Az alapítvány 2016 tavaszától az államtól kapott közfeladatként látja el a táborok működtetését. Alapfeladatuk a gyermektáboroztatás, ennek ellátásához a zánkai és fonyódligeti táborhelyeket az államtól tulajdonba kapták. Zánka esetében ez a tulajdon az erdő szélétől a Balatonig nyúló teljes területet jelenti – a kikötőt is beleértve.

 

Az állam által beruházásokra juttatott összegnek több, mint a fele a Zánkai Erzsébet-tábor teljes felújítását szolgálja. A kikötőhelyek átszervezésével sárkányhajózást támogató beszálló pontonokat és rámpákat építettek ki, továbbá vízisportok gyakorlását elősegítő pályát hoztak létre. Természetesen megoldották a táborozást szolgáló vízi eszközök vízen való tárolását is. Elvégezték a Zánka és a Tátika hajók karbantartását, sőt felújították és hét év után újra vízre bocsátották a vitorlás Katamaránt, hogy a gyermektáboroztatás programjait színesíthessék. Céljuk, hogy a gyerektáborokban a színvonalas programok mellett a biztonságot is megoldják, ezért a táborhelyeken biztonsági szolgálat, mentő- és vízimentő szolgáltatók állnak rendelkezésre, valamint 24 órás gyermekorvosi ügyeletet biztosítanak.

 

A tábor kikötője a táborozó gyerekek mellett a kikötőhelyeket állandó, vagy alkalmi jelleggel bérlő vitorlázókat is kiszolgálja, ezért indokolt volt átalakítani a használatának szabályait is. Az új körülményeknek megfelelően átalakították, a piaci árakhoz igazították a 10 éve változatlan kikötői díjszabást, amely így ár-és értékarányban megfelel a balatoni kikötő áraknak. Egyúttal életbe léptették a Balaton-parti kikötőkben általánosan alkalmazott szabályokat. A legdrágább kikötőhely 800 ezer forint/év, ami minden szolgáltatást – téli-nyári őrzött tárolást, a ki-és bedaruzást, karbantartást, stb. – tartalmaz. A kikötő területére ezentúl az alkalmazottakon kívül csak azok léphetnek be, akik hajójukat ott tárolják. Talán egy fokkal az átlagosnál szigorúbb, ám a táborozó gyermekek nyugalma érdekében elengedhetetlen szabály, hogy a tulajdonosok éjszaka már nem tartózkodhatnak a hajójukon. A hajótulajdonosok gépjárműjükkel továbbra is beléphetnek és a számukra kijelölt helyen parkolhatnak, a tábor területén pedig hotelszintű, valamint ifjúsági szállás kategóriákban fürdőszobás szálláshelyeket foglalhatnak le az éjszakai pihenésre. Ezzel szemben viszont minden egyébben támogatják a vízisportok szerelmeseit, további fejlesztésekkel folyamatosan bővítik a kikötő szolgáltatási színvonalát. A hajótulajdonosoknak Zánkán immár családias hangulatú, nyugodt kikötőt kínálnak, a vitorlás túrázókat pedig szeretettel várják vendéghelyeinken.

 

A Zánkai kikötő 2017. évre irányadó díjszabása

 

Besorolás

Besorolás

Bruttó

Nettó

2,79 m hajószélességig

2,79 m hajószélességig

 

 

éves

éves

600 000 Ft

472 441 Ft

szezon (V-X.)

 

 

 

havi szezon (VI.-VIII.)

 

 

 

havi szezon (VI.-VIII.)

 

 

 

téli (XI.-IV.)

 

 

 

2,8-3,49 m hajószélességig

2,8-3,49 m hajószélességig

 

 

éves

éves

700 000 Ft

551 181 Ft

szezon (V-X.)

 

 

 

havi szezon (VI.-VIII.)

 

 

 

havi szezon (VI.-VIII.)

 

 

 

téli (XI.-IV.)

 

 

 

3,49 m hajószélesség felett

3,49 m hajószélesség felett

 

 

éves

éves

       800 000 Ft

      629 921 Ft

szezon (V-X.)

 

 

 

havi szezon (VI.-VIII.)

 

 

 

havi szezon (VI.-VIII.)

 

 

 

téli (XI.-IV.)

 

 

 

Kikötési díj napi

Kikötési díj napi

10 000 Ft

7 874 Ft