Jó néhány évvel ezelőtt már hasonló kezdeményezéssel találkozhattunk Balatonfűzfőn majd Agárdon, amikor is külföldi meghívott edző segítette legjobbjaink és a velük foglalkozó edzőik munkáját, ám azt követően évekig nem volt példa hasonló kezdeményezésre. Az elmúlt évek során azonban több optimistes versenyzőnknek lehetősége nyílt külföldi edzőtáborokban részt venni, melyen rengeteg hasznos információ birtokába juthattak, s fejleszthették olyan magas szintre tudásukat, mely Európa-bajnoki helyezések eléréséhez segítette őket. Az op-válogatott edzőjének, Török Péternek és a Magyar Optimist Osztályszövetség elnökének, Péch Balázsnak köszönhetően ezúttal a minden érdeklődő Optimist-versenyző és edző számára lehetőség nyílt, hogy bepillantást nyerjen egy nemzetközi szintű edzés munkamenetébe, feladatrendszerének felépítésébe. 

A háromnapos edzőtábor Dragan Grasic vezetésével folyt, aki 2005 óta többször dolgozott már együtt válogatottunkkal, s akinek keze alól számos sikeres Optimist-versenyző került már ki, többek között a kétszeres Optimist-világbajnok Mattia Pressich. Dragan a trieszti SVBG klub vezető edzője, aki 18 éve foglalkozik a hajóosztály versenyzőinek oktatásával, s tevékenyen részt vesz az olimpic vitorlák fejlesztésében is, így számos hasznos vitorlaállítási információ birtokába juthattak az érdeklődők. Az edzőtábor elsősorban a hajóvezetés fejlesztésére, a megfelelő mozgásformák, technikák kialakítására, a megfelelő hajó- és vitorla-beállításra és a maximális sebesség elérésére fektette a hangsúlyt. Különféle gyakorlatokkal ismerkedhettek meg a résztvevők, melyek mindegyike kiváló oktatási, tanulási lehetőség hajóvezetésre, vagy éppen a manőverek helyes elvégzésére. Nem csupán a gyerekek gyakorolhattak, hanem edzőik is egész ötlettárral gyarapodhattak, hogy mely gyakorlatokkal mit és hogyan lehet tanítani, fejleszteni, a feladatsorokat hogyan állítsák össze olyan módon, hogy a gyerekek érdeklődését az edzés teljes időtartama alatt fenn lehessen tartani. A munka parton és vízen egyaránt igen hatékonyan folyt. Előadások, megbeszélések, vízi gyakorlatok, napvégi edzőfutamok során tanulhattak kicsik, nagyok, kezdők, válogatottak, edzők, apukák, szakvezetők.

Az edzőtábort nagy érdeklődés követte, közel negyven optimistes, 8-9 edző és jó néhány szülő szánta rá a hétvégét, hogy Dragan utasításait követve, tudásszint alapján történő kiscsoportos beosztásban dolgozzon, melyet napvégi regatták és a munka kiértékelése követett. Dragan munkáját két olasz optimistes leány, az Európa-bajnoki bronzérmes Russo Cirillo Francesca, valamint az Európa-bajnoki ötödik helyezett Carlotta Omari segítette, promotálva a gyakorlatok helyes végrehajtási módját. További két szlovén versenyző is részt vett az edzőtáborban.  Érdekes előadást hallhattak a gyerekek a különféle rajtstratégiákról és technikákról az egykori finn dingis olimpikon, a Team Shosholoza America's Cup csapatának kormányosától, a dél-afrikai származású Ian Ainslie-től, míg Dragan segített a megfelelő árboc- és vitorlabeállítások  kialakításában. Az edzőtábor egy két futamból álló záró versennyel fejeződött be, melyen mindkét futamot megnyerve Gyapjas Zsombi bizonyult a legeredményesebbnek, Péch Lóránt József és Tóth Levente előtt, aki tesztelési célból egy új all black olimpic vitorlával térhetett haza. Biztosan állíthatom, hogy minden gyermek, edző és résztvevő megannyi ötlettel, hasznos információval lett gazdagabb, melyet remélhetően megfelelően tud majd kamatoztatni a következő megmérettetéseken.

Eszes Bernadett