PC kapcsolat
A NMEA rendszerekben egy PC nemcsak hasznos eszköz, de különböző navigációs és taktikai szoftvereket használhatunk a hajón a műszereink által mért adatokkal.
Hogyan csatlakozzunk a PC-hez? A PC soros portjára általában közvetlenül csatlakoztathatjuk az NMEA adatokat. Új laptopokon már ritkaság a soros port, de ennek hiányát egy olcsó USB-soros átalakítóval pótolhatjuk. A 9 pólusú soros csatlakozóból az 5-ös láb a föld, a 2-es pedig a vett adat. Így az NMEA Out- jelet az 5-ösre, az NMEA Out+ jelet pedig a 2-esre kössük. Ha csak egy NMEA vezetékünk van, akkor az a 2-esre menjen, az 5-ös pedig a tápfeszültség negatív pólusa legyen. Ha a PC-ből akarunk NMEA adatokat küldeni, például az autopilotnak, akkor a 3-as lábat kell az eszköz NMEA In+, az 5-öst pedig az NMEA In- vezetékére kötni. A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy ez így nem teljesen korrekt, mivel az NMEA szimmetrikus jeleket használ, így nem mindig működik, ha a laptopot a hajó elektromos rendszeréhez kötöttük. Ez megoldható, ha saját akkujáról használjuk, vagy veszünk (drágább) galvanikusan elválasztott USB-NMEA átalakítót.
A működés legegyszerűbben egy soros terminál-programmal figyelhető meg (Hyperterminal a régebbi Windowsok tartozéka volt). Természetesen a fent megadott kommunikációs paramétereket (4800 8N1) be kell állítani. Ha látjuk az előbb bemutatott NMEA mondatokat, akkor a kommunikáció rendben van.



NMEA 2000
Az NMEA 0183 hiányosságainak kiküszöbölésére született a NMEA2000 szabvány, amely teljesen különbözik a korábbitól, és nemcsak az üzeneteket, de a teljes rendszert (kábelezés, csatlakozók stb.) is meghatározza. Működése az autóiparban is használt CAN-bus rendszeren alapul. Lehetővé teszi, hogy egy - a teljes hajón végigvonuló - gerincvezetékre csatlakoztassuk a műszereket, jeladókat és egyéb egységeket. Így minden egység bármelyik másikkal tud kommunikálni. A kábelezés egyszerűbb, robusztus ipari csatlakozókkal történik és a műszerek tápellátása is megoldható ezen keresztül. Ugyanakkor megvalósítása drágább, de szerelése és működtetése egyszerűbb. A NMEA 2000 éppen emiatt még kevésbé elterjedt, és gyártói támogatása olcsóbb eszközökben kevésbé általános.



Rendszerek
Látható, hogy a műszerek összekapcsolásával igen hasznos szolgáltatásokhoz jutunk, így fejlesztés során mindig érdemes ezt szem előtt tartani, és olyan műszert választani, amely rendszerbe építhető. Célszerű törekedni a gyártói hálózatok kialakítására, mert ekkor a legkönnyebb a dolgunk, de szinte minden esetben megoldható a kapcsolat. Ráadásul egy hordozható számítógép és megfelelő programok segítségével igen komoly navigációs számításokat végezhetünk a mért adatok alapján. 

Kapcsolódó cikkünk: Műszerrendszerek I/II.

Szigeti Szabolcs