90 hajónak volt bérelt helye a legendás Zánkai üdülőközpont kikötőjében. A Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum Közép-Európa legnagyobb üdülő- és sportközpontja, 2016-ban új tulajdonoshoz került. Ahhoz az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványhoz, mely a központi költségvetésből az Erzsébet-program megvalósításához biztosított támogatás felhasználásával látja majd el feladatát. A változás senkit sem töltött el aggodalommal, hiszen a kormányzati erőforrások biztosítása feltételezte, hogy a feladatokhoz a korábban deklarált célokat is társítják. A Bejárható Magyarország programjában kiemelt szerepet szántak a zánkai létesítménynek, ahol gyakorlatilag mind az öt jármód szerephez jutott volna, de maga a kikötő a vízi túrizmus kiemelt célállomásaként is nevesült.

A kikötői bérlők nem feltétlenül résztvevői a programnak, ezért többnyire megértéssel fogadták, hogy a váratlan díjemeléseket a beigért, jelentős infrastrukturális fejlesztésekhez társuló többletszolgáltatásokkal ellentételezik.

 

A megújított bérleti szerződésekben azonban olyan rendelkezések is szerepeltek, melyeket nem lehetett elfogadni. A legdurvább szabályok megtiltanák a hajón alvást, ezzel lehetetlenné téve  a kikötő használatát.

Egy bérlőnek például csak egy gépkocsi behajtását engedik, így egy nagyobb hajó mellé a tulajdonosnak egy kisbuszt is be kellene szereznie. A vendéghajók - vízi túrázók - magas kikötési díja csak a hajót engedi éjszakázni, az utasoknak el kell hagyniuk a kikötőt 22.00 óra előtt. Hová, mivel?

 

Eddig közel 60 bérlő hagyta el a kikötőt, nyilván a maradék 30 még várja a csodát, vagy olyan információval rendelkeznek amivel a távozók nem.  

A bérlők hiánya kérdésessé teszi a kikötő gazdaságos működtetését, de talán ez nem is szempont. De mi lesz a Bejárható Magyarország programjában résztvevő vízi túrázók kiszolgálásával? Mi történik azokkal akiket az időjárási körülmények kényszerítenek be a kikötőbe? Sok még a megválaszolatlan kérdés. Azért hajózni mégiscsak kellene, kikötni nem muszáj…

Kredit: Reményik Kálmán