A Déli parton a Spariban disznóölésre invitálják az erős idegzetűeket, míg Északon a Tagyon-i hegylakó Gádorfalviék szervezik hagyományos két napos téli találkozójukat. A többgenerációs szörfös dinasztia évről évre meseszerű étkekkel, levezető kirándulásokkal és a környék boraival fűszerezett összejöveteleinek kötelező kelléke a túrabakancs, és - a gyenge gyomrúaknak - a Renie. Idén a lábszárral dúsított bográcsos, lucskos káposzta kombóval indult a kiképzés, majd  a nyolc órán keresztül rotyogtatott csípős kolbász -krumpli mix leküzdésén át jutottunk el a habos - áfonyás - somos - diós - mandulás -édes poharas akármiig. Kisebb alkoholos csapatás után vaddisznó járta ösvényeken, elhagyott ősi pincék során át kapaszkodtunk fel a Hegyestű bámulatos látványt kínáló csúcsára. Tessék ide felmenni!

A Balaton egyik legszebb arcát mutatja, a Zánkai kikötő feletti kilátó. Jég nem sok, a part alatt valamennyi, és a Déli parton némi kigörgetett fehérség, ha a szemünk nem csal. Le is sétálunk a kikötőbe, megbámuljuk az öreg Szent Miklóst az 1938 -ban épült vízibuszt, mely ma Tátika néven hurcolja a gyerekeket szép születési nevét átengedve a Bahart legnagyobb utasszállító hajójának.

Innen még megpróbáljuk elérni a Szentantalfa forraltborbajnokságának színterét, bár az eredményhirdetésről lemaradtunk, de a díjazott versenyzőket még sikerül végig kóstolnunk. Nekem a narancsos fahéjas fehérboros dolog ízlett a legjobban, míg barátaim inkább a hard core vöröset részesítették előnyben. Kis platnin sült állatságok után visszavonultunk, hogy a vasárnapi afterparty-n se mutassunk gyengeséget.

A DN-esek időközben rendíthetetlen ólomkatonaként próbálják összehozni a lehetetlent. Szombat délelőtt még süvítő szél teszi lehetetlenné a rendezést, és mire délután leáll a szél elfogy az akarat. Bezzeg vasárnap! Ideális szél,  kitűnő jég, bár azt gyanítom, hogy azok akik itt legyőzték a hullám nyaldosta felület és a hatóságok által sugallt parát, azok egy úszó jégtáblán is hajlandóak lettek volna elrajtolni!

Igen, elkezdődött a buliszezon, e héten még a low cost aktivisták találhatták meg számításukat, jövő héten a Vitorlás Bálon akár költekezni is lehet! Találkozunk?

További képek a galériában!

Gerő András