A magyar Hajózási Szabályzat rendelkezései szerint annak aki önállóan szeretne hajót vezetni a magyar belvizeken első lépésként a kedvtelési célú kisgéphajó- illetve vitorlás kishajó-vezetői képesítést kell megszereznie. Ez a jogosítvány érvényes azon vitorlás- és kisgéphajókra, amelyek testhossza nem nagyobb, mint 20 méter és befogadóképessége 12 főben limitált, teljesítménykorlátozás nélkül. A jogosítvány megszerzésének alapfeltétele a betöltött 18. életév, az orvosi alkalmassági igazolás, valamint hajóvezetői képzés elvégzése bármely magyarországi, Nemzeti Közlekedési Hatóság által akkreditált képzőszervnél.

A tanfolyamok tematikájuk szerint széles spektrumon mozognak, a kínálatban találhatunk olyat amely hosszan elnyújtva (időt engedve az ismeretanyag feldolgozásának) hónapokig tart, heti 1-2 elméleti oktatással amelyet a gyakorlati órák/napok követnek, és választhatjuk a másik módszert, az egyhetes vagy tíznapos intenzív képzést, amelyben a tanulók kiszakadva a hétköznapokból egyszerre kapják az elméleti és a gyakorlati ismereteket. A vége azonban ugyanaz, bármely utat is választjuk: az NKH szigorú vizsgabiztosai előtt kell a vizsgázóknak számot adniuk a tudásukról elméletben írásban és szóban, valamint kint a vizen a gyakorlatban.

A belvízi papír megszerzése után, amely feljogosítja a hajóst arra, hogy kalandozzon Európa minden folyóján taván és csatornáján, jöhet a tengeri képzés. A nemzetközi vizekre érvényes skipper certificate tengeri távolságtól függően négy szinten szerezhető meg. Az első, a IV. osztályú képzés (day skipper certificate) a parttól számított 3 tengeri mérföldre ad jogosítványt, azaz kifejezetten a partközeli vagy szigetek közötti kirándulásokhoz elegendő. A III. (coastal skipper certificate) osztályú tengeri kishajóvezetői képzés és papír már 12 tengeri mérföldre vonatkozik, míg a II. osztályú (offshore skipper certificate) a parttól számított 200 tengrei mélföldrön belül elfogadott. A képzések minden szinten elméleti és gyakorlati oktatásokból állnak, természetesen a végén hatósági vizsgával.
Az óceánok átszeléséhez az I. osztályú, korlátlan minősítés szükséges, (Ocean going Master Certificate) amelyet már a hajósok önmaguk a megtett tengeri távolságok igazolásával szereznek meg.
A tengeri hajózáshoz szükséges még a vonatkozó rádiós vizsgák, képesítések megszerzése is.

A tengeri kedvtelési célú hajóvezetői képzések másik alternatívája az úgy nevezett "horvát B és C tengeri jogosítvány" amelyet a horvát hatóságok előtt letett vizsga útján lehet megszerezni. A "B" típusúval 3 tengeri mérföldre távolodhatunk el a partoktól horvát felségvizeken a maximum 30 bruttó tonna összsúlyú, 11 utas szállítására vizsgáztatott hajónkkal. (Ugyanakkor ezt a képesítést jellemzően elfogadják az Olasz, és a Görög hatóságok is). A tanfolyamok általában egyhetes hajóutak, és a résztvevők itt sajátítják el a szükséges elméleti és gyakorlati tudást. Fontos szempont, hogy a jogosítvány már VHF képesítést is magában foglal. A "C" típusú papír ugyanebben a kategóriában korálátlan eltávolodási távolságra jogosít fel és munkát is vállalhatunk vele.
Addig amíg, a fenti osztályos rendszerű tematikában a vizsgára jelentkezés alapfeltétele a belvízi jogosítvány megléte, a horvát rendszerben ezt nem kérik, viszont maga a jogosítvány belvízen nem elfogadható, azaz pl. a Balatonon hiába a tudás a tapasztalat, nem érvényes.

Az áttekintés pusztán arra vonatkozik, hogy milyen rendszerekben lehet a hivatalos engedélyeket beszerezni, ha megvan a döntés - amely nyilvánvalóan függ attól, hogy ki mire szeretné a jogosítványát használni, milyen vizeken szeretne hajózni - már csak az afeladat, hogy a rengeteg iskola közül kiválasszuk a számunkra megfelelőt.

Ehhez a választáshoz szeretnék a BFYC Kereskedelmi és Oktatási Központ nevében segítséget nyújtani azzal a Porthole Klub tagjainak, hogy belvizi képzéseink árából 8% kedvezményt biztosítunk (www.hajosoktatas.hu).

Wolf Diána