vihar a balatonon

A témáról Ertl Pált, az UNIQA Biztosító Zrt. Igazgatóságának tagját kérdeztük, aki nem mellesleg a 40. Kékszalag-győztes BROKERNET-UNIQA csapatát is erősítette.

A vízi járművek biztosítására - csakúgy, mint a gépjárművek esetén - kétféle lehetőség kínálkozik. Egyrészt, az üzembentartó felelősségéből adódó úgynevezett felelősségi károk biztosítása, másrészt a casco-biztosítás, mely a vagyontárgyat az elemi károktól, lopástól és egyéb veszélyektől óvja.

Itt fontos megjegyezni, hogy a felelősségbiztosítás önmagában nem nyújt elegendő védelmet; a biztosító a szerződő helyett csak olyan károk megfizetését vállalja, melyekért a biztosított a magyar jog szabályai szerint felelősséggel tartozik. Ha például a tulajdonos vastag kötéllel, több helyen kikötötte a hajóját és a kötelek a 160-as északi szélben ennek ellenére elnyíródnak, a tulajdonost nem terheli felelősség, hiszen a hajó lekötésénél mindent elkövetett, ami az adott helyzetben tőle elvárható volt. Ebben az esetben viharkárról beszélünk, amit a károsult hajó casco-biztosítása fedez.

Senkinek sem kívánom, de sajnos előfordulhat, hogy kárunk keletkezik a hajóban. Mit ilyenkor a teendő?

 

A legfontosabb, hogy a tulajdonos a kárbejelentőt pontosan kitöltve küldje meg a biztosítójának. Felelősségi károk esetében csatolni kell az okozó elismerő nyilatkozatát pontos esetleírással, és a bejelentőn a szemle helyét is szükséges megadni. BAHART bérlők esetében felelősségi károknál a bejelentést részükre is meg kell küldeni. Felhívnám itt a károsultak figyelmét arra, hogy felelősségi károk esetében csak akkor térülnek a károk, hogy ha az okozó hajó tulajdonosa valóban felelős, azaz például rosszul kötötte le a hajót, vagy az rossz műszaki állapotban volt. A hajók javításával kapcsolatban ügyfeleinknek azt javasoljuk, hogy kérjenek árajánlatot, de a javítással várják meg a szakértői szemlét.

 

Ha az egymásnak okozott kár a vihar következménye, az nem tartozik a felelősségbiztosítás fedezeti körébe, tehát csak casco-biztosítás alapján lehetséges a kár térítése. Fontos, hogy a kikötőmesterrel minden esetben vetessenek fel jegyzőkönyvet az érintettek.