Óriási fölénnyel szerezte meg a világbajnoki címet az angol Ed Wright az augusztus 28 - szeptember 4. között San Francisco-ban megrendezésre került Finn Gold Cup versenyen, mely egyben a hajóosztály világbajnoksága is volt.

Finn Gold Cup

 

Az egy hetes viadalon 29 nemzet 87 versenyzője küzdött meg egymással a világbajnoki érmekért és helyezésekért. Hazánkat egyetlen versenyző, Pál Gaszton képviselte, aki az 59. helyezést szerezte meg az illusztris mezőnyben. A verseny során végig remek időjárási  - és szélviszonyok között, közepes és erős szélben, kifújt, hosszú hullámokban és csodás napsütésben versenyezhettek az indulók. Ed Wright a harmadik naptól állt a mezőny élére, s vezető pozícióját mindvégig meg is tartotta, sőt előnyét egyre csak növelte, majd az utolsó, mindent eldöntő, s dupla pontszámmal bíró medal race futamon,  - melyet a legeredményesebb tíz hajóegység számára bonyolítanak le - sem talált legyőzőre, így 31 pontos előnnyel végzett az élen a spanyol Rafael Trujillo és honfitársa, Giles Scott előtt. Az angol csapat igen sikeres világbajnokságot zárhatott, hiszen nem csupán két éremmel, egy arannyal és egy bronzzal lettek gazdagabbak, de az első tíz között négy hajójuk is szerepelt.

Finn Gold Cup

 

A Gold Cup előtti héten zajlott a helyszínen a juniorok viadala, a Silver Cup, melyen 15 versenyző állt rajthoz. A győzelmet, és egyben a junior világbajnoki címet a 20 éves, Miamiban versenyző Luke Lawrence szerezte meg a görög származású Ioannis Mitakis és az ausztrál Oliver Tweddell előtt.

Eredmények:

1 GBR 11 Edward Wright 22 ont
2 ESP 100 Rafael Trujillo 53 pont
3 GBR 41 Giles Scott 56 pont
4 USA 4 Zach Railey  59 pont
5 FRA 115 Thomas le Breton 72 pont
6 SLO 5 Gasper Vincec  94 pont

A verseny alatt tartotta éves összejövetelét a finn dinghy osztályszövetség, melyen  Dr Hajdú Balázst  ellenszavazat nélkül ismét az osztály elnökének választották, immáron ötödik alkalommal. Gratulálunk!

Finn Gold Cup

 

 

E.B.