A Pub-Lik, számtalan nyári nappalban végződve éjjelem színtere, ezúttal is törzsvendégekkel várt: a bejáratban a kompok között sikertelen mentés után búcsút nem intő hajó legénysége fogadott. És természetesen azonnal hellyel is kínált, a köszönés után igen gyorsan - és némileg feldúltan - a tárgyra térve.

Mert ők megpróbálták. Vitorlával, az aznapi hullámzásra alkalmas motor hiányában. A kidobott kötél kicsit rövid volt, ezért elkapni nem tudták, és igen, dobhattak volna ők is kötelet, de a manőverezés nehézkes volt: az egyik oldalon a közeli komp, a másikon a leszúrt árboc zavart. Aztán látták, hogy érkezik más, erősebb motorral, több emberrel, ezért hajóztak inkább tovább, a kikötőben pedig a borulásunk bekerült egy újabb eseménydús nap meséi közé.

Aztán egyszer csak megjelent egy cikk, ami szólt kompról, másodfokról, mély vízről, borulásról, mentésről. És arról, hogyan is éltük meg mi ketten, Mariannal, 3 komp között, egy süllyedő 470-esen. Arról viszont nem szólt, hogy mi játszódhat a másik hajó fedélzetén, mert abban a helyzetben azt nem láttam át. Két szavas szóváltás után a többi hiányában pedig az egészből csak annyi maradt, hogy érkezett, majd távozott egy Sudár.

Írtam egy újabb nem felejthető vitorlás élményről. Szubjektíven, ahogyan azt élményekkel teszi az ember. Nem állt szándékomban felelősségre vonni vagy megbántani senkit. Nem sajnálom, hogy félreértettem egy helyzetet a vízen, mert ez bárkivel megtörténik néha - csakúgy, mint a borulás. Azt viszont sajnálom, ha akaratlanul negatív híreteket keltettem. 

Sajnos sok rosszindulatú, személyeskedő megjegyzés, veszekedés olvasható a vitorlás fórumokon, ezért különösen örülök, hogy a mi félreértésünk olyan szavakkal végződött, hogy 'értem', 'sajnálom', és főleg: 'család'. A múltkori ígéretekhez hozzáteszem, hogy a jövőben többet kérdezek, mielőtt írok, ti pedig ha hasonló helyzetbe kerültök, mielőtt elmentek, szóljatok át, hogy sorry, de nem megy... Aztán ha kész lesz az árboc, iszunk a Pub-Likban a limonádé és a sör mellé közösen egy-egy tequilát!

Kovács Éva 

Kapcsolódó cikk:

 

 

Kovács Éva