. Úgyhogy idén februárban már lenn is voltunk Splitben, puhatolóztunk edzéslehetőségek iránt. Egy biztos - ugyanolyan szisztematikusan és keményen kezdjük el a munkát, mint ahogy az Optimistben megszoktuk.

A másik fiad, Jonatán maradt OP-ben. Őt, vagy Benjit viszed majd a versenyekre?

Ahogy időm engedi, mindkettőjükkel ott szeretnék lenni a legfontosabb eseményeken. Benjit el kell indítani az új hajóosztályában. A BYC-ben van egy nagyon jó laseres csapat, ezekkel az idősebb srácokkal fog utazni. Remélem, befogadják, és sokat tanul majd tőlük. Jonatánra pedig nagyon oda kell figyelni: most ő hozhatja az optimistes eredményeket. Eddig is a korosztályában ő volt a favorit, most már várható, hogy az abszolútban is jönnek a sikerek.

Milyen támogatást kaptok ehhez a munkához?

A BYC támogat minket - amennyire a klub erejéből telik. Érdekes volt látni, hogy Horvátországban nem lehetetlenültek úgy el a vitorlásklubok, mint nálunk. Meghagytak nekik egy kis éttermet, kikötőhelyeket, ebből tartják fenn magukat, és a központi támogatások rendszere is áttekinthető. Ott eszébe se jutna senkinek egy-egy klubot kiforgatni a vagyonából. Pillanatnyilag nálunk az utánpótlás korú vitorlázók szüleitől emberfeletti erőfeszítéseket kíván az eredményes versenyzés.

Miért áldozol erre ennyit?

Talán azért, hogy megmutassam: másképp is lehet, mint ahogy annakidején mi vitorláztunk. Fanatikus vitorlázó voltam. Ennek ellenére nem tudtam előrébb lépni. Az akkori sporttársaimmal sok mindent megpróbáltunk, de végül is magunkra voltunk hagyatva.

 

 

Visy László