A 2011-es év első cikke a jégvitorlázásról szólt. Jól látszik, hogy idén a természet más terveket szövöget, így sokkal inkább lesz lehetőség valódi vitorlázásra szilveszter környékén.

Ebben az évben is hoztuk a tavalyi szintet és az év 365 napjára 521 cikk jutott. Nézzük ezek közül melyek voltak a legtöbbet olvasottak:

1. A sport ereje, avagy a narancssárga pöttyös opti története

Szívmelengető história egy családról, ahol a vitorlázás iránti szeretet erősebb, mint a betegség. Érdemes elolvasni újra meg újra, hiszen jó példát és erőt ad azoknak a családoknak, akinek több nehézséggel kell szembenézniük mint másoknak. Jó érzés, hogy egy ilyen ügy így megmozgatja az embereket. Csaknem négyezren olvasták a fent említett írást. 

2. Veszteség...

A szívmelengető után egy szomorú esemény. Litkey Bence távozása nagy űrt hagyott a vitorlázó társadalomban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a második legolvasottabb cikk az Ő elveszítéséről szól. Olvassuk hát el még egyszer és gondoljunk a hazai vitorlázás egyik meghatározó alakjára, Liktey Bencére "Apukára".

3. Beszámoló: Sötétkékszalag, így álltunk ki.

A Kékszalag úgy látszik minden évben produkál olyan témát, ami a legolvasottabb cikkek közé kerülhet. Ha nem a szélcsend és az árvaszúnyog, akkor a viharos szél és a hajómentések. Több cikk is született, hiszen mindenkinek más volt a története. Minden hajón lejátszódott egy kisebb dráma, sőt volt ahol nagyobb is. Csodával határos, hogy a kimentett több száz ember körül senki sem szenvedett komolyabb sérülést. Vajon mit tartogat számunkra a 2012-es Kékszalag? A jövő évi évzáró cikk legolvasottabbjai közé is delegál majd egy témát?

Szemezgessünk kicsit az év fontosabb eseményeből a teljesség igénye nélkül:

Már 2010-ben érződött, hogy valami nincs rendben a BLYC-körül, de 2011 év elején robbant a bomba. A Balatonlelleli Yacht Clubot bezárják, annak ellenére, hogy több bérlő érvényes éves szerződéssel rendelkezik. A cikksorozat megpróbálta körbejárni ezt a kérdést. Azóta a újra megnyílt a BLYC.

Érdemes megemlíteni a Sirocco és a Nemere II közelebbi kapcsolatba kerülésénkek történetét. A két hajó a part felé közeledve túl közel került egymáshoz, és a Sirocco fordulásakor a hajó orra nagyon közel került a Nemere II. -höz. A Sirocco orrában ülő mancsaft a lábával szerette volna elhárítani az ütközést, de sajnos ez 8 napon túl gyógyuló sérülésekhez, és jogi hercehurcához vezetett, ahol végül mindkét hajót elmarasztalták. 

A Kékszalagról már esett szó, de a mentési helyzetet külön is érdemes megemlíteni. Több mint 350 embert mentettek ki a Balatonból azon az estén. Több hajó megfeneklett, illetve befutott a nádasba. A mentés egész éjszaka folyt, és bebizonyította, hogy Vízimentők, és a Vízirendészet munkatársai (nem beszélve a klubok saját motorosairól) bármilyen helyzetben urai tudnak lenni a helyzetnek. Azon az estén Ők voltak a hősök. 

Nagy vitorlázóinkal is történt ez-az. Itt van például Sopi váratlan piruettje a Borregattán, vagy a Lisa borulása az Ügyvéd Kupán. Közös pont bennük, hogy mindkét eseményről képes riport készült.

A hazai osztályvitorlázás egy kifogyhatatlan témaforrása a Manöken. Bármilyen meglepő, 2011-ben sem derült ki, hogy a Manöken 30-as cirkáló-e vagy csak annak néz ki.

Cikkpályázatunkra érkezett az az irás, ami ráirányította a figyelmet a hazai oktatási és vizsgarendszer gyenge pontjaira, gyakran megalázó vizsgáztatási procedúrára. A téma sokakat felkavart, és nagy visszhangot keltett.

Ami a Porthole közösségét illetiFacebook csoportunk az év végére átlépte a 2000-res követői számot, amiért legalább akkora köszönettel tartozunk, mint az egész éves figyelemért, a beküldött anyagokért, és minden élményért amit megosztottatok velünk, mindenkivel.

Boldog és szelekben gazdag újévet kíván a Porthole csapata!

Ti voltatok a Porthole 2011-ben:

Adorján Csaba, Aknai Miklós, Alibán András, Andrásy Zsolt, Babics Ágnes, Bednár Tibor, Beliczay Péter, Bólya Mercedes, Bódis Pista, Bodnár Balázs, dr. Bodnár Imre, Bossányi Zsolt, Borsos Zoltán, Böhm László, Budaházy Szabolcs, Buzás Bulcsú, Cserta Gábor, Csernussi Gábor, Csóka László, ifj. Csóka László, Csontos Péter, Dávid Júlia, Detre Diána, Detre Szabolcs, Dulin Jenő, Eszes Bernadett, Erdélyi Béla, Fejes Károly, Farkas Tamás, Fazekas Ákos, Gazdag Kinga Orsolya, Gelencsér György (Merlin), Gerő András, dr. Gönczy József, Hagemann László, Hlavay Richárd, Hámori Mick Rita, Horn András, Hortobágyi Gábor, Dr. Horváth Gyula, Járosi Péter, Kalocsai Zsolt, Karácsony Nóra, Kardos Gábor, Karsai Gábor, Király Zsolt, Kocsis Bálint, Kondor Éva, Kosztolányi Balázs, Kovács Éva, Körtvélyessy András, Kövendi Dénes, Lange Péter, Leiner András, Nánási Balázs, Nagy Zoltán, Náray Vilmos, Mátyók Henrietta, Méder Áron, Mohos Gábor, Őry Beáta, Pataki Attila, Payr Egon, Pomucz Tamás, Pénzes Botond, Ránky Péter, Rest Bulcsú, Rick Csaba, Ritter Pál, Ruják István, Salacz Ákos, Salánki Tamás, Sármay Bálint, Schleer Ferenc, Schneider István, Simó Béla, Solymos Dóra, Stréda Zsófia, Szabó Csilla, Szabó Csaba, Szakonyi Csaba, Szalóczy Péter, Szegi József, Székely-Nagy Katalin, Szigeti Szabolcs, Szutor Ferenc, Tátrai Tamás, Tordai Zsolt, Tóth Krisztián, Tönkő Gábor, Török Péter, Ujhelyi-Gáspár Miklós, Utassy Loránd, Vándor Róbert, Váradi Imre, Várkonyi Csaba, Varró Gábor, Visy László, Vrabély Imre, Wilk Zsófia, Zbyszek Klimczak

Szutor Ferenc