Az internet nyilvánosságnak szánva megszámlálhatatlan kép kelleti magát a szinte végtelen tárhelyeken, mégis kevesen vannak ma már a világban, akik kiemelkedve ebből a masszából nevet és ismertséget is szereznek maguknak. A kiemelkedő teljesítményhez nem elég a tuti cucc, a jó médiakapcsolatok, vagy a szerencse. Hiába a drága gép, a bravúrosan elkapott egyszeri, megismételhetetlen pillanat, ha a fotós látásmódja, szándékai nem teszik lehetővé a képszerűvé konvertált látvány befogadását.

Turcsi Gábor Tapolcán él. Nemrég még szakácsként valamelyik étterem konyhájának zárt világában építgette egzisztenciális pályaívét. Mindig is vonzotta a Balaton közelsége. A parti kódorgások, a tó lebilincselő látványának kényszere indíthatta be benne a vezérhangyát, és vált megszállott fotóssá. Elképesztő, a pofátlanság határát súroló elszántsággal tört rá a profik zárt közösségére. Gyenge színvonalú eszközeit, technikai hiányosságait azonban sikerrel kompenzálta hamisíthatatlan, kreatív látásmódját tükröző képeivel. A tudatlanok magabiztosságával haladt előre, miközben lemaradásait is sikerült pótolnia. A hazai hajós világban is gyorsan népszerűvé vált, a Yacht Magazin fotós portfólió sorozatának első magyar szereplőjeként mutatkozott be a magyar médiában.


Nem lankadó lelkesedése az országhatáron kívül is eredményeket hozott. Komoly európai lapok vásárolják képeit, juttatják címlapra alkotásait, melyek egyúttal népszerűsítik is a Balatont és a magyarországi vitorlázást.

 

Legutóbb a Carlo Borlenghi által alapított Sea&See ügynökség is megkereste: a 170 oldalas olasz-angol nyelvű Arte Navale magazin 16 oldalas összeállításban mutatta be munkáit.

A Sailing Journal 2010-es első számának Dragont ábrázoló címlapját szintén ő fotózta, és a harmadik számban készült 9 oldalas EB beszámoló kenesei képeit is tőle választották.

Gratulálunk, és reméljük idén is láthatjuk munkáit, itthon és külföldön egyaránt!

Gerő András