Utolsó pillanatok a verseny előtt. Hogyan látod az esélyeket?

Gyakorlatilag négy hajónak van számottevő esélye a győzelemre. Az átalakítások és a módosítások jelentősen változtattak az eredeti menettulajdonságokon - amit még nem látunk, - de alapvetően a csapatok felkészültségén múlik az eredményesség. Azt mindenesetre tapasztaljuk, hogy idén olyan technikai változtatások is átmentek, amit nekünk korábban nem engedtek meg.

 

Te is változtattál?

Igen, az orrsudarunkat meghosszabbítottuk.

A Király Zsolti hátul bővített. Mintha más lenne a koncepció...

Az adott hajón ez egy kitűnő megoldás, de mint említettem minden a hajókezelésen dől el.

A szokásos, begyakorolt csapatoddal indulsz?

Több osztályban is versenyzek, nyílván más az összeállítás a J24-ben, hiszen jellegében is mások a feladatok. De ki kell emelnem Lovas Zsoltot, Glódi Balázst, Ormándlaky Áront, vagy akár Monus Gyulát... ők olyan nagy tapasztalatú vitorlázók, akikre bármilyen körülmények között biztosan számíthatok.

A meteorológia komoly Északi frontot prognosztizál csütörtök estére, lehet, hogy addigra ti be is futtok. De mit javasolsz azoknak, akiket az éjszakában ér el a szélerősödés?

Ahogy én látom, egy fárasztó, nagyon meleg, könnyebb szeles nap végén egy lassan felépülő egyenletesen erős szelet kapunk. Az ilyen időben  öröm vitorlázni, nem kell tőle félni, ha a hold is bevilágítja a pályát, akkor gyönyörű versenyben lesz részünk.

Gerő András